• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Αλλάζουν όλα στα προγράμματα κατάρτισης – Προωθείται νομοσχέδιο από το υπουργείο Εργασίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Ριζικές αλλαγές στα προγράμματα κατάρτισης προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και αξιολόγηση του έργου των Κέντρων Κατάρτισης και των καταρτιζόμενων ανέργων και εργαζόμενων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα εκσυγχρονίζει τον τρόπο κατάρτισης, ώστε η πιστοποίηση να είναι υψηλού επιπέδου και με βάση διεθνή στάνταρ που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

    Ταυτόχρονα, προωθείται η αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου που διέπει το επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι όποιες αλλαγές θα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή μόνο μετά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση του κορονοϊού στην αγορά εργασίας και το ενδεχόμενο νέο κύμα απολύσεων με την λήξη της προστασίας των θέσεων απασχόλησης που ισχύει σήμερα.

    Στόχος του νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας θα είναι η ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσα και από έναν συνδυασμό ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης κι όχι η λήψη του επιδόματος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπει αυξημένο ποσό επιδόματος, όπως προτείνεται και στην έκθεση Πισσαρίδη, ενδεχομένως πιο κοντά στο μισθό του ανέργου το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες.

    Όσον αφορά τους εργαζόμενους η κατάρτιση τους μέσω των προγραμμάτων θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις- εργοδότες σε κλάδους που ευδοκιμούν και ζητούν επιπλέον προσωπικό, δίνοντας έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες.

    Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχέδιο πάνω σε δύο άξονες: Την επιδοτούμενη εργασία και τις αλλαγές στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης των εργαζομένων με την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ).

    Τις αλλαγές θα αναλάβει να τρέξει ο ΟΑΕΔ και ο διοικητής του Σπύρος Πρωτοψάλτης, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθούν νέα προγράμματα κατάρτισης για 15.000 ανέργους, τα οποία θα προστεθούν στα 7 ήδη ανοικτά προγράµµατα συνολικά 38.600 επιδοτούµενων νέων θέσεων εργασίας.

    Πρόκειται για δύο ακόµα νέα προγράµµατα απασχόλησης µε 12.000 επιπλέον επιδοτούµενες θέσεις, και για ένα βελτιωµένο πρόγραµµα επιχειρηµατικότητας για 3.000 ανέργους, µε έµφαση στην ψηφιακή οικονοµία και στις γυναίκες.

    Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, οι νέες δράσεις θα επικεντρώνονται:

    1) στην ενεργοποίηση πρωτοποριακών ενεργητικών και παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας,

    2) στην αναδιάρθρωση της κατάρτισης και επανακατάρτισης και

    3) στην αναβάθµιση της επαγγελµατικής εκπαίδευσης.

    Η επόμενη μέρα από την πανδημία του κορονοϊού

    Όπως έχει επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης τα προγράμματα που θα τρέξουν μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού θα βασιστούν σε πρακτικές που ήδη έχουν εφαρμοστεί με θετικά αποτελέσματα, όπως το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ, αλλά και τα τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία επιδοτούν από το 60% μέχρι και το 100% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, ενώ αναμένεται να τρέξουν και νέα προγράμματα σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη για συνολικά 15.000 επιπλέον ανέργους.

    Ο κ. Χατζηδάκης στοχεύει σε ένα αποτελεσματικότερο σύστημα και στην πιστοποίηση υψηλού επιπέδου και διεθνών στάνταρντ που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς με στροφή στις ψηφιακές δεξιότητες. Σε όλη αυτήν την προσπάθεια το υπουργείο θα έχει ρόλο επιτελικό, ενώ ο ΟΑΕΔ, με τον εκσυγχρονισμό του, θα είναι ο εκτελεστικός βραχίονας.

    «Δεν βρίσκουμε ότι είναι σωστό να διατίθενται κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ για πολιτικές που θα μπορούσαν να αφορούν τον ΟΑΕΔ – το σημερινό ΕΣΠΑ εννοώ – και από αυτά ο ΟΑΕΔ να διαχειρίζεται ο ίδιος ούτε 150 εκατομμύρια. Στόχος δεν είναι ο ΟΑΕΔ να υποκαταστήσει τα ΚΕΚ, αλλά να έχει ρόλο σημείου αναφοράς – ρόλο ρυθμιστή», έχει τονίσει ο υπουργός Εργασίας προαναγγέλλοντας νομοθετική παρέμβαση για την κατάρτιση, ώστε «να συνδεθεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους».

    Μετά το πέρας της πανδημίας θα τρέξουν στοχευμένα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης για την ενίσχυση κλάδων της οικονομίας που έχουν πληγεί σημαντικά, όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο. Τα προγράμματα θα συνδυάζουν την επιδότηση για την κατάρτιση και την εκπαίδευση των εργαζομένων σε ψηφιακές και άλλες δεξιότητες, αλλά και την επανένταξη ή την διατήρηση της υπάρχουσας θέσης απασχόλησης.

    Τα προγράμματα αυτά θα ενταχθούν στην χρηματοδοτική «ομπρέλα» του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναμένεται να νομοθετηθούν και να αρχίσουν να τρέχουν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2021.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σε απόγνωση περίπου 700.000 εργαζόμενοι που αδυνατούν να καλύψουν τα προς το ζην – Καταγγελία για απόπειρα αυτοκτονίας

    e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την ασφαλιστική ικανότητα έμμεσων μελών

    Νέο πλαίσιο για το επίδομα ανεργίας επεξεργάζεται ο Κωστής Χατζηδάκης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ