• Κοινωνία

    Σε απόγνωση περίπου 700.000 εργαζόμενοι που αδυνατούν να καλύψουν τα προς το ζην – Καταγγελία για απόπειρα αυτοκτονίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Δεκάδες είναι καθημερινά τα τηλεφωνήματα στην αρμόδια υπηρεσία του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΣΕ από εργαζόμενους και ανέργους, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς καλούνται να ζήσουν είτε με μηδενικό εισόδημα είτε στην καλύτερη περίπτωση με 534 ευρώ.

    Μάλιστα, υπάρχει και καταγγελία για απόπειρα αυτοκτονίας από εποχικά εργαζόμενη με παιδί, που δεν εξασφάλισε τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων λόγω της πανδημίας και δεν κατάφερε να λάβει ούτε τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ούτε επίδομα ανεργίας.

    Υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 εργαζόμενοι ζουν με εισόδημα 534 ευρώ για περίπου έναν χρόνο. Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στον τουρισμό στο «Mononews», εντός των επόμενων ημερών ολοκληρώνονται 12 μήνες επιβίωσης με χαμηλότερες αποδοχές από τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ.

    Όπως επισημαίνουν, υπάρχουν τετραμελείς οικογένειες όπου και οι δυο ενήλικες απασχολούνταν στον κλάδο του τουρισμού με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν τα πάγια έξοδα τους, όπως οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα δάνειά τους. Αρκούνται μόνο στην αγορά των απαραίτητων τροφίμων για την επιβίωση των ίδιων και των παιδιών τους.

    Μηδενικό εισόδημα

    Υπάρχουν και περιπτώσεις που λόγω της δύσκολης αυτής συγκυρίας εξαιρέθηκαν από τα μέτρα στήριξης με αποτέλεσμα να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Όπως επισημαίνουν στο «Mononews», «Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ευκαιριακό μεροκάματο με κλειστή την αγορά, ανασφάλιστο ασφαλώς, για να επιβιώσουμε».

    Μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως εργαζόμενοι στα αφορολόγητα, την ασφάλεια, την καθαριότητα και την εστίαση των αεροδρομίων και των τελωνειακών σταθμών κ.α. δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα ανακούφισης από την κρίση του κορονοϊού.

    Όπως αναφέρει στο «Mononews», ο γραμματέας τύπου & δημοσίων Σχέσεων ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος: «Είναι πραγματικά λυπηρό χιλιάδες συνάδελφοί μας να εξαιρούνται των μέτρων στήριξης και να αντιμετωπίζονται σχεδόν τιμωρητικά από την Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους Υπουργούς. Εργαζόμενοι στα αφορολόγητα, την ασφάλεια, την καθαριότητα και την εστίαση των αεροδρομίων και των τελωνειακών σταθμών, υπάλληλοι εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων, εμποροϋπάλληλοι εποχικών εμπορικών καταστημάτων σε τουριστικούς προορισμούς, κλπ, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες θα απασχολούνταν τουλάχιστον για 8 μήνες εντός του 2020, είτε έχουν να δουν μεροκάματο από τον Οκτώβριο του 2019, είτε τέθηκαν σε αναστολή μόλις για 1-2 μήνες εντός του 2020. Για την ελάχιστη ανακούφιση των εποχικά εργαζομένων τυγχάνει κατεπείγουσα και αδήριτη η ανάγκη ρύθμισης του συγκεκριμένου πλαισίου, τουλάχιστον για την περίοδο μέχρι και την αποκατάσταση των συνεπειών που έχουν προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να λάβουν επίδομα ανεργίας γιατί η επιχείρηση δεν προσέλαβε αρκετά άτομα, ώστε να θεωρείται εποχική, άρα και να καλύπτεται το δικαίωμα επιδότησής τους. Κατ’ εξαίρεση λοιπόν, όλοι οι εργαζόμενοι των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, όπως και των λοιπών επιχειρήσεων, οι οποίες συνδέονται ως προς τη λειτουργία τους με τον κλάδο του τουρισμού και απέκτησαν από τον Μάρτιο 2020 χαρακτηριστικά εποχικής λειτουργίας λόγω των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού και περιορισμού της διάδοσής του, εφόσον πληρούν τις προβλεπόμενες ημέρες εργασίας να δικαιούνται να λάβουν επιδότηση ανεργίας χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των απασχολούμενων εργαζομένων του προσωπικού για το έτος 2020. Μια τέτοια ρύθμιση είναι δίκαιη και θα ανακουφίσει χιλιάδες εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός πλαισίου κρατικής στήριξης».

    Σε δραματική κατάσταση οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό Γιώργο Χότζογλου περίπου 50.000 εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα του επισιτισμού έλαβαν επίδομα ανεργίας μόλις για τρεις μήνες και αυτή την στιγμή καλούνται να ζήσουν χωρίς εισόδημα.

    Εκτιμάται ότι 330.000 εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό από 80.000 επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναστολή για περίπου ένα χρόνο, λαμβάνοντας 534 ευρώ. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στον τουρισμό και επισιτισμό αμείβεται σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση που υπάρχει, όπου ο ελάχιστος μισθός κυμαίνεται κοντά στα 1.000 ευρώ μεικτά για βασικές κατηγορίες όπως οι σερβιτόροι και οι μάγειρες.

    Η Ομοσπονδία ζητάει από την κυβέρνηση την αναπλήρωση του μισθού στο 80% όσων εξακολουθούν να είναι σχεδόν 1 χρόνο τώρα σε αναστολή σύμβασης γιατί αδυνατούν να επιβιώσουν με 500 ευρώ, τα οποία καταβάλλονται ανά 40 ημέρες τις περισσότερες φορές.

    Κάτι τέτοιο εφαρμόζεται, σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος. Ο κ. Καραγεωργόπουλος επισημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί η ειδική αποζημίωση όλων όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, με κριτήρια όπως τα οικογενειακά χαρακτηριστικά, η προϋπηρεσία, οι μισθολογικές απολαβές του τελευταίου μήνα εργασίας, κλπ, διότι πολλοί εργαζόμενοι με αυξημένες οικογενειακές και οικονομικές απαιτήσεις δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στη λογική εξίσωσης σε μια και μόνο επιδοματική βάση των 534 ευρώ.

    Η Ομοσπονδία τουρισμού και επισιτισμού, με νέα ανακοίνωση, ζητάει από το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση να μεριμνήσει για εργαζόμενους που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ όπως είναι οι εργαζόμενοι στα νυκτερινά κέντρα, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μιας ημέρας και οι εργαζόμενοι από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Ακόμη χωρίς οικονομική ενίσχυση παραμένουν οι εργαζόμενοι που για πρώτη φορά φέτος θα έπαιρναν το επίδομα ανεργίας, καθώς απαιτούνται 80 κι όχι 50 ένσημα.

    Διαβάστε ακόμη:

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ