• Τράπεζες

    Ποιος θα αναλάβει τα ηνία του ΤΧΣ; Τα δύο ονόματα που «παίζουν» δυνατά για τη θέση του CEO

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός

    Ο Πρόεδρος και CEO της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός


    Τον Έλληνα τραπεζίτη που θα αναλάβει τα ηνία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναζητά το υπουργείο Οικονομικών καθώς με νόμο ξεκινά άμεσα η μεταμόρφωση του Ταμείου και αποκτά νέο ρόλο με κυρίαρχη τη διαδικασία για τη μείωση του ποσοστού που διαθέτει σήμερα το Δημόσιο στις τράπεζες.

    Μέχρι τώρα οι πληροφορίες θέλουν δύο ονόματα να «παίζουν» δυνατά για τη θέση του CEO, την οποία εγκατέλειψε προ ημερών με συνοπτικές διαδικασίες ο Αυστριακός Μάρτιν Τζούρντα.

    Ποιος θα αναλάβει λοιπόν τα ηνία του Ταμείου;

    Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ κ. Ηλίας Ξηρουχάκης που τελεί προσωρινά χρέη CEO; Ή ο κ. Ιορδάνης Αϊβάζης;

    Να σημειωθεί ότι ο κ. Ηλίας Ξηρουχάκης τοποθετήθηκε αναπληρωτής CEO στο ΤΧΣ τον Μάιο του 2019 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό και ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του Ταμείου.

    Ο κ. Ξηρουχάκης έχει μεγάλη εμπειρία 25 και πλέον ετών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις εταιριών του τραπεζικού τομέα, του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Eίναι απόφοιτος του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London Metropolitan University) από το οποία διαθέτει πτυχίο Batchelor στις επιστήμες της διοίκησης με ειδίκευση στην οικονομετρία και τα υποδείγματα επιχειρησιακών προβλέψεων. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master στα Μακροοικονομικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Μaster of Arts in Economics) από το Πανεπιστήμιο Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου, με εξειδίκευση στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση, τη νομισματική πολιτική της Ένωσης και το κοινό νόμισμα. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Μaster of Business Administration (MBA) στην Τραπεζική διοίκηση με εξειδίκευση στη διαχείριση Κινδύνων (πιστωτικών και λειτουργικών) και τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών από το ίδιο Πανεπιστήμιο.

    Ο κ. Ξηρουχάκης, σύμφωνα με την αγορά, διαθέτει την εμπειρία αλλά και γνώση των θεμάτων του ΤΧΣ, ωστόσο το αν θα ηγηθεί η όχι του Ταμείου θα είναι αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας και της απόφασης του υπουργού.

    Ο κ. Ιορδάνης Αϊβάζης έχει επίσης μακρά θητεία στον τραπεζικό τομέα, όπου εργάστηκε το διάστημα 1980-2001 σε διάφορες διευθυντικές θέσεις.

    Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει Master of Arts (MA) σε Marketing και Finance από το Πανεπιστήμιο του Lancaster (Αγγλία), καθώς επίσης και Postgraduate Diploma σε Industrial Economics από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Μιλάει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά.

    Ο κ. Ιορδάνης Αϊβάζης, είναι γνωστός στην αγορά τόσο από τη θητεία του στον ΟΤΕ όσο και στον τραπεζικό τομέα, ενώ μέχρι μερικούς μήνες πριν ήταν μέλος του Δ.Σ της Ελλάκτωρ.

    Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός σημειώνει πως για την πλήρωση της θέσης θα προκηρυχθεί άμεσα διεθνής διαγωνισμός. Όσοι πληρούν τα προσόντα θα έχουν συνεντεύξεις με την Επιτροπή Αξιολόγησης του Ταμείου. Και τελικώς ανάμεσα από αυτούς που θα εισηγηθεί η Επιτροπή Αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών θα επιλέξει το νέο CEO του Ταμείου.

    Βασική προϋπόθεση είναι πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν εμπειρία και σε θέματα μετασχηματισμού των τραπεζών, καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση του ποσοστού του Ταμείου στις συστημικές τράπεζες, αρχής γενομένης από την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία το ΤΧΣ μετά την μετατροπή των Cocos σε μετοχές έχει το 63,1%. Επίσης κατέχει το 40.3% της Εθνικής, το 10,9% της Alpha και το 1,4% της Eurobank.

    Σύμφωνα με τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος, το ΤΧΣ θα μπορεί να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών έως του ποσοστού που διαθέτει. Ενώ συμπεριλαμβάνεται και άρθρο που θα απαλλάσσει τα μέλη του συμβουλίου του Ταμείου από τυχόν ποινικές ευθύνες στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους.

    Ο κ. Μάρτιν Τζούρντα, παραιτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου, παραίτηση που έγινε αμέσως αποδεκτή και με ανακούφιση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr.

    O ακριβοπληρωμένος Αυστριακός, που λάμβανε 270 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, άφησε εποχή με την αδράνεια του και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του. Και υπήρχε χάσμα τόσο ανάμεσα σ΄ αυτόν και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όσο και με τους Ελληνες τραπεζίτες.

    Αν και η πρώτη τριετής θητεία του έληξε τον Ιούνιο του 2020 και ανανεώθηκε, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, το τελευταίο διάστημα με τις προωθούμενες αλλαγές στο νόμο για το ΤΧΣ ο κ. Τζούρντα είχε πάρει το μήνυμα αναχώρησης: Το Ταμείο αλλάζει, μεταμορφώνεται και εσύ φεύγεις.

    Ο ίδιος θέλησε «να ανακατέψει την κόλαση» σύμφωνα με πηγή του υπουργείου λίγο πριν την έξοδο του και έδωσε τη συνέντευξη στο Bloomberg όπου και αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, λέγοντας ότι ο φάκελος για την αύξηση θα είναι έτοιμος στο τέλος Φεβρουαρίου για να προχωρήσει η αμκ μέσα στο Μάρτιο, και ότι το Ταμείο θα μειώσει το ποσοστό του στο 30%.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης, του ζητήθηκε να παραιτηθεί.

    Τώρα ο κ. Τζούρντα θα έχει το χρόνο να απολαύσει μία βιεννέζικη σοκολάτα, ακούγοντας ενδεχομένως την «Ημιτελή Συμφωνία» του Σούμπερτ, ίσως γιατί ο τίτλος της ταιριάζει και με το έργο του στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Διαβάστε επίσης

    Αποκλειστικό: Τι συζήτησε ο υφυπουργός Γιώργος Ζαββός με τους τραπεζίτες της BofA για τις ελληνικές τράπεζες

    Reuters BreakingViews: Η «παγίδα» της παραίτησης Τζούρντα από το ΤΧΣ

    ΤΧΣ: Παραιτήθηκε ο CEO Μάρτιν Τζούρντα-Επιβεβαίωση mononews



    ΣΧΟΛΙΑ