• Winners & Losers

    7 Μαρτίου 2023


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners & Losers. Των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Φεβρουάριου του 2023 η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι οι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς

    Γιώργος Μαργώνης, CEO Παπαστράτος

    Απόστολος Βακάκης, CEO Jumbo

     

    Χαμένοι

    Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

    Εύα Καϊλή, Πρώην Ευρωβουλευτής

    Νίκος Λαβίδας, CEO ΑΒ Βασιλόπουλος

    Θάνος Δαγουμάς, Πρόεδρος ΡΑΕ

    Νίκος Κοκλώνης, CEO Barking Well Media

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ

    CEO ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Το 2022 ήταν «έτος ορόσημο» για την Τράπεζα Πειραιώς και τα οικονομικά αποτελέσματα απέδειξαν την αποτελεσματικότητα των κινήσεων του CEO της, Χρήστου Μεγάλου.

    Στις 24 Φεβρουαρίου η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 2022 και ο Χρήστος Μεγάλου στην ενημέρωση των διεθνών αναλυτών αναφέρθηκε στους στόχους για το 2023, ανεβάζοντας τον πήχη των επιδιώξεων για φέτος.

    Όπως είπε για το 2023, η τράπεζα στοχεύει στην επίτευξη βιώσιμης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10%, στην περαιτέρω ενίσχυση του συνολικού κεφαλαίου σε επίπεδο υψηλότερο του 17,3%, σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. ευρώ και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων χαμηλότερο του 6%.

    «Συνεχίζουμε να ανεβάζουμε τον πήχη των επιδιώξεων μας» είπε ο κ. Μεγάλου, σημειώνοντας πως η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να αναδεικνύει την εμπορική της αξία, υποστηριζόμενη από την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού της.

    Σημείωσε πως η τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε ομολογιακή έκδοση senior preferred 500 εκατ. ευρώ.

    Και αναφερόμενος ο κ. Μεγάλου στην υπόθεση με τη MIG, χαρακτήρισε ως «αμυντική» την υποβολή Δημόσιας Προσφοράς, θα έχει οριακή αρνητική επίπτωση στους κεφαλαιακούς δείκτης της τράπεζας, ενώ θα δημιουργηθούν σημαντικές υπεραξίες από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης Attica Group με ANEK και υπερασπίστηκε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η τράπεζα προκειμένου να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία.

    Για τη διαχείριση των NPEs, ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως σύντομα θα ανακοινώσει νέο σχέδιο για την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων για την περίοδο 2023-2025, με στόχο ο δείκτης καθυστερήσεων να έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από το 6% στο τέλος του έτους.

    Έδωσε έμφαση στην αύξηση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά 2,7 δισ. ευρώ πέρυσι, τονίζοντας πως «μεγάλη συμβολή και ρόλο καταλύτη στον στόχο για πιστωτική επέκταση κατά 1,7 δισ. ευρώ, θα έχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΩΝΗΣ

    CEO ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ

    Νέο κεφάλαιο για την Παπαστράτος με τον Γιώργο Μαργώνη να αναλαμβάνει τα ηνία της εν Ελλάδι θυγατρικής της Phillip Morris International μετά την αναβάθμιση του Χρήστου Χαρπαντίδη σε αντιπρόεδρο Ευρώπης.

    Ο Γιώργος Μαργώνης είναι «γέννημα θρέμμα» της Παπαστράτος.

    Πέρασε για πρώτη φορά τις πύλες της ιστορικής καπνοβιομηχανίες το 2001 όπου εντάχθηκε στο τμήμα πωλήσεων. Από τότε έχει ηγηθεί, μεταξύ άλλων, των εμπορικών λειτουργιών της εταιρείας και έχει διατελέσει επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής πωλήσεων στην Ελβετία και γενικός διευθυντής της Βουλγαρίας για την PMI.

    Σήμερα, 22 χρόνια μετά, αναλαμβάνει να οδηγήσει την Παπαστράτος στη νέα εποχή. Η αλλαγή σκυτάλης στη διοικητική πυραμίδα της εταιρείας συνοδεύεται και από μια νέα μεγάλη επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο της Παπαστράτος για την PMI.

    Το επόμενο διάστημα, το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο θα ενισχυθεί με 4 νέες γραμμές παραγωγής δύο για την παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού TEREA και δύο γραμμών ψηφιακής εκτύπωσης. Με την επένδυση θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας και με την ολοκλήρωσή της το 2024 οι συνολικές εξαγωγές της Παπαστράτος ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ.

    Το 2017, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, η Παπαστράτος προχώρησε σε επένδυση 300 εκατ. ευρώ, μετατρέποντας το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, το πρώτο καινοτόμο προϊόν θέρμανσης καπνού της Philip Morris International. Μια επένδυση που σηματοδότησε την έναρξη του ριζικού μετασχηματισμού της σε εταιρεία τεχνολογίας, με όχημα την επιστήμη και όραμα το τέλος του τσιγάρου.

    Το 2021, στην επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας της, με νέα επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ, η Παπαστράτος ενίσχυσε την παραγωγική δραστηριότητα των καινοτόμων προϊόντων θέρμανσης καπνού που παράγονται στην Ελλάδα και εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Μια επένδυση το ύψος της οποίας, έως το τέλος του 2022, τελικά ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ.

    Με την Ελλάδα στο κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων, την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής εξωστρέφειας αλλά και του οικονομικού αποτυπώματος της Παπαστράτος, με την ολοκλήρωση της νέας επένδυσης που ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών, το κοντέρ των συνολικών επενδύσεων στη χώρα θα έχει ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ το 2025.

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ

    CEO JUMBO

    Ο Απόστολος Βακάκης έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος με την πορεία του ομίλου Jumbo. Και οι μέτοχοι ακόμη περισσότερο αφού αποζημιώνονται πλουσιοπάροχα με τη γενναιόδωρη μερισματική πολιτική που ακολουθεί εσχάτως ο επικεφαλής του ομίλου.

    Τα καλά νέα για τους μετόχους ανακοινώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου παράλληλα με την εξαιρετική πορεία των πωλήσεων του ομίλου τον Ιανουάριο. Το διοικητικό συμβούλιο προτείνει τη διανομή έκτακτου μερίσματος 1,1550 ευρώ ανά μετοχή προ φόρου ως μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

    Όσο δηλαδή το μέρισμα που έλαβαν το 2022, πηγαίνοντας… ταμείο τρεις φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Με τη λήψη της απόφασης στην έκτακτη γενική Συνέλευση στις 8 Μαρτίου οι μέτοχοι θα λάβουν συνολικό μέρισμα 157,1 εκατ. ευρώ ενώ ο Απόστολος Βακάκης ως βασικός μέτοχος της εισηγμένης θα εισπράξει 30,4 εκατ. ευρώ.

    Η δε μερισματική απόδοση κυμαίνεται στο 6,45%. Και όπως όλα δείχνουν το ρεκόρ που καταγράφηκε πέρυσι στην 25χρονη χρηματιστηριακή ιστορία της Jumbo με τη διανομή μερίσματος ύψους 157,1 εκατ. ευρώ όσο δηλαδή θα λάβουν οι μέτοχοι στις 27 Μαρτίου, που θα γίνει η καταβολή μετά το πράσινο φως από τη Γ.Σ., θα καταρριφθεί.

    Ο Όμιλος Jumbo πορεύεται σε… ηλιοφάνεια, με τις πωλήσεις να καταγράφουν σπριντ ανόδου, τη μετοχή να ανεβαίνει κατά 18% από την αρχή του χρόνου, την κεφαλαιοποίηση στα 2,6 δισ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 794 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022.

    Σε επίπεδο ομίλου, οι πωλήσεις, κατά τον Ιανουάριο 2023, αυξήθηκαν κατά 45% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα. Η διοίκηση υπογραμμίζει ότι είναι μη συνετό, αυτή τη χρονική περίοδο, να εκληφθεί αυτή η εξαιρετική επίδοση ως βάση εκτιμήσεων για το σύνολο του οικονομικού έτους.

    Στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά +48% περίπου.

    Σημαντική ήταν και η αύξηση στην Κύπρο με τις πωλήσεις στο +32% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022.

    Η μεγαλύτερη άνοδος τζίρου καταγράφηκε στη Βουλγαρία με τις πωλήσεις του δικτύου να είναι στο +53% .

    Αλλά και στη Ρουμανία, ο όμιλος Jumbo είχε ισχυρές επιδόσεις με αύξηση πωλήσεων κατά 40%.

    Να σημειωθεί ότι το 2022, οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά +14% περίπου σε σχέση με το 2021 και κατά +12% περίπου σε σχέση με το 2019 ξεπερνώντας τις προσδοκίες της διοίκησης.

    ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε μια επιχείρηση «πολιτικής ωρίμανσης», απέναντι στη νέα «επικήρυξη» Πολάκη -η οποία χαρακτηρίστηκε «δημοκρατική εκτροπή»-, προσπάθησε τον μήνα που πέρασε να εμφανιστεί αποστασιοποιημένος από πρακτικές με τις οποίες και ο ίδιος είχε ταυτιστεί κατά το παρελθόν, κάνοντας τους αντιπάλους του να δηλώνουν «Πολάκης ίσον Τσίπρας και Τσίπρας ίσον Πολάκης».

    Οι διαρροές άμεσων συνεργατών του, σύμφωνα με τις οποίες «ο πρόεδρος δεν εκβιάζεται», καθώς και η πρώτη επίσημη αντίδραση με την οποία ο «αψύς Σφακιανός» δεν θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές, σίγουρα πιστοποιούν ότι ο κ. Τσίπρας, για πρώτη φορά, έχει χαράξει έναν άλλο δρόμο, τόσο έναντι αυτού στον οποίο επιμένει ο πρώην Υπουργός όσο και σε σχέση με την ανεκτικότητα που επεδείκνυε ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος στο παρελθόν.

    Όμως, επίσης για πρώτη φορά, ένα «κορυφαίο» στέλεχος του κόμματος, εν προκειμένου ο Πολάκης, αμφισβητεί ευθέως και δημοσίως τη στρατηγική Τσίπρα εναντίον του ρεβανσισμού.

    Την ίδια στιγμή, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Κατρούγκαλος, Παπαδημούλης κ.α.) τάχθηκαν ανοιχτά εναντίον της διαγραφής Πολάκη, «αδειάζοντας» όχι μόνο τα κομματικά όργανα μπροστά σε μια ενδεχόμενη σχετική απόφαση, αλλά, εμμέσως πλην σαφώς, και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

    Σε κάθε περίπτωση, στην κατακλείδα της ομόφωνης απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου για την παραπομπή Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, τονίζεται περισσότερο ότι «συλλογικά θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους».

    Ενώ, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς γιατί στην περίπτωση Κουρουμπλή (ο οποίος είχε αποκαλέσει «δολοφόνους» συναδέλφους του στη Βουλή) με δική του απόφαση και συνοπτικές διαδικασίες, είχε απομακρυνθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (ασχέτως αν λίγους μήνες μετά επανήλθε), περιορίστηκε στο γενικόλογο αν όχι έωλο: Επιτρέψτε μου να έχω τη δυνατότητα να κρίνω το μέτρο και τον βαθμό των αποφάσεων που αφορούν την αξιολόγηση των πράξεων και των αποφάσεων που αφορούν στην κάθε ενέργεια που θεωρώ ότι εκθέτει το κόμμα και αναλόγως παίρνω εγώ την απόφαση που με αφορά για να προστατεύσω το κόμμα.

    «Να προστατεύσω το κόμμα». Για τους θεσμούς ούτε λόγος. Πολλάκις….

    ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ

    ΠΡΩΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    Δύσκολος μήνας ο Φεβρουάριος για την Εύα Καϊλή, καθώς το κουβάρι των αποκαλύψεων συνεχίζει να ξετυλίγεται και η ίδια φέρεται να είναι όλο και περισσότερο μπλεγμένη στα δίχτυα του διαβόητου Qatargate.

    Κι ενώ για λίγο καιρό κατάφερε να τραβήξει την προσοχή των διεθνών ΜΜΕ για τα φερόμενα βασανιστήρια που υπέστη από τις βελγικές αρχές, με ένα εξ αυτών η ελάχιστη επαφή που της επέτρεψαν να έχει με τη μικρή κόρη της, όπως κατήγγειλε ο λαλίστατος δικηγόρος της κ. Μ. Δημητρακόπουλος, όταν ο πρώην εργοδότης του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι, o Παντσέρι άρχισε να μιλάει στις αρχές, οι αποκαλύψεις άρχισαν και πάλι να πέφτουν βροχή συνδέοντάς την και με νέες δωροδοκίες. Τότε τα διεθνή μέσα επανήλθαν με το ερώτημα: πού είναι αυτά τα λεφτά;

    Θυμίζουμε ότι μέχρι στιγμής έχει βρεθεί μόνο μία βαλίτσα με λεφτά, κι αυτή στα χέρια του πατέρα της, αν και το Politico έχει ήδη εκφράσει την απορία του αν υπάρχουν κι αλλού κρυμμένα χρήματα.

    Ο απολογισμός των αποκαλύψεων είναι ο εξής: 1,25 εκατ. ευρώ φέρεται να μπήκαν στο σπίτι της Καϊλή και του Τζόρτζι από το Κατάρ, ενώ άλλα 250.000 ευρώ δόθηκαν από την ίδια χώρα για την προεκλογική εκστρατεία της Ελληνίδας πολιτικού για την Ευρωβουλή το 2019.

    Ύποπτα USB, αγορά νέου διαμερίσματος και συζητήσεις για μισθώσεις ακινήτων μεταξύ της Καϊλή και της οικογένειάς της δεν βοήθησαν και πολύ στην εικόνα της αθώας που επιχειρεί να προωθήσει η κ. Καϊλή.

    Η ίδια δεν φαίνεται να πτοείται από τις αποκαλύψεις, δηλώνει αθώα και «θύμα» αλλά και «προδομένη» από τον Τζόρτζι.

    Κι ενώ ο μήνας δεν μπορούσε να πάει χειρότερα, στην εκπνοή του, οι βελγικές αρχές αποφάσισαν την αποφυλάκιση του Φραντσέσκο Τζόρτζι με βραχιολάκι.

    ΝΙΚΟΣ ΛΑΒΙΔΑΣ

    CEO ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που επεβλήθη ποτέ σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ έβαλε στην ΑΒ Βασιλόπουλος το υπουργείο Ανάπτυξης για παραβίαση περιθωρίου κέρδους στις τιμές.

    Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ δεν είναι η μόνη που βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα τον Φεβρουάριο, καθώς με πρόστιμο, αλλά πολύ μικρότερης έκτασης, τιμωρήθηκαν άλλες τρεις αλυσίδες.

    Ο επικεφαλής της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκος Λαβίδας, που βρίσκεται στο τιμόνι της πολυεθνικής μόλις ένα εξάμηνο έχει να διαχειριστεί και την αρνητική δημοσιότητα που προκύπτει από μια τέτοια κίνηση. Και αυτό την ώρα που η βασική προσπάθεια της αλυσίδας για να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην αγορά είναι η αλλαγή «ταυτότητας» από ένα σούπερ μάρκετ της ελίτ ως ένα φθηνό προορισμό.

    Για να στηριχθεί αυτή η αλλαγή προσανατολισμού αλλά και το καλάθι του νοικοκυριού με χαμηλές τιμές, η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει χάσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ πουλώντας πολλά προϊόντα ακόμη και κάτω του κόστους.

    Το πρόστιμο του υπουργείου Ανάπτυξης αφορά σε παραβάσεις περιθωρίων κέρδους για 23 κωδικούς προϊόντων, μεταξύ χιλιάδων κωδικών που ελέγχθηκαν.

    Προφανώς και δεν δίνουν την εικόνα γενικευμένης αισχροκέρδειας, όπως είπε άλλωστε και ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοινώνοντας την απόφαση για τα πρόστιμα, ωστόσο δημιουργείται ένα κλίμα που θα πρέπει να ανατρέψει ο κ. Λαβίδας.

    Όσο για την ίδια την απόφαση και τη νομική της διάσταση, η εταιρεία τη θεωρεί όχι μόνο άδικη, αλλά και αβάσιμη, καθώς στηρίζεται σε λάθος υπολογισμούς, στη σύγκριση ανόμοιων μεγεθών και χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τυχόν αυξήσεις των λειτουργικών εξόδων μιας εταιρείας αγνοώντας έτσι αν μιλάμε τελικά για πραγματικό κέρδος ή ζημία.

    Η προσφυγή κατά της απόφασης έχει πάρει τον δρόμο της για τα διοικητικά δικαστήρια και στην περίπτωση δικαίωσης ο επικεφαλής της ΑΒ θα διεκδικήσει μια θέση στους winners του mononews.

    ΘΑΝΟΣ ΔΑΓΟΥΜΑΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΑΕ

    Από την κορυφή της ΡΑΕ και τον Αριστοτέλη ως την ταπεινή αντιπροεδρία, ένα νομοσχέδιο δρόμος!

    Από τις κορυφές της ενεργειακής διαχείρισης της χώρας, από τα Στάγειρα και τον Αριστοτέλη, στην ταπεινή Αντιπροεδρία μίας Υπερ-Αρχής.

    Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της επαγγελματικής ζωής στον ενεργειακό χώρο του Αθανάσιου (Θανάση ή Θάνου για τους φίλους του) Δαγούμα, ισχυρού Προέδρου μέχρι σήμερα της ΡΑΕ και προσεχώς αποδυναμωμένου Αντιπροέδρου της Υπερ-Αρχής που θα είναι αρμόδια για Ενέργεια-Νερά-Σκουπίδια.

    Μάλιστα ο κ. Δαγούμας θα έχει άγνωστο μέχρι στιγμής «δερβέναγα» πάνω από το κεφάλι του, αυτόν που μέλλει να γίνει Πρόεδρος. Ο ίδιος θα επιθυμούσε τα μέγιστα να τεθεί επικεφαλής της Υπερ-Αρχής αλλά οι μισοί στην κυβέρνηση δεν τον θέλουν και οι άλλοι μισοί (πλην ενός) λένε πως υπάρχει ασυμβίβαστο στη μεταπήδηση κάτι που μένει νομικά να αποδειχθεί.

    Ο ένας (και μοναδικός μάλλον) που τον συμπαθεί μέσα στην κυβέρνηση είναι και αυτός που τον διόρισε στη ΡΑΕ: ο νυν Υπουργός Εργασίας και πρώην ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης.

    Ο 43χρονος αναπληρωτής καθηγητής γεννήθηκε στα Γρεβενά όπου και τελείωσε το Λύκειο. Είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Εργάστηκε ως Ερευνητής στο Κέντρο του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ για την Κλιματική Αλλαγή και γύρισε το 2009 στην Ελλάδα για να εργαστεί στον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε.).

    Πολύ πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΡΑΕ βρήκε ευκαιρία με την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της Αρχής να μιλήσει ευθέως για την «έλλειψη στήριξης από την πολιτεία» (λέγε με Κώστα Σκρέκα με τον οποίο όπως λένε, οι σχέσεις τους μόνο αρμονικές δεν είναι).

    Είναι χαρακτηριστικό πως για να πνίξει τον πόνο του υποβιβασμού (από το Champions League τον έριξαν κατευθείαν στη SuperLeague-2 της Ελλάδας που μάλιστα έχει και…απεργία και δεν γίνονται παιχνίδια» είπε κάποιος κακεντρεχής) και παρότι μηχανικός ο ίδιος, το έριξε στη φιλοσοφία καταφεύγοντας στον Αριστοτέλη.

    Ανατρέχοντας στον Σταγειρίτη φιλόσοφο μονολογεί: «εμπνεόμενοι από τον Αριστοτέλη, που όρισε ως υπέρτατο αγαθό και ως ‘τέλος’, δηλαδή στόχο όλων των πραγμάτων, την ευδαιμονία της κοινωνίας, οφείλουμε να επιδιώκουμε ενεργά τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, στον τομέα που έχουμε οριστεί να ρυθμίζουμε».

    Και όλοι αναρωτήθηκαν ποιος είναι αυτός που ΔΕΝ επιδιώκει το δημόσιο συμφέρον και υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.

    Ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι είχε βγει στα κάγκελα με τον Κώστα Σκρέκα: «Ρωτήστε το υπουργείο γιατί δεν έχει υιοθετήσει την εισήγηση της ΡΑΕ να επιστραφούν 67.000.000 ευρώ στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης» είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενώ σε ερώτηση γιατί όταν οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν κινεί διαδικασίες για να τους επιστραφούν 67.000.000 ευρώ, χαμογέλασε με νόημα.

    Για, δε, τον υπολογισμό του τελικού ύψους των υπερκερδών των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θα φορολογηθούν με 90%, ήδη από πέρυσι είχε πετάξει το μπαλάκι στην κυβέρνηση η οποία του το… επέστρεψε ζητώντας να κάνει η ΡΑΕ διεξοδική μελέτη.

    Ο κ. Δαγούμας, πάντως θέλησε να διατηρήσει για τον εαυτό του τον θώκο του τεχνοκράτη και όχι του πολιτικού ή του διαπλεκόμενου με επιχειρηματικούς Ομίλους.

    Σε σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Σωκράτη Φάμελλου περί κυβερνητικής παρέμβασης για τον υπολογισμό των υπερκερδών, απάντησε πως «το πόρισμα που ετοιμάσαμε είναι τεχνοκρατικά τεκμηριωμένο. Είμαστε ανοικτοί σε οποιοδήποτε σχόλιο αλλά όχι σε αυτά που αφορούν την ακεραιότητά μας».

    Εκτός όμως από τον ΥΠΕΝ, έτερος σοβαρός αντίπαλος του κ. Δαγούμα είναι ο Μάνος Μανουσάκης του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ζητά από τη ΡΑΕ να αυξήσει την απόδοση επενδυτικού κεφαλαίου του, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει.

    «Οι άλλοι διαχειριστές στην Ιταλία έχουν απόδοση 5%, στην Ισπανία 5,6% και στην Πορτογαλία 4,4%. Ο ΑΔΜΗΕ παίρνει 6,1%. Να πει ένα ‘ευχαριστώ’ και να δουλέψει λίγο επιτέλους ο κ. Μανουσάκης!!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δαγούμας.

    Αχ αγαπητέ κ. Δαγούμα, μάλλον δεν έχεις καταλάβει τίποτα τρία χρόνια τώρα: ο Μάνος Μανουσάκης έχει πολλά (μα πάρα πολλά) ελαττώματα και πολλές (μα πάρα πολλές) αδυναμίες, όσες είναι και οι «επικίνδυνες φιλίες» του. Αλλά μόνο τεμπέλης δεν είναι. Αφού μάλιστα αγαπά το θέατρο και βλέπει συνεχώς το έργο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι που γράφτηκε το 1746, αλλά ισχύει ακέραιο ως τις ημέρες μας.

    ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΛΩΝΗΣ

    CEO BARKING WELL MEDIA

    Ο «Dr Jekyll» παρουσιαστής που μεταμορφώθηκε σε «Mr Hyde» επιχειρηματία

    Σε κάθε του ρόλο -παρουσιαστή, επιχειρηματία, τηλεοπτικής περσόνας- ο Νίκος Κοκλώνης κάνει πράξη τον ευφάνταστο στίχο «τα είχα όλα μια φορά μα ήθελα παραπάνω».

    Το 5ο λοιπόν από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα, η απληστία, είναι η βάση, το «ελατήριο» όλων των ακροβασιών που τον έστειλαν στο «καθαρτήριο» της Αρχής Ξεπλύματος Χρήματος και στον οικονομικό εισαγγελέα με αποτέλεσμα από τα… ψηλά των 16 εικονικών εταιρειών του, να πέσει στα… χαμηλά της δέσμευσης των λογαριασμών του, καθώς ελέγχεται για πιθανές ποινικές ευθύνες για φοροδιαφυγή, χρέος 22 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτες και συνεργασίες με υπόδικους.

    Έχοντας κτίσει μια μικρή αυτοκρατορία production hubs με ηχηρές συνεργασίες υψηλής τηλεθέασης με 4 κανάλια (Alpha, Mega, Ant1, Star), με παράλληλες δραστηριότητες σε εκδόσεις (ΟΚ) και sites (okmag, daily mirror), ο Κοκλώνης με τις σκοτεινές διαδρομές στις οποίες δρομολογεί το χρήμα που παράγει, θέτει σε κίνδυνο, πέρα από την ελευθερία και την περιουσία του, την τύχη 280 εργαζομένων στην Barking Well Media, αλλά και τη φήμη δεκάδων διάσημων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο J2US.

    Τα κόλπα Κοκλώνη θυμίζουν λογιστικά μαφίας πόσο μάλλον όταν νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας-«φάντασμα» φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει πλαστό διαβατήριο για να αναλάβει την κομβική θέση, ενώ έτερος εμφανιζόμενος ως στενός συνεργάτης του φέρεται να βρίσκεται στη φυλακή για υπόθεση ναρκωτικών.

    Στη socialmediaκή απολογία του ο Κοκλώνης έχει ήδη πάρει συγχωροχάρτι από τον εαυτό του παραθέτοντας τη ρηχή και παιδιαριώδη δικαιολογία ότι δραστηριοποιείται επαγγελματικά 20 χρόνια σε 7 χώρες, δίνοντας ψωμί σε 600 άτομα.

    Όμως, ο νόμος είναι νόμος και το δακρύβρεχτο παραλήρημα Κοκλώνη δεν πτοεί τον εισαγγελέα που μπλόκαρε για ένα διάστημα έως ότου ξεκαθαριστεί αν προέρχονται από απάτες ή ξέπλυμα, λογαριασμούς, θυρίδες και ακίνητα. Θα ακολουθήσει έρευνα από το ΣΔΟΕ και τη Δικαιοσύνη.

    Ο ίδιος, επιμένει να μιλάει για… μάτι και ψέματα σε βάρος του, ενώ μεταδίδει κανονικά το J2US χρησιμοποιώντας τη δημόσια συχνότητα του Alpha για να αναφερθεί στην περιπέτειά του και να ζητήσει να σταματήσει η «στόχευση μιας εταιρείας με 600 εργαζόμενους που δουλεύουν σκληρά».

    Μιλάει ο άνθρωπος που είχε σχέση με επενδυτικά σχήματα τύπου «πυραμίδας» (Ponzi). Διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ο επιχειρηματίας που σε προηγούμενη εταιρεία του, την AirFastTickets που κηρύχθηκε σε πτώχευση το 2016 και ενώ βρισκόταν σε καθεστώς παύσης πληρωμών, προχώρησε σε «καταδολιευτικές δικαιοπραξίες» -στη μεταβίβαση δύο ακινήτων της εις βάρος των οφειλετών της.

    Κουνάει το δάχτυλο ο κοσμοπολίτης businessman που πιάστηκε στο ΕΛ. ΒΕΝ. με 30.000 ευρώ γυρίζοντας από το Ντουμπάι. Δεν σοκάρει το ποσόν, αλλά η ευκολία με την οποία κινείται.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.