• Πολιτική

    Politico: Τα χαμένα εκατομμύρια και το δεύτερο διαμέρισμα που αγόρασε η Εύα Καϊλή

    • NewsRoom
    Εύα Καϊλή

    Εύα Καϊλή


    Τον Δεκέμβριο, η βελγική αστυνομία κατέσχεσε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ κατά τη διάρκεια ερευνών για το σκάνδαλο δωροδοκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται το ένταλμα σύλληψης της Εύας Καϊλή, αυτά είναι ίσως μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

    «Αρκετά εκατομμύρια ευρώ» αναφέρεται στο ένταλμα σύλληψης ότι παραδόθηκαν στους βασικούς υπόπτους για το λεγόμενο σκάνδαλο QatarGate.

    Τα «σημαντικά χρηματικά ποσά», προσθέτει το ένταλμα, που εξασφάλισε το Politico, «καταβλήθηκαν κρυφά, σε μετρητά από το Μαρόκο και το Κατάρ».

    H ενόχληση του Παντσέρι για την Καϊλή

    Το έγγραφο περιγράφει σε γενικές γραμμές ένα δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες που εργάζεται από το 2021 για λογαριασμό του υπουργού Εργασίας του Κατάρ, ο οποίος είναι ο Ali bin Samikh Al Marri. Σύμφωνα με το ένταλμα, το Κατάρ διεύθυνε τις επιχειρήσεις του μέσω του Αντόνιο Παντσέρι, του πρώην ευρωβουλευτή, ο οποίος ομολόγησε και υπέγραψε συμφωνητικό με τις βελγικές αρχές, ώστε να δώσει στοιχεία για την υπόθεση.

    «Ο Υπουργός Εργασίας», γράφει το ένταλμα, «φαίνεται να είναι ο ελεγκτής των δραστηριοτήτων του κ. Παντσέρι». Συμμετέχουν επίσης ο σύντροφος του Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι και  ένας βουλευτής που εργαζόταν στο παρελθόν για τον Παντσέρι, με το ένταλμα να εμφανίζει τον Τζόρτζι ως τον συνδετικό κρίκο μεταξύ Παντσέρι και Καϊλή.

    «Η έρευνα δείχνει ότι δόθηκαν εντολές από τον κ. Παντσέρι στην σύζυγο του κατηγορουμένου», προσθέτει, αναφερόμενο στην Καϊλή.

    Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Παντσέρι απευθυνόταν στον Τζόρτζι όταν ήθελε να του δώσει οδηγίες για τις κινήσεις της Καϊλή. Αναφερεται συγκεκριμένα σε ένα περιστατικό όπου ο Παντσέρι ήταν απογοητευμένος από την Καϊλή, επειδή μιλούσε με κάποια, που αποκαλούσε «Ολλανδή», με το Politico να αναφέρει ότι δεν κατάφερε να ταυτοποιήσει το άτομο στο οποίο αναφερόταν ο Παντσέρι.

    «Ο Παντσέρι είχε ενοχληθεί που η Καϊλή  μίλησε με την Ολλανδή», αναφέρεται στο ένταλμα, σημειώνοντας ότι πρώην ευρωβουλευτής θεωρούσε ότι η κ. Καϊλή «το είχε παρακάνει». Είπε λοιπόν στον Τζόρτζι: «Θα ήταν καλή ιδέα να της πεις να σταματήσει», σύμφωνα με το έγγραφο.

    Το δεύτερο διαμέρισμα και ο ρόλος του Τζόρτζι

    Το ένταλμα αναφέρει επίσης ότι ο Τζόρτζι βοηθούσε ανεπίσημα την Καϊλή να εξοφλήσει ένα δεύτερο διαμέρισμα που αγόρασε με το όνομά της, αναφέροντας τη συμφωνία ως απόδειξη ότι γνώριζε τα έσοδα του συντρόφου της από το Qatargate.

    Ο Τζόρτζι και η Καϊλή αρνούνται και οι δύο οποιαδήποτε κατηγορία, με τον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, να αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη γνησιότητα του εντάλματος. Ένας δικηγόρος του Τζόρτζι αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η κυβέρνηση του Κατάρ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Το Κατάρ έχει επιμείνει στο παρελθόν ότι δεν είναι ένοχο για διαφθορά.

    Τα χαμένα εκατομμύρια

    Η Καϊλή κρατείται για περισσότερο από δύο μήνες με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση – στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης έρευνας για το εάν ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του Κοινοβουλίου.

    Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι «η κύρια διοργανώτρια ή συνδιοργανώτρια της δημόσιας διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε στις 9 Δεκεμβρίου.

    Λίγο μετά τις πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας του Qatargate, οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν κατασχέσει περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά από τους βασικούς υπόπτους.

    Αυτό περιλαμβάνει 150.000 ευρώ που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Καϊλή και άλλα 150.000 ευρώ που βρέθηκαν σε μια βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών. Το ένταλμα σύλληψης αναφέρει επίσης περίπου 700.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι του Παντσέρι.

    Σύμφωνα όμως με το Politico, το σύνολο υπολείπεται πολύ από τα «αρκετά εκατομμύρια» που αναφέρονται στο ένταλμα, υποδηλώνοντας ότι οι ύποπτοι έλαβαν πρόσθετες πληρωμές που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Ερωτηθείς για τη διαφορά, ένας εκπρόσωπος του βελγικού εισαγγελέα είπε ότι οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη αξιολογήσει την πλήρη έκταση όλων των πληρωμών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Qatargate.

    Η βαλίτσα

    Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, η Καϊλή είπε ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της, Αλέξανδρο Καϊλή, να πάρει τα χρήματα από το σπίτι της στις Βρυξέλλες.

    «Η κατηγορούμενη αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα. Δηλώνει ότι γνώριζε τις δραστηριότητες του συζύγου της και του Παντσέρι και ότι στο παρελθόν είχαν περάσει από το διαμέρισμά της βαλίτσες με χρήματα», αναφέρεται στο ένταλμα.

    Ο Δημητρακόπουλος, ο δικηγόρος της Καϊλής, αργότερα είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Καϊλή διέταξε τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα.

    «Μόλις συνειδητοποίησε την ύπαρξη των χρημάτων και ένιωσε ότι ήταν κάτι τοξικό το οποίο έπρεπε να απομακρύνει άμεσα από το διαμέρισμα που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, ζήτησε από τον πατέρα της να πάει τη βαλίτσα σε ένα κεντρικό ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες, όπου τα χρήματα θα παραλαμβανόταν από τον πραγματικό του ιδιοκτήτη», είπε σε δήλωσή του ο κ. Δημητρακόπουλος στα τέλη Ιανουαρίου.

    Το ένταλμα, πάντως σύμφωνα με το Politico, έχει διαφορετική άποψη: «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής», αναφέρει.

    Διαβάστε επίσης:

    Σβεν Μαρί: Ο Παντσέρι είναι ένας προδότης που θέλει να σώσει τον εαυτό του κατηγορώντας την Καϊλη



    ΣΧΟΛΙΑ