• Business

    Πόλεμος σούπερ μάρκετ – υπουργείου Ανάπτυξης για τα πρόστιμα- Τι λέει στο mononews ο Άδωνις Γεωργιάδης

    O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης

    O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Πυρά κατά του υπουργείου Ανάπτυξης εξαπολύουν τα σούπερ μάρκετ, στα οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα για τις τιμές και την παραβίαση των περιθωρίων κέρδους.

    Κατηγορούν το υπουργείο ότι εφαρμόζει πρακτικές αντίθετες από τις αρχές της οικονομικής και λογιστικής επιστήμης και χαρακτηρίζουν εκτός εμπορικής λογικής την υπουργική απόφαση βάσει της οποίας επιβλήθηκαν τα πρόστιμα που ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

    Στις αντιδράσεις, μέσω κύκλων, της ΑΒ Βασιλόπουλος και της Κρητικός, δια της επίσημης οδού με ανακοίνωση, προστέθηκε και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας (Πέντε ΑΕ) ενώ η Lidl, η τέταρτη αλυσίδα στην οποία έχει επιβληθεί πρόστιμο τηρεί σιγή ιχθύος.

    Κοινή συνισταμένη στις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώνουν και οι τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι ότι ο υπολογισμός των περιθωρίων κέρδους και η σύγκριση που γίνεται είναι λανθασμένος, όπως και ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται το πρόστιμο.

    Έχουν ακολουθηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες και έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια από τη ΔΙΜΕΑ, πριν την εισήγησή της, επισημαίνει στο mononews.gr ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

    Διευκρινίζει δε ότι ο τρόπος υπολογισμού είναι ο ίδιος και για τις χιλιάδες κωδικούς για τους οποίους ελέγχθηκαν και δεν βρέθηκε παραβίαση των περιθωρίων κέρδους και εκφράζει το ερώτημα πώς γίνεται σε αυτήν την περίπτωση να μην υπάρχει πρόβλημα και να είναι στρεβλός ο τρόπος στα ελάχιστα προϊόντα που διαπίστωσαν οι υπηρεσίες ότι δεν τηρήθηκε το περιθώριο κέρδους.

    «Οι εταιρείες στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι δεν θα δικαιωθούν από τα δικαστήρια»

    Σε κάθε περίπτωση τα σούπερ μάρκετ θα προσφύγουν κατά της απόφασης, η οποία δεν τους έχει ακόμη κοινοποιηθεί. Η ΑΒ θα προσφύγει για δεύτερη φορά, καθώς ήδη έχει καταθέσει προσφυγή στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο για πρόστιμο κάτω των 50.000 ευρώ που της έχει επιβληθεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Η Γαλαξίας θα πράξει το ίδιο, καθώς θεωρεί επιβεβλημένη την προσφυγή προκειμένου να κριθεί, όπως αναφέρει «το παράλογο της επιβολής κατά τα άλλα άδικου και παράνομου διοικητικού προστίμου». Και η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός επιφυλάσσεται «να αμφισβητήσει τη νομική και ουσιαστική βασιμότητα του προστίμου ασκώντας κάθε ένδικο μέσο».

    Η προσφυγή είναι νόμιμο δικαίωμά τους σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «το σύνολο των προστίμων που έχει επιβληθεί για διάφορους λόγους και είναι άνω των 7 εκατ. ευρώ έχει σχεδόν στο σύνολό του εισπραχθεί. Για να πληρώνουν οι εταιρείες τα πρόστιμα πάει να πει ότι στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι δεν θα δικαιωθούν από τα δικαστήρια».

    Αιχμές από τα σούπερ μάρκετ για τους χειρισμούς της ΔΙΜΕΑ

    Εκτός από το πρόβλημα με τον υπολογισμό του περιθωρίου κέρδους, κάτι για το οποίο αρμόδιοι υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνουν στο mononews ότι τα σούπερ μάρκετ εφόσον θεωρούσαν λανθασμένο τον τρόπο, θα μπορούσαν να έχουν προσφύγει κατά της υπουργικής απόφασης (95216/2022 ) όταν εκδόθηκε, εκφράζουν ενστάσεις και για τον τρόπο που χειρίστηκε τη διαδικασία η ΔΙΜΕΑ.

    Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας στην ανακοίνωσή της σημειώνει πρώτον ότι η παράβαση αφορά σε τέσσερα προϊόντα και δεύτερον ότι ΔΙΜΕΑ δεν έδωσε τον χρόνο που ζήτησε η εταιρεία προκειμένου να προσκομίσει από τον ελεγκτικό οίκο τα απαραίτητα έγγραφα που θα πιστοποιήσουν την αληθή απεικόνιση των τιμών, ενώ πηγές της ΑΒ κάνουν λόγο για δεύτερο υπόμνημα στη ΔΙΜΕΑ με τις σωστές τιμές, το οποίο όμως δεν εληφθη υπόψη.

    Από την πλευρά του υπουργείου τονίζεται ότι υποβολή του υπομνήματος ήταν εκπρόθεσμη ενώ σχετικά με τις αιτιάσεις για τη ΔΙΜΕΑ επισημαίνεται ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια με πολύ ελαστικό τρόπο και για αυτό καθυστέρησε και η διαδικασία με δεδομένο ότι έλεγχος έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

    Υπολογίζονται και τα αποθέματα για τον υπολογισμό των προστίμων

    Επιπλέον η Κρητικός όπως και η ΑΒ θέτουν το θέμα του υπολογισμού των προστίμων, στο οποίο προσμετρώνται και τα αποθεματικά που έχουν.

    Δηλαδή το πρόστιμο επιβάλλεται με το δυνητικό όφελος που μπορεί να προκύψει από την πώληση των προϊόντων που βρίσκονται σε απόθεμα.

    «Ως βάση υπολογισμού του προστίμου, λαμβάνονται υπ’ όψιν όχι μόνο τα προϊόντα που έχουν πουληθεί, αλλά και τα αποθέματα, με συνέπεια να επιβάλλεται πρόστιμο και για εμπορεύματα, που ακόμη δεν έχουν πωληθεί και απλά εικάζεται ότι έχουν ήδη πουληθεί και η εταιρεία έχει ήδη αποκομίσει το όφελος» σημειώνουν πηγές της ΑΒ Βασιλόπουλος.

    Στην ίδια κατεύθυνση και η Γαλαξίας «αναφορικά με το ίδιο το πρόστιμο και τον τρόπο του υπολογισμού του, στηρίζεται σε υποτιθέμενο θεωρητικό κέρδος, αποτελεί παγκόσμια οικονομική πρωτοτυπία, δεν λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους λειτουργίας μιας επιχείρησης, όπως το κόστος λειτουργίας και στηρίζεται σε θεωρητικές πωλήσεις που δεν έχουν πραγματοποιηθεί».

    Γιατί μετριέται όμως και το απόθεμα για την επιβολή προστίμου; Γιατί αυτή η τιμή, που είναι πάνω από το περιθώριο κέρδους, είναι αυτή στην οποία θα πουλήσει κάποιος σημειώνουν πηγές του υπουργείου. Ο νόμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη διακινδύνευση. Η απόφαση προσπαθεί να εκτιμήσει το κέρδος που θα αποκόμιζε κάποιος από την τακτική αυτή.

    Τα πρόστιμα και το ποσοστό παραβατικότητας

    Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αφορούν στα εξής:

    -ΑΒ Βασιλόπουλος: Για παράβαση περιθωρίων κέρδους σε 23 προϊόντα, πρόστιμο ύψους 319.900 ευρώ. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει υποβληθεί ποτέ σε σούπερ μάρκετ.

    -Lidl: Για παράβαση περιθωρίων κέρδους σε ένα προϊόν, πρόστιμο 26.880 ευρώ

    -Πέντε ΑΕ (Γαλαξίας): Για παράβαση περιθωρίων κέρδους σε πέντε προϊόντα (τέσσερα με βάση τα όσα υποστηρίζει η αλυσίδα), πρόστιμο 21.387 ευρώ.

    -Κρητικός: Για παράβαση περιθωρίων κέρδους σε τέσσερις κωδικούς, πρόστιμο ύψους 9.380 ευρώ.

    Και στις τέσσερις περιπτώσεις οι εταιρείες είναι υπότροπες. Δηλαδή έχει επιβληθεί και άλλη φορά πρόστιμο και για αυτό δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους για τις τρεις στις οποίες έχει υποβληθεί πρόστιμο κάτω των 50.000 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι επιβλήθηκε 5.000 ευρώ και σύσταση σε αλυσίδα στην οποία δεν έχει επιβληθεί άλλη φορά πρόστιμο και για αυτό δεν ανακοινώθηκε η επωνυμία της ενώ έγιναν συστάσεις σε άλλη μία αλυσίδα.

    Επιπλέον επιβλήθηκαν πρόστιμα και για παραβάσεις για προϊόντα που είχαν άλλη τιμή στο ράφι και διαφορετική τιμή στο ταμείο. Πρόκειται για 37 τέτοιες παραβάσεις, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται με άλλη νομοθεσία και επισύρουν χαμηλότερα πρόστιμα.

    Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν την εβδομάδα από 30 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου και το ποσοστό της παραβατικότητας είναι στο 13,9%.

    «Τα πρόστιμα δεν είναι η εικόνα γενικευμένης αισχροκέρδειας. Είναι ένα μικρό κλάσμα στον συνολικό τζίρο των σούπερ μάρκετ αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τα στραβά μάτια» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης όταν ανακοίνωσε τα πρόστιμα.

    Διαβάστε επίσης

    Γεωργιάδης: Βαριά «καμπάνα» €319.900 στην ΑΒ Βασιλόπουλος – Πρόστιμα και σε Lidl, Γαλαξίας, Κρητικός

    Τι μπορεί να κάνει η ΑΒ Βασιλόπουλος για το πρόστιμο των 320.000 ευρώ – Στην ίδια γραμμή και η Κρητικός

    ΠΕΝΤΕ ΑΕ – Γαλαξίας: Τι απαντά για το πρόστιμο του υπουργείο Ανάπτυξης

     



    ΣΧΟΛΙΑ