• Business

    Ανοίγει πάλι το πουγκί για τους μετόχους ο Mr. Jumbo – Μοιράζει μέρισμα 157,1 εκατ. ευρώ, τι παίρνει ο ίδιος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Άννα Διανά
    Απόστολος Βακάκης

    Απόστολος Βακάκης, Jumbo


    Η «τέλεια καταιγίδα» στο επιχειρηματικό σκηνικό, που είχε προβλέψει, ο Απόστολος Βακάκης μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία δεν ήρθε ποτέ για τον όμιλο Jumbo.

    Πορεύεται σε… ηλιοφάνεια με σπριντ πωλήσεων και οι μέτοχοί της αποζημιώνονται πλουσιοπάροχα από τον άλλοτε «σφικτό», επικεφαλής και βασικό μέτοχο της εισηγμένης.

    Τα καλά νέα για τους μετόχους ανακοινώθηκαν χθες παράλληλα με την εξαιρετική πορεία των πωλήσεων του ομίλου τον Ιανουάριο. Το διοικητικό συμβούλιο προτείνει  τη διανομή έκτακτου μερίσματος 1,1550 ευρώ ανά μετοχή  προ φόρου ως μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

    Μέρισμα όσο έλαβαν συνολικά το 2022

    Όσο δηλαδή το μέρισμα που έλαβαν το 2022, πηγαίνοντας… ταμείο τρεις φορές κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Με τη λήψη της απόφασης στην έκτακτη γενική Συνέλευση στις 8 Μαρτίου οι μέτοχοι θα λάβουν συνολικό μέρισμα 157,1 εκατ. ευρώ ενώ ο Απόστολος Βακάκης θα εισπράξει 30,4 εκατ. ευρώ.

    Η δε μερισματική απόδοση κυμαίνεται στο 6,45%.

    Και όπως όλα δείχνουν το ρεκόρ που καταγράφηκε πέρυσι στην 25χρονη χρηματιστηριακή ιστορία της Jumbo με τη διανομή μερίσματος ύψους 157,1 εκατ. ευρώ όσο δηλαδή θα λάβουν οι μέτοχοι στις 27 Μαρτίου, που θα γίνει η καταβολή μετά το πράσινο φως από τη Γ.Σ., θα καταρριφθεί.

    Το 2022 οι χρηματικές διανομές έγιναν σε τρεις δόσεις. Το ξεκίνημα έγινε τον Ιανουάριο, όταν και μοιράστηκαν 52.383.007 ευρώ. Δηλαδή 0,385 ευρώ προ φόρου. Τον Ιούνιο του 2022 επαναλήφθηκε ακριβώς η ίδια χρηματική παροχή προς τους μετόχους. Και τον Δεκέμβριο μοιράστηκαν εκ νέου 0,385 ευρώ ανά μετοχή, πρo της φορολογίας φτάνοντας στο σύνολο τη φετινή χρηματική διανομή, δηλαδή τα 157,1 εκατ. ευρώ.

    Η πορεία της μετοχής ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία. Από την αρχή του χρόνου μέχρι και χθες, που έκλεισε στα 17,9 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 12%. Η δε χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας διαμορφώνεται στα 2,4 δισ ευρώ.

    Εκρηκτική η άνοδος των πωλήσεων τον Ιανουάριο

    Οι πωλήσεις του ομίλου σε μια περίοδο δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων σημειώνουν ισχυρή άνοδο. «Απλώς εξαιρετική» όπως τη χαρακτηρίζει η διοίκηση χωρίς ωστόσο να προδικάζει ότι και η υπόλοιπη χρονιά θα κινηθεί σε αυτούς τους ρυθμούς.

    Σε επίπεδο ομίλου, οι πωλήσεις, κατά τον Ιανουάριο 2023, αυξήθηκαν κατά 45% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα. Η διοίκηση υπογραμμίζει ότι είναι μη συνετό, αυτή τη χρονική περίοδο, να εκληφθεί αυτή η εξαιρετική επίδοση ως βάση εκτιμήσεων για το σύνολο του οικονομικού έτους.

    Αναλυτικά η πορεία των πωλήσεων ανά χώρα:

    • Ελλάδα: Τον Ιανουάριο του 2023, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά +48% περίπου.
    • Κύπρος: Οι πωλήσεις κατά τον Ιανουάριο του 2023 αυξήθηκαν κατά +32% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
    • Βουλγαρία: Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά  +53% περίπου τον Ιανουάριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
    • Ρουμανία: Οι πωλήσεις του δικτύου σημείωσαν αύξηση της τάξης του +40% περίπου τον Ιανουάριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

    Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το 2022, οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά +14% περίπου σε σχέση με το 2021 και κατά +12% περίπου σε σχέση με το 2019 ξεπερνώντας τις προσδοκίες της διοίκησης.

    Η δύναμη των μετρητών στο ταμείο του Βακάκη

    Αλλά το μεγάλο πλεονέκτημα του ομίλου είναι η ρευστότητα. Στις 31η Δεκεμβρίου 2022, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα και τα λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού του Ομίλου ανέρχονται σε περίπου 794 εκατ. ευρώ. Για να καταλάβει κανείς τη δύναμη του χρήματος που έχει στα ταμεία ο Απόστολος Βακάκης, και που του επιτρέπουν να ασκεί μια τέτοια ιδιαιτέρως γαλαντόμο μερισματική πολιτική αρκεί να συνδυάσει ότι τα μετρητά του είναι όσο η αξία σήμερα της ΕΥΔΑΠ.

    Με αιχμή την καλή πορεία του ομίλου σε επίπεδο πωλήσεων αλλά και τη δύναμη των  μετρητών  που έχει στο ταμείο του ο κ. Βακάκης ακολουθεί μια γενναιόδωρη μερισματική πολιτική. Αλλωστε ο ισχυρός επιχειρηματίας, που παλαιότερα αντιμετώπιζε γκρίνιες από την μειοψηφία για χαμηλή διανομή χρημάτων έχει κάνει στροφή υποστηρίζοντας ότι «η στρατηγική της εταιρείας βασίζεται στο ότι τη μετοχή την έχει κάποιος για πάντα, για τα παιδιά απολαμβάνοντας γενναιόδωρη μερισματική πολιτική». Μάλιστα όπως είχε πει «μια κότα που δεν παράγει αυγά την τρως την Κυριακή με πατάτες!».

    Διαβάστε επίσης

    Jumbo: Αύξηση πωλήσεων 45% – Προτείνει έκτακτη διανομή μερίσματος 1,1550 ευρώ ανά μετοχή

    Bed Bath & Beyond: Συγκέντρωσε 225 εκατ. δολάρια μέσω προσφοράς μετοχών

    Πλαίσιο: Από 09/02 η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης του Γ. Γεράρδου

     



    ΣΧΟΛΙΑ