• Business

    Τι μπορεί να κάνει η ΑΒ Βασιλόπουλος για το πρόστιμο των 320.000 ευρώ – Στην ίδια γραμμή και η Κρητικός

    Νίκος Λαβίδας, «ΑΒ Βασιλόπουλος» Άγγελος Κρητικός, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός

    Νίκος Λαβίδας, «ΑΒ Βασιλόπουλος» Άγγελος Κρητικός, ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός


    Σε έναν τζίρο κοντά στα 2 δις. ευρώ το πρόστιμο των 319.900 ευρώ που επέβαλλε το υπουργείο Ανάπτυξης στην ΑΒ Βασιλόπουλος, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ουδόλως αποτελεί πλήγμα σε οικονομικό επίπεδο. Πολύ περισσότερο όταν η αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει τις ισχυρές κεφαλαιακές «πλάτες» της μητρικής Ahold- Delhaize.

    Πολύ μεγαλύτερο είναι το πλήγμα που μπορεί να υποστεί η αλυσίδα, όπως και οι άλλες τρεις στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο- Κρητικός, Γαλαξίας και Lidl- ως προς την εικόνα που εκπέμπει στους καταναλωτές και μάλιστα σε μια περίοδο με τις τιμές των τροφίμων να χτυπούν «κόκκινο».

    Παραβάσεις σε 27 προϊόντα

    Ο ΑΒ αλλά και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Κρητικός δεν αποδέχονται τον όρο «αθέμιτη κερδοσκοπία» και κάνουν λόγο για λάθος υπολογισμούς.

    Λάθη, που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου (95216/2022) για τα περιθώρια κέρδους και για το πώς ακριβώς υπολογίζονται.

    Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι παραβάσεις της νομοθεσίας αφορούν 27 κωδικούς προϊόντων. Δεν εξειδικεύονται τα προϊόντα αλλά και ούτε το ποσό που αποκόμισε από την παραβίαση των περιθωρίων κέρδους.  Το πρόστιμο πάντως που επιβλήθηκε δίνει μια εικόνα για το ύψος του οφέλους καθώς, όπως αναφέρει η ισχύουσα νομοθεσία «σε όποιον παραβιάζει τις παρ. 1, 1Α και 1Β του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 επιβάλλεται πρόστιμο που ισούται με τουλάχιστον το διπλάσιο του Οφέλους Υπέρ του Κανονικού το οποίο ορίζεται στα άρθρα 5 και 6 της παρούσης».

    Αν και η εταιρεία, αμφισβητεί και το ύψος του προστίμου, όποτε δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το όφελος, καθώς σύμφωνα με κύκλους της ΑΒ,  ως βάση υπολογισμού του προστίμου, λαμβάνονται υπ’ όψιν όχι μόνο τα προϊόντα που έχουν πουληθεί, αλλά και τα αποθέματα, με συνέπεια να επιβάλλεται πρόστιμο και για εμπορεύματα, που ακόμη δεν έχουν πωληθεί και απλά εικάζεται ότι έχουν ήδη πουληθεί και η εταιρεία έχει ήδη αποκομίσει το όφελος.

    Η ΑΒ στα διοικητικά δικαστήρια για δεύτερη φορά

    Η ΑΒ Βασιλόπουλος ήταν υπότροπος. Το χθεσινό πρόστιμο ήταν το δεύτερο στο διάστημα που ισχύει η νομοθεσία για τα περιθώρια κέρδους. Ηταν κάτω από 50.000 ευρώ και για αυτό δεν δημοσιοποιήθηκε το όνομα. Η εταιρεία, όπως λένε στο mononews.gr πηγές κοντά στη διοίκηση, προσέφυγε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο κατά της απόφασης.

    Το ίδιο θα πράξει και τώρα μόλις βεβαιωθεί το πρόστιμο και αφού πρώτα το πληρώσει. Η προσφυγή μπορεί να ασκηθεί μέσα σε προθεσμία 60 ημερών, η οποία αρχίζει, στην περίπτωση ρητής πράξης, από την κατά το νόμο επίδοση της απόφασης με τις διοικητικές κυρώσεις.

    Πάντως όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης τα πρόστιμα που επιβάλλονται μετά τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ είναι τόσο προσεκτικά και μετά από ενδελεχή τσεκάρισμα σε όλα τα στάδια, που δεν επιδέχονται αμφιβολίας, εισπράττονται και κατά κύριο λόγο οι επιχειρήσεις δεν προσφεύγουν.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής από την Κρητικός

    Το ενδεχόμενο  να αμφισβητήσει τη νομική και ουσιαστική βασιμότητα του προστίμου ασκώντας κάθε ένδικο μέσο εξετάζει και η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρεία είναι ύψους 9.330 ευρώ και αφορά τέσσερις κωδικούς.

    Τόσο η ΑΒ όσο και η Κρητικός εστιάζουν στον υπολογισμό με την τελευταία να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για παράδοξο και εκτός οικονομικής και εμπορικής λογικής υπολογισμό.

    Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, επισημαίνει η αλυσίδα Κρητικός, όταν απουσιάζουν συγκριτικά στοιχεία  από προηγούμενη περίοδο πωλήσεως του συγκεκριμένου προϊόντος, λαμβάνεται ως υποχρεωτικό περιθώριο κέρδους το μέσο περιθώριο κέρδους του κύκλου εργασιών της εταιρείας του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους.

    «Ο τρόπος αυτός υπολογισμού οδηγεί σε παράλογα και αυθαίρετα για την λειτουργία μιας εταιρείας συμπεράσματα, δεδομένου ότι το μέσο περιθώριο κέρδους του κύκλου εργασιών της εταιρείας, διαμορφώνεται  από είδη τα οποία υπερβαίνουν αυτό ή υπολείπονται αυτού, καθώς και από άλλες δαπάνες. Επομένως είναι απόλυτα λανθασμένο να συγκρίνεται η κερδοφορία ενός είδους με τη συνολική κερδοφορία της εταιρείας που προκύπτει από ένα μίγμα δραστηριοτήτων (όπως χονδρικές και λιανικές πωλήσεις) με τελείως διαφορετικά λειτουργικά έξοδα».

    Το ίδιο εν πολλοίς υποστηρίζει και η ΑΒ Βασιλόπουλος, σημειώνοντας ότι όταν  το προηγούμενο έτος κάποιος ελεγχόμενος κωδικός δεν είχε πωλήσεις, η ΔΙΜΕΑ παίρνει για σύγκριση το Μικτό Περιθώριο κέρδους της εταιρείας από τις οικονομικές καταστάσεις του προηγούμενου έτους. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να συγκριθεί η κερδοφορία ενός κωδικού με τη συνολική κερδοφορία μίας εταιρείας, είναι ανόμοια μεγέθη, αφού για την εξεύρεση του μικτού περιθωρίου κέρδους του συνόλου του έτους μιας εταιρείας, λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλα μεγέθη, που σχετίζονται με τα λειτουργικά κόστη αυτής.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ