• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι σηματοδοτούν τα ιστορικά υψηλά του Jumbo

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Απόστολος Βακάκης

    Απόστολος Βακάκης, Jumbo


    Ιστορικό υψηλό για την μετοχή της Jumbo ΜΠΕΛΑ -0,84% 28,46 που πλέον έσπασε το φράγμα και των 20 ευρώ (προηγούμενο υψηλό τα 19,50) και με την κεφαλαιοποίηση να κοιτάζει πλέον τα 2,8 δις. ευρώ.

    Πριν από περίπου ένα χρόνο ο ιδιοκτήτης του Jumbo κ. Απόστολος Βακάκης προέβλεπε μία τραγική χρομιά για τα αποτελέσματα του 2022, προβλέποντας ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν μεταξύ 2 – 5%.

    Ο ίδιος μιλούσε για την «τέλεια καταιγίδα», αφού πέρσι ο πόλεμος στην Ουκρανία επικρατούσε στην επικαιρότητα και μονοπωλούσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, η εφοδιαστική αλυσίδα είχε μπλοκαριστεί εξαιτίας της πανδημίας και εν συνεχεία λόγω του πολέμου, ο πληθωρισμός έδειχνε τα δόντια του και το ενεργειακό κόστος απειλούσε την ικμάδα των επιχειρήσεων.

    Πλέον το ενεργειακό κόστος υποχωρεί αισθητά, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου τείνει να αποκατασταθεί προς όφελος του πρώτου, ενώ οι πωλήσεις του Jumbo ξεπέρασαν τις αρχικές επιφυλακτικές και μουδιασμένες προβλέψεις της διοίκησης, αφού για το 2022 ξεπέρασαν το 14% σε αύξηση!

    Η μετοχή δε, ξεπέρασε την τιμή στόχο της Eurobank Equities, τα 19,5 ευρώ και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει αναθεώρηση προς τα πάνω.

    Την ερχόμενη Τετάρτη, η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον τι θα πει ο διοικητικός ηγέτης του Jumbo, με δεδομένη την καταβολή μερίσματος 1,15 ευρώ. Ο ίδιος άλλωστε είναι της άποψης ότι στις επιχειρήσεις δεν υπάρχει δημοκρατία, αλλά πολυφωνία.

    Οι προβλέψεις των αναλυτών αναφέρουν ότι για φέτος η εταιρεία θα εμφανίσει το 2023 πωλήσεις 1,01 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,4%, EBITDA ύψους 323,8 εκατ. ευρώ (άνοδος 2% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη ύψους 225,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5%.

    Παράλληλα, «βλέπουν» μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων κατά 7,7% και των EBITDA κατά 5,1% έως το 2026.

    Σημειωτέον, ότι η πορεία των πωλήσεων του Ιανουαρίου ήταν απλώς εξαιρετική για όλες τις χώρες στις οποίες έχει παρουσία ο όμιλος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται σε 48% για την Ελλάδα (καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές).

    Προηγήθηκε δε αύξηση 15% τον Δεκέμβριο.

    Διαβάστε επίσης

    BofA: Παραμένει «ταύρος» για την ελληνική αγορά μετοχών – Στις κορυφαίες μετοχές η Mytilineos

    Bitcoin: Βουλιάζει σε χαμηλό δύο εβδομάδων – Το επόμενο σημείο στήριξης



    ΣΧΟΛΙΑ