• Τράπεζες

    Sell-off και στα Tier των τραπεζών – Μέχρι το 67% έχουν εκτιναχθεί οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων


    Οι τραπεζικές εκδόσεις Tier ομολόγων σαρώνονται κι αυτές με τη σειρά τους από το sell-off που κυριαρχεί στις αγορές. Εξίσου σφοδρές πιέσεις δέχονται και τα εταιρικά ομόλογα, των οποίων οι τιμές υποχωρούν, ενώ οι αποδόσεις έχουν εκτιναχθεί μέχρι και στο 67%…

    Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις τιμές των ομολόγων των τραπεζών, οι τιμές χαρακτηρίζονται ενδεικτικές, με την έννοια ότι ουσιαστικά έχει στεγνώσει η ζήτηση, παρά τη σημαντική πτώση που έχουν υποστεί οι τιμές.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσφατη ομολογιακή έκδοση Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, λήξης 2030, βρίσκεται τώρα στο 50,25% της ονομαστικής του αξίας. Με συνέπεια η απόδοση να έχει εκτιναχθεί στο 23,55% για την προσεχή 5ετία και στο 15,8%  για τη λήξη της 10ετίας. Το ομόλογο αυτό έχει επιτοκιακό κουπόνι 5,5%, ενώ το σύνολο της έκδοσης είναι 500 εκατ. ευρώ. Το προηγούμενο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, με το οποίο αντλήθηκαν 400 εκατ. ευρώ και φέρει επιτοκιακό κουπόνι 9,75% βρίσκεται τώρα στο 77,5% της ονομαστικής του αξίας. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι σε 5ετή ορίζοντα όπου όλα τα Tier των τραπεζών έχουν δικαίωμα ανάκλησης, η απόδοση είναι στο 17,6%, ενώ στη 10ετία της λήξης είναι στο 14,2%.

    Το Tier της Εθνικής Τράπεζας, η οποία σήκωσε 400 εκατ. ευρώ με επιτοκιακό κουπόνι 8,25% πέρυσι τον Ιούνιο, βρίσκεται τώρα στα επίπεδα του 86,5% της ονομαστικής του αξίας.

    Το Tier II της Alpha Bank, η οποία βγήκε στις αγορές τον περασμένο Φεβρουάριο, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 4,25%, είναι τώρα στο 69% της ονομαστικής αξίας. Γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε απόδοση 13,25% για την 5ετία και 9,15% για τη 10ετία.

    Την ίδια στιγμή, και σε ό,τι αφορά τη μεγάλη έκδοση των 650 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ, η τιμή του ομολόγου είναι στο 77% της ονομαστικής αξίας. Με την απόδοση να έχει αναρριχηθεί στο 13,7% στη λήξη του συγκεκριμένου, που είναι το 2024.

    Από την άλλη πλευρά, σημαντικές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στις δύο ομολογιακές εκδόσεις της Intralot. Η μεν πρώτη, η οποία λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024, υπολειπόμενης ονομαστικής αξίας περίπου 474 εκατ. ευρώ, βρίσκεται τώρα στο 28% της ονομαστικής αξίας. Με συνέπεια η απόδοση στη λήξη να έχει εκτιναχθεί στο 42%. Όμως, η Intralot έχει και άλλη μία ομολογιακή έκδοση, αξίας 250 εκατ. ευρώ, η οποία λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021 και η τιμή του ομολόγου βρίσκεται τώρα στο 48% της ονομαστικής αξίας. Γεγονός που μεταφράζεται σε απόδοση 67% στη λήξη.

    Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι τράπεζες όσο και οι επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει ομόλογα, δεν επηρεάζονται άμεσα από την εκτίναξη των αποδόσεων, διότι οι πληρωμές γίνονται με βάση τα ισχύοντα επιτοκιακά κουπόνια. Η σημαντική κάμψη των τιμών επηρεάζει πρωτίστως τους ομολογιούχους των εκδόσεων αυτών.



    ΣΧΟΛΙΑ