• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το Χρηματιστήριο της Αθήνας λόγω κρουσμάτων κορονοϊού


    Απόλυτα προετοιμασμένο και επιχειρησιακά έτοιμο είναι το Χρηματιστήριο της Αθήνας προκειμένου να συνεχίσει ομαλά και απρόσκοπτα τη λειτουργία του παρά τις αλληλοδιαδοχικές παρενέργειες που προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

    Οι αντιδράσεις της διοίκησης του Χρηματιστηρίου ήταν άμεσες μετά από την κοινοποίηση ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο οποίος παράλληλα είναι και πρόεδρος της ΕΧΑΕ. Μετά από τη γνωστοποίηση αυτή  που έγινε την περασμένη Πέμπτη, ακολούθησαν ενέργειες σε δύο επίπεδα. Κατ’ αρχήν, απολυμάνθηκαν οι χώροι του κεντρικού κτηρίου στη Λεωφόρο Αθηνών. Στη συνέχεια, και παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, βρέθηκε τρόπος να γίνουν εξετάσεις ανίχνευσης του ιού σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων αλλά και όλων των άλλων στελεχών της διοίκησης.

    Εξετάστηκαν περίπου 150 άτομα και αργά το μεσημέρι της Κυριακής έγινε γνωστό ότι ορισμένοι εξ αυτών βρέθηκαν θετικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό των ανιχνευθέντων με κορονοϊό είναι κάτω από το 3% του συνόλου των εξετασθέντων.  Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται στελέχη της διοίκησης και του managment team του Χρηματιστηρίου όπως επίσης και διευθυντικά στελέχη, οι εξετάσεις των οποίων ήταν καθαρές.

    Το υπόλοιπο κομμάτι του προσωπικού που αφορά περίπου 50 άτομα θα υποβληθούν από τη Δευτέρα σε ανάλογα τεστ ανίχνευσης ή όχι του ιού. Σε κάθε περίπτωση οι χρηματιστηριακές Αρχές αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν με απόλυτα ορθολογικά κριτήρια και πολύ έγκαιρα το όλο πλέγμα των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και σε ότι αφορά το χρηματιστήριο οι υπάλληλοι που θα έχουν φυσική παρουσία στο κτήριο της ΕΧΑΕ θα είναι περίπου 40, ενώ όλοι οι άλλοι θα παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Κάτι το οποίο έχει προβλεφθεί και έχει ήδη τσεκαριστεί από τις διαδοχικές ασκήσεις ετοιμότητας και τεχνολογικής ανταπόκρισης σε οποιαδήποτε δυσκολία κι αν παραστεί.

    Οι πληροφορίες λένε ότι απόλυτα επιτυχημένο ήταν και το τρίωρο mock trading που αφορούσε την προσομοίωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Η συγκεκριμένη άσκηση δοκίμασε με επιτυχία την τελευταία και βελτιωμένη έκδοση του ΟΑΣΗΣ (Ολοκληρωμένο Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών). Με την έκδοση αυτή δίδεται η δυνατότητα στις χρηματιστηριακές εταιρείες που είναι μέλη του Χ.Α να ενεργοποιούνται μέσω Internet εκτελώντας εξ αποστάσεως και όχι από τα γραφεία τους  τις εντολές για αγοροπωλησίες στο Χρηματιστήριο.

    Πέραν τούτου, το σημερινό mock trading δοκίμασε με επιτυχία και το νέο λειτουργικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας με την παρουσία οκτώ μελών σε ρόλο ειδικού διαπραγματευτή.

    Όπως όλα δείχνουν τα αντανακλαστικά του Χρηματιστηρίου που αφορούν, βεβαίως, τις πρωτοβουλίες των διοικητικών του στελεχών είναι και άμεσα και προς τη σωστή κατεύθυνση. Δίνοντας την αίσθηση ότι ανταποκρίνονται πλήρως στις εκ των πραγμάτων υψηλές απαιτήσεις που έχει η ομαλή και ασφαλής λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς μέσα σε ένα περιβάλλον πολύπλευρων πιέσεων αλλά και ασύμμετρων καταστάσεων που δρομολογεί η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.



    ΣΧΟΛΙΑ