Πιστεύω ότι  λύσεις θα βρούμε μόνο  όταν υπάρξει ουσιαστικός διάλογος σε υπαρκτά προβλήματα και  ρεαλιστικά αιτήματα λέει στο Mononews ο Θανάσης Κοντογεώργης μετά την άρνηση των αγροτών να προέλθουν στη συνάντηση της Δευτέρας.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ξεκαθαρίζει πως ηκυβέρνηση είναι έτοιμη να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διαλόγου, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού και πάντα σε συνάρτηση με τη σχετική συμφωνία με την ΕΕ.   

1

Προσθέτοντας πως «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε και να επανεξετάσουμε διαδικασίες που χρειάζονται διόρθωση» αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής που βάζουν στο τραπέζι οι αγρότες.   

Ο Θανάσης Κοντογεώργης μιλάει για τον προϋπολογισμό, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού με την κυβέρνηση να εστιάζει στους νέους αλλά και στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.  

Αναφέρεται ακόμα στην εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup και λέει  ότι «σηματοδοτεί ότι η χώρα μας έχει δημοσιονομική σταθερότητα και θετικές αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς παραδοσιακά οι χώρες που ασκούν την προεδρία του Eurogroup αποτελούν με κάποιο τρόπο το θετικό παράδειγμα».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Οι αγρότες λένε  πως δεν θα προσέλθουν στην συνάντηση της Δευτέρας εάν δεν δοθεί πρώτα απάντηση στα αιτήματα τους με την κυβέρνηση να επιμένει στο διάλογο. Τι λέτε;

Ο πρωθυπουργός έχει αφήσει εξ αρχής ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους αγρότες. Άλλωστε η πρόσκληση που απηύθυνε αυτό το νόημα είχε. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διαλόγου, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού και πάντα σε συνάρτηση με τη σχετική συμφωνία με την ΕΕ. Η αποχή απο το διάλογο και οι κινητοποιήσεις όμως ,  ειδικά οι πιο ακραίες, δεν λειτουργούν σε καμία περίπτωση παραγωγικά.  Πιστεύω ότι  λύσεις θα βρούμε μόνο  όταν υπάρξει ουσιαστικός διάλογος σε υπαρκτά προβλήματα και  ρεαλιστικά αιτήματα.

Οι αγρότες για να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου ζητούν συγκεκριμένες λύσεις. Έχετε επεξεργαστεί μέτρα που μπορεί να οδηγήσουν σε άνοιγμα των μπλόκων; Για παράδειγμα το αγροτικό ρεύμα μπορεί να φτάσει στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ζητούν;

Η κυβέρνηση έχει σταθερή σχέση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τον αγροτικό κόσμο. Αντιλαμβανόμαστε ότι η αγροτική ζωή είναι δύσκολη και έγινε δυσκολότερη σε μια χρονιά με αλλαγές στο σύστημα επιδοτήσεων, ευλογιά και χαμηλές τιμές στα προϊόντα. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει λύσεις σε σημαντικά ζητήματα για τον πρωτογενή τομέα παρέχοντας τη δυνατότητα για φθηνό αγροτικό ρεύμα για 10 χρόνια, θεσμοθετώντας την μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, μειώνοντας τον ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές, και με το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»κ.α. Ειδικά για το κόστος παραγωγής και τους παράγοντες που το διαμορφώνουν, η προσπάθειά μας είναι συνεχής.

Μέσα από την αναδιοργάνωση του συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων, οι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες τελικές επιδοτήσεις. Φέτος οι πληρωμές προς τον αγροτικό τομέα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΛΓΑ αγγίζουν στα 3,8 δις ευρώ και θα είναι 600 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από πέρσι.

Παράλληλα, είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε και να επανεξετάσουμε διαδικασίες που χρειάζονται διόρθωση. Αναγνωρίζοντας τέτοιες περιπτώσεις, δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να κάνουν ένσταση αποδεικνύοντας ότι η δορυφορική απεικόνιση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική. Επιπλέον, αποκαθιστούμε την αδικία που μπορεί να προέκυψε στο ύψος των επιδοτήσεων από την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου για πραγματικούς κτηνοτρόφους σε 5 νομούς της χώρας και θα γίνει μέσα στο Δεκέμβριο συμπληρωματική πληρωμή με βάση τις πωλήσεις γάλακτος, κρέατος και τις αγορές ζωοτροφών.

Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς για χωράφια κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία εκδόθηκε πρόσθετη διευκρινιστική ανακοίνωση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Όσον αφορά την Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ μετά και τις συλλήψεις στην Κρήτη έρχονται νέες αποκαλύψεις. Από τη μία η ΝΔ κάνει λόγο πως εμπλεκόμενος είναι κουμπάρος του Νίκου Ανδρουλάκη και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος είναι γαλάζιος. Τι λέτε;

Παρότι οι παθογένειες στον τομέα των αγροτικών επιδοτήσεων είναι διαχρονικές, η κυβέρνηση ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την ευθύνη που της αναλογεί για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτή η διαχρονικότητα αναδεικνύεται σαφώς και από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής, όπως αναδεικνύεται και η ανάγκη να πάμε σε ένα διαφανές και δίκαιο σύστημα αγροτικών επιδοτήσεων.

Γι’ αυτό, σχεδιάσαμε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια γενναία μεταρρύθμιση προκειμένου να αναμορφώσουμε τον μηχανισμό. Έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα και μέσα στον Δεκέμβριο θα έρθει στη βουλή το νομοσχέδιο για την μετάβαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.

Παρά τις δικαιολογημένες καθυστερήσεις, διασφαλίζουμε ότι στο εξής οι πραγματικοί δικαιούχοι είναι αυτοί που θα λαμβάνουν αυτό που τους αναλογεί.

Θανάσης Κοντογεώργης
Θανάσης Κοντογεώργης

Μέσα στην εβδομάδα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός. Ποιο είναι το περίγραμμα των μέτρων για το 2026;

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι παρά τη διεθνή αβεβαιότητα, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να συνεχίσει για έκτο συνεχόμενο χρόνο να καταγράφει σημαντικά υψηλότερο ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Ο καμβάς του προϋπολογισμού για το 2026 περιλαμβάνει τη φορολογική μεταρρύθμιση και το σύνολο των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Άμεση ενίσχυση του εισοδήματος των συμπολιτών μας με έμφαση στους νέους, στις οικογένειες με παιδιά και στη μεσαία τάξη, μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μείωση της φορολογίας ενοικίων σε συνδυασμό με την επιστροφή ενός ενοικίου ετησίως καθώς και μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τις κατοικίες και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Αλλά και παρεμβάσεις με γνώμονα τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες συγκεκριμένων περιοχών, σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, μείωση του ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά με πληθυσμό έως 20.000 κατοίκους.

Παράλληλα, η χώρα μας έχει για πρώτη φορά ένα Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 22,4 δις ευρώ μέχρι το 2030. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής που έχει ασκήσει η κυβέρνηση, η οποία αφενός μας επιτρέπει να επιστρέφουμε το μέρισμα ανάπτυξης στην κοινωνία και αφετέρου αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση της αξιοπιστίας μας και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής μας.

Και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτό αναγνωρίζεται, όπως αποδεικνύεται με την τιμητική ανάδειξη του Υπουργού Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, σε πρόεδρο του Eurogroup.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής αναφερθήκατε στον σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Τι περιλαμβάνει και πώς αγγίζουν, τελικά, όλα αυτά τα μέτρα την ελληνική περιφέρεια;

Το δικό μας μέλημα είναι να έχει κάθε πολίτης ίσες ευκαιρίες να αναπτυχθεί σε όλα τα μέρη της πατρίδας μας. Η ανάπτυξη να αγγίζει, στο μέτρο του δυνατού, κάθε περιοχή, να συμμετέχουν όλοι ισότιμα στην πρόοδο της χώρας. Αυτό θα πει στην πράξη σύγκλιση και άρση των ανισοτήτων στην περιφέρεια. Και δεν μπορεί αυτό να συμβεί όταν κοιτάς τα πράγματα από το κέντρο. Γι’ αυτό σχεδιάσαμε μια Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη συνομιλώντας με τις τοπικές κοινωνίες γιατί κάθε περιοχή έχει τις δικές τις ανάγκες.

Εκπονούμε και ολοκληρώνουμε το πρώτο εξάμηνο του 2026 Τοπικά Σχέδια Ανάπτυξης, ένα για κάθε περιφερειακή ενότητα, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και ενσωματώνουμε την περιφερειακή οπτική σε δέκα εθνικές οριζόντιες πολιτικές. Επίσης, πάνω από 8.000 μικρά και μεγάλα έργα υλοποιούνται ήδη σε όλη τη χώρα, ενώ περισσότερα από 330 εμβληματικά έργα θα παραδοθούν το 2026 και 2027.

Για να καταδειχθεί, μάλιστα, η σημασία τόσο των ορεινών περιοχών, όσο και της νησιωτικής Ελλάδας, αποφασίσαμε τη συγκρότηση Ειδικής Γραμματείας Ορεινών Περιοχών στην Προεδρία της Κυβέρνησης και τη σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής για τη νησιωτικότητα, με στόχο τον αποδοτικότερο συντονισμό πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων. Παράλληλα, καθιερώνεται ρήτρα ορεινότητας, νησιωτικότητας και απολιγνιτοποίησης σε όλες τις πολιτικές των Υπουργείων.

Μάλιστα, για την ενίσχυση περιοχών που αντιμετωπίζουν οξύ δημογραφικό πρόβλημα, σχεδιάσαμε πρόγραμμα δημογραφικής ανάπτυξης, παρέχοντας ενίσχυση 10.000 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια σε ανθρώπους που θα μεταφέρουν την πρώτη κατοικία τους στις περιοχές αυτές, εφόσον έχουν εργασία.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή του κινήτρου μετεγκατάστασης στον Βόρειο Έβρο, επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε επιπλέον έξι Περιφερειακές Ενότητες: Δράμα, Κιλκίς, Σέρρες, Φλώρινα, Πέλλα και Καστοριά ενώ καθιερώσαμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 12.000 χωριά, μειωμένο νησιωτικό ΦΠΑ για ακριτικά  νησιά  και ειδικές πρόνοιες για ορεινές και νησιωτικές περιοχές στα νέα προγράμματα στέγασης, επιχειρηματικότητας κοκ

Θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού; Μπορεί να επιβληθεί φόρος αδράνειας για τα κλειστά ακίνητα;

Η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος είναι στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, υπό τις κατευθύνσεις της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής. Διαμορφώνουμε μια συνεκτική πολιτική που θα διασφαλίζει την πρόσβαση όλων σε αξιοπρεπή και προσιτή κατοικία, γιατί βλέπουμε ότι αυτό αποτελεί πλέον πρόκληση για σημαντική μερίδα πολιτών, κυρίως των νέων.

Ήδη 20.000 νοικοκυριά έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας χάρη στο Σπίτι μου 1 και 2, περισσότεροι από 7.000 ιδιοκτήτες κλειστών/παλαιών κατοικιών έχουν λάβει ενίσχυση ή άτοκο δάνειο για την ανακαίνιση της κατοικίας με σκοπό την ενοικίαση τους, περίπου 890.000 ενοικιαστές έλαβαν την πρώτη επιστροφή ενοικίου.

Έχουμε πλέον ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την κοινωνική αντιπαροχή με πρόσθετα κίνητρα για την ενίσχυση της προσφοράς ακινήτων, ενώ το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν τα πρώτα δέκα δημόσια ακίνητα προς αξιοποίηση. Μέσα από νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, το ευρωπαϊκό Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο, εξασφαλίζονται πόροι για την κατασκευή 1.350 κοινωνικών κατοικιών σε τρία ανενεργά στρατόπεδα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.

Παράλληλα, ενεργοποιούμε μέσα στο 2026 δύο νέα προγράμματα για ανακαινίσεις σε παλαιές κατοικίες, όπου περιλαμβάνεται η επιδότηση σε παλαιές κατοικίες και δημοτικά κτίρια που προορίζονται για κατοικίες σε δημοσίους υπαλλήλους σε δήμους και κοινότητες έως 1.500 κατοίκων. Κατά την εξειδίκευση των προγραμμάτων θα λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Πέρα από την μεγάλη εικόνα τι σημαίνει για τους πολίτες η εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup;

Πρόκειται αναμφίβολα για μια μεγάλη εθνική και προσωπική επιτυχία του έλληνα Υπουργού Οικονομικών. Η εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη στην Προεδρία του Eurogroup είναι μια σημαντική στιγμή για τη χώρα μας. Αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.

Πέρα από την συμβολική διάσταση, όμως, σε πρακτικούς όρους έχει αποτύπωμα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας μέσα από τα κέρδη αξιοπιστίας που δημιουργεί για την ελληνική οικονομία. Σηματοδοτεί ότι η χώρα μας έχει δημοσιονομική σταθερότητα και θετικές αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς παραδοσιακά οι χώρες που ασκούν την προεδρία του Eurogroup αποτελούν με κάποιο τρόπο το θετικό παράδειγμα. Είναι ένα σήμα για περισσότερες επενδύσεις, που συνεπάγεται ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και τελικά του βιοτικού επιπέδου.

Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε στον δρόμο της σταθερότητας βελτιώνοντας τη ζωή, την καθημερινή πραγματικότητα των συμπολιτών μας, σηκώνοντας ακόμα πιο ψηλά την πατρίδα μας.