• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Με €70 εκατ. συμμετέχει στο «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης»

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Με 70 εκατ. ευρώ θα συμμετάσχει στο «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης» η Εθνική Τράπεζα μετά από συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Στόχος του εν λόγω χρηματοδοτικού εργαλείου είναι η χρηματοδότηση επενδυτικών έργων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων μέσω της παροχής χρηματοδοτικών προγραμμάτων με ευνοϊκούς όρους.

    Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης χαιρέτισε τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και επισήμανε «ότι με τη διεύρυνση του αριθμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αυξάνονται σημαντικά οι πόροι που θα διατεθούν προς τους Έλληνες αγρότες στην κατεύθυνση ενθάρρυνσης των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας. Καλύπτουμε με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών για την υλοποίηση των, ζωτικής σημασίας, επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας της πατρίδας μας και τόσο έλειψε τα προηγούμενα χρόνια από την αγροτική οικονομία».

    Πρόσθεσε πως «το υπουργείο μας θα συνεχίσει αδιάκοπα την προσπάθεια που καταβάλλει για την εξεύρεση επιπλέον πόρων, με στόχο την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στην κατεύθυνση ανάδειξής του σε πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

    Από τη μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Παύλος Μυλωνάς συμπλήρωσε: «Η Εθνική Τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στη στήριξη του αγροτικού τομέα και ειδικότερα του μικρομεσαίου αγρότη. Είναι ένας κλάδος με εξαιρετικές προοπτικές για τον τόπο και χρειάζεται να του παρέχουμε κάθε αναγκαία ενίσχυση και χρηματοδότηση». Προσέθεσε δε και το εξής: «Το νέο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προσφέρει τη δυνατότητα χορήγησης δανείων με ευνοϊκότερους όρους και σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα προϊόντα και Προγράμματα, καθιστά την Εθνική Τράπεζα αρωγό στην προσπάθεια ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του αγροτικού κλάδου».

    Μέσω αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου και της εγγύησης που παρέχεται, δίνεται η δυνατότητα επιλέξιμων επενδύσεων σε αγρότες, αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

    Οι χρηματοδοτήσεις θα χορηγούνται με τη μορφή μακροπρόθεσμου δανείου για την κάλυψη των παγίων δαπανών και των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, που έχουν ενταχθεί σε δράσεις του ΠΑΑ 2014 – 2020 (Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης) ή υλοποιούν συναφείς επενδύσεις, καθώς και με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης για δαπάνες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

    Το ποσό της χρηματοδότησης ανά δικαιούχο κυμαίνεται από 10.000 ευρώ έως και 5.000.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Εθνική Τράπεζα: Στα 450 άτομα η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Ανακοινώθηκε παράταση ως 11/12

    Τέλος εποχής στις αναστολές δανείων λόγω covid προαναγγέλλουν οι τράπεζες – Πώς θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων που έχουν μπει σε μορατόριουμ

    Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ενισχύει τη χρηματοδότηση στο EquiFund



    ΣΧΟΛΙΑ