• Τράπεζες

    Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ενισχύει τη χρηματοδότηση στο EquiFund

    • NewsRoom
    Το 97% των επιχειρήσεων που έλαβαν δάνεια στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ αύξησαν ή διατήρησαν τις θέσεις εργασίας

    Αθηνά Χατζηπέτρου, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα


    Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ θα δώσει το ελληνικό Δημόσιο, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund).

    Αυτό προβλέπει κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού, Γιάννη Τσακίρη.

    Με την προσθήκη του παραπάνω ποσού, το οποίο προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι δημόσιοι πόροι προς το Ταμείο ανέρχονται πλέον στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ με τη συμμετοχή των ιδιωτικών funds, το ποσό ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ.

    Έτσι, η συνολική «έκθεση» της ΕΑΤ στο EquiFund διαμορφώνεται πλέον στα 65 εκατ. ευρώ, έναντι των 15 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική της συμμετοχή (σ.σ. ως ΕΤΕΑΝ).

    Υπενθυμίζεται ότι η αρχική χρηματοδότηση της επενδυτικής πλατφόρμας EquiFund προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑνΕΚ) με 200 εκατ. ευρώ, 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), το οποίο είναι και διαχειριστής του Ταμείου και 40 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ – Junker Plan).

    Mε την μόχλευση επιπρόσθετων κεφαλαίων από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές που συμμετέχουν, το EquiFund έχει αγγίξει τα 450 εκατ. ευρώ διαθέσιμων πόρων. Πλέον, προστίθενται και τα 50 εκατ. ευρώ από την ΕΑΤ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιπλέον χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί στο Παράθυρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Growth window), το οποίο αφορά στην ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων, που βρίσκονται ήδη σε στάδιο ανάπτυξης και έχουν ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω «παράθυρο» συγκεντρώνει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον και για αυτό αποφασίσθηκε η επιπλέον χρηματοδότηση.

    Τα υποταμεία που συμμετέχουν σε αυτό το παράθυρο, είναι τα τρία και συγκεκριμένα το Elikonos 2, το EOS και η Synergia).

    Πλην του παραπάνω, το EquiFund περιέχει και το Παράθυρο Καινοτομίας (Innovation window), το οποίο υποστηρίζει επιχειρηματικές ιδέες που βρίσκονται στη φάση της μεταφοράς τεχνολογίας (technology transfer) ή και επιχειρηματικής επιτάχυνσης (acceleration), οι οποίες παρουσιάζουν αναπτυξιακή δυναμική και δυνατότητες επιχειρηματικής αξιοποίησης και το Παράθυρο Επιχειρηματικής Εκκίνησης (Early Stage window), το οποίο στηρίζει επιχειρήσεις startups στα πρώτα τους βήματα, με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.

    Στο παράθυρο Innovation συμμετέχουν τα υποταμεία ΒigPi, Metavallon, Uni.fund και Velocity Partners και στο Early Stage, τα υποταμεία Marathon και Venture Friends.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, έως τώρα, μέσω του EquiFund, έχουν επενδυθεί συνολικά 112 εκατ. ευρώ και έχουν χρηματοδοτηθεί 98 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 94 είναι νεοφυείς.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ελλάκτωρ: Στα… χαρακώματα διοίκηση (βασικοί μέτοχοι) και Reggeborgh Invest – Τι λένε τα δύο στρατόπεδα – Αναλυτικά η αίτηση προς το ΔΣ

    Ηχηρό μήνυμα από τους μεγιστάνες της ελληνικής ομογένειας Κατσιματίδη, Κάλαμο & Μητρόπουλο: «Φτιάξτε επιχειρηματικό περιβάλλον και θα επενδύσουμε στην Ελλάδα»

    Καλλίνικος Καλλίνικος (Goldair Group): Τα 17 χρόνια… φαγούρας και η ακατανόητη καθυστέρηση της DG Comp

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ