• Τράπεζες

    Τέλος εποχής στις αναστολές δανείων λόγω covid προαναγγέλλουν οι τράπεζες – Πώς θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων που έχουν μπει σε μορατόριουμ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Στεγαστική πίστη: Σε φάση ανάπτυξης μετά από μια 10ετία - Οι εκτιμήσεις των τραπεζών


    Το τέλος εποχής στα μορατόριουμ δανείων προαναγγέλλουν οι τράπεζες, εκτιμώντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που είχε ανάγκη το μέτρο της αναστολής καταβολής δόσεων, το έχει ήδη λάβει και άρα δεν υπάρχει λόγος επέκτασης των διευκολύνσεων.

    Τα μορατόριουμ στις πληρωμές λόγω covid ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο και η ημερομηνία για να μπορέσει μια τράπεζα να εφαρμόσει το μέτρο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Στις αρχές της εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Αρχή για τις τράπεζες (European Banking Authority -EBA), ενέκρινε τη δυνατότητα επέκτασης του μέτρου και πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου που ήταν η αρχική καταληκτική ημερομηνία, επιτρέποντας στις τράπεζες να δώσουν νέες αναστολές έως και τις 31 Μαρτίου.

    Όπως όμως εκτιμούν οι τράπεζες η πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που το είχαν ανάγκη στη χώρα μας έχει ήδη ενταχθεί σε αναστολή και δεν υπάρχουν ουσιαστικές ανάγκες για νέες εντάξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στα αποτελέσματα του 9μήνου η Alpha Bank έχει βάλει σε αναστολή δάνεια ύψους 4,2 δις ευρώ, η Εθνική τράπεζα δάνεια 3,6 δις ευρώ , η Eurobank 4,9 δις ευρώ και η τράπεζα Πειραιώς 5,3 δις ευρώ.

    Ένα μέρος αυτών των μορατόριουμ έχει ήδη λήξει, ενώ η πλειοψηφία θα αρχίζει να λήγει από τα τέλη Δεκεμβρίου και μετά, καθώς η διάρκεια της αναστολής είναι 9 μήνες. Έτσι εάν μια επιχείρηση πήρε αναστολή τον περασμένο Ιούνιο, η περίοδος χάριτος που έχει για την πληρωμή των υποχρεώσεών της λήγει το Μάρτιο του 2021. Αντίστοιχα μια επιχείρηση που πήρε αναστολή στο τέλος Σεπτεμβρίου, η περίοδος χάριτος που έχει εξασφαλίσει λήγει τον Ιούνιο του 2021.

    Να σημειωθεί ωστόσο ότι ορισμένοι κλάδου όπως ο τουρισμός πήραν μεγαλύτερη αναστολή δόσης έως και 13 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι για τα νοικοκυριά η αναστολή αφορά το σύνολο της δόσης του δανείου τους με κεφαλαιοποίηση της οφειλής, ενώ για τις επιχειρήσεις προβλέπεται η αναστολή του δανείου όσον αφορά το κεφάλαιο και η πληρωμή μόνο τόκων για όλο το διάστημα που ισχύει το μορατόριουμ.

    Τα επιτελεία των τραπεζών καθώς και των εταιρειών διαχείρισης μελετούν τις εναλλακτικές επιλογές προκειμένου να διευκολύνουν την κατηγορία δανειοληπτών που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη λήξη της περιόδου αναστολής. Για αυτή την κατηγορία θα υπάρξουν προϊόντα προοδευτικής καταβολής δόσης για όλο το 2021 έτσι ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρέωση καταβολής ολόκληρης της δόσης που πλήρωναν πριν από την κρίση της πανδημίας. Η κάθε τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης σχεδιάζει τα δικά της προϊόντα αυτού του τύπου. Ορισμένες τράπεζες θα προτείνουν τον περιορισμό της δόσης στο 30% ή στο 50% σε σχέση με αυτή που πλήρωνε ο πελάτης πριν από την κρίση, με προοπτική η δόση να φτάσει στο 70% ή στο 100% από το τρίτο ή το τέταρτο 3μηνο του έτους.

    Ειδικά για τους δανειολήπτες που έχουν υποβάλει αίτηση και είναι επιλέξιμοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα» επιδότησης δόσεων δανείων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία, αυτοί υποχρεούνται να καταβάλουν, από την ημερομηνία ενεργοποίησης του προγράμματος και για τους επόμενους εννέα μήνες, μόνο το ποσό της δόσης που τους αναλογεί. Προϋπόθεση  είναι να διακόψουν το πρόγραμμα αναστολής της πληρωμής δόσης τους. Με δεδομένο ότι πολλές αναστολές δανείων λήγουν στα τέλη Δεκεμβρίου, η επιδότηση σε αυτές τις περιπτώσεις θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον Ιανουάριο και εφόσον η τράπεζα βεβαιώσει ότι ο οφειλέτης, πλήρωσε το τμήμα της δόσης που του αναλογεί.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΒΑ: Επεκτείνει έως τις 31 Μαρτίου τα μορατόριουμ πληρωμών – Επιβεβαίωση mononews

    Νέα μορατόριουμ πληρωμών αποφασίζει η ΕΒΑ – Ποια δάνεια θα πάρουν αναστολή πληρωμής δόσεων



    ΣΧΟΛΙΑ