• Real Estate

    Ξένες επενδύσεις 500 εκατομμυρίων στα ακίνητα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    κατοικίες στην Αθήνα


    Καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, που ανέρχονται σε 500 εκατομμύρια ευρώ κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2023 η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Οι επενδύσεις αυτές αντιστοιχούν σε ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 32,9%, όταν το 2022 οι καθαρές εισπράξεις από αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές ανήλθαν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μέση ετήσια αύξηση 68%, όπως αναφέρεται στην έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που δημοσιεύτηκε χθες.

    Μάλιστα, οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα το 2022 ήταν οι υψηλότερες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς ανήλθαν σε 6,4 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 3,1% του ΑΕΠ. Ωστόσο, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 η ανοδική τάση των ξένων άμεσων επενδύσεων επιβραδύνθηκε, με τις εισροές να διαμορφώνονται σε 1,1 δισ. ευρώ, σε επίπεδο παρόμοιο όπως με τα προ του 2022 έτη.

    Σε αντίθεση με το 2022, οι ξένες άμεσες επενδύσεις το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους αφορούσαν επενδύσεις σε ακίνητα και μετοχές από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Οι συνολικές εισροές κατευθύνονται κυρίως στους κλάδους της μεταποίησης, των ακινήτων της επικοινωνίας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στην πλειονότητά τους προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό την πίεση του αυξημένου πληθωρισμού και των επιτοκίων, της περιορισμένης χρηματοδότησης, του υψηλού κόστους ενέργειας και υλικών και της ευρύτερης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Οι συνθήκες αυτές αναμένεται ότι θα στρέψουν σταδιακά το επενδυτικό ενδιαφέρον προς νέες βιώσιμες επενδύσεις και προς ακίνητα με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, με μεγαλύτερη ευελιξία από την πλευρά των χρήσεων και σε επίπεδα ποιότητας που θα διασφαλίζουν την αποκόμιση εισοδήματος και υπεραξιών για μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

    Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για την ανιούσα που παίρνουν οι τιμές ακόμα και των ακινήτων χαμηλότερων τεχνικών προδιαγραφών, εξαιτίας της χαμηλής προσφοράς σύγχρονων ακινήτων. Όσον αφορά στις αποδόσεις διατηρούνται σε επίπεδα χαμηλά για την αγορά, αλλά επενδυτικά ελκυστικά.

    Τι κοιτούν για την επόμενη διετία οι επενδυτές

    Στην ίδια έρευνα, οι προσδοκίες για το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφηκαν ως ιδιαίτερα θετικές για τα logistics και τα ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, ενώ αντίθετα σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων διατύπωσε χαμηλές προσδοκίες για την αγορά καταστημάτων, με εξαίρεση τα ανοιχτά εμπορικά κέντρα ή retail parks, σύμφωνα με την αγορά.

    Παράλληλα, ως ο τομέας με τις θετικότερες προσδοκίες για τα επόμενα δύο χρόνια αναδείχθηκε η διαμετακόμιση και οι επαγγελματικές αποθήκες υψηλών τεχνικών και τεχνολογικών προδιαγραφών, ειδικά σε θέσεις κοντά στον αστικό ιστό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επαρκώς εξυπηρετούμενες από υποδομές λιμένων και οδικού ή σιδηροδρομικού δικτύου. Υψηλές καταγράφονται οι προσδοκίες για τα ξενοδοχεία και τη φιλοξενία, όπως και για τα γραφεία υψηλών βιοκλιματικών προδιαγραφών, ενώ ειδική μνεία γίνεται για την επενδυτική κατοικία και ειδικότερες χρήσεις της, όπως η κατοικία για ηλικιωμένους με υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες.

    Η οικοδομική δραστηριότητα σε κατοικίες εμφανίζεται να ανακάμπτει τους δύο πρώτους μήνες του 2023 σε επίπεδο χώρας, καταγράφοντας σε όρους όγκου οικοδομών ετήσια αύξηση 6,8%, ενώ στην περιοχή της Αττικής η αντίστοιχη αύξηση ήταν υψηλότερη, δηλαδή 19,3%, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι επενδύσεις σε κατοικίες ενισχύθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου κατά 48,4%, αν και παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ, μόλις 2%.

    Επίσης, την ίδια περίοδο το συνολικό κόστος κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 8,1%, έχοντας ήδη αυξηθεί 8,8% το 2022. Το συνολικό ύψος των νέων στεγαστικών δανείων, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, μειώθηκε το πρώτο τετράμηνο σε ετήσια βάση κατά 7,2%, έναντι σημαντικής αύξησης την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (67,3%).

    Στην αγορά κατοικιών διατηρήθηκαν οι ανοδικές τάσεις στις τιμές. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι τιμές διαμερισμάτων ήταν αυξημένες κατά 14,5%.

    Αναφορικά με την οικοδόμηση νέων κτιρίων, παρά το γεγονός ότι τους δύο πρώτους μήνες του 2023 ο αντίστοιχος ρυθμός μεταβολής έγινε οριακά θετικός (0,8%), στις επιμέρους κατηγορίες η εικόνα παραμένει μεικτή. Συγκεκριμένα, το πρώτο δίμηνο του 2023 καταγράφηκε πολύ σημαντική αύξηση στον αριθμό νέων αδειών για γραφεία (342,9%), ενώ ο αντίστοιχος συνολικός όγκος ήταν μειωμένος κατά 52% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

    Οι νέες άδειες για καταστήματα είναι μειωμένες κατά 33,3%, με τον όγκο ωστόσο να είναι αυξημένος κατά 51,2%. Τέλος, πτώση καταγράφηκε κατά το πρώτο δίμηνο τόσο στον αριθμό νέων αδειών όσο και στον όγκο των ξενοδοχείων, κατά 10,4% και 9,4% αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης

    Παράταση προθεσμίας για την αξιοποίηση 13 ακινήτων από την Attica Bank

    Απόστολος Βεντούρης: Στο σφυρί διαμέρισμα στη Γλυφάδα

    Κωνσταντακόπουλος: Νέες κατοικίες με τιμή από 1,4 εκατ. ρίχνει στην αγορά το Costa Navarino



    ΣΧΟΛΙΑ