• Real Estate

    Ταμείο Ανάκαμψης: Κεφάλαια 160 εκατ. διεκδικεί η Ελλάκτωρ για έργα real estate

    Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO Ελλάκτωρ

    Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO Ελλάκτωρ


    Στόχο για χρηματοδότηση των έργων ανάπτυξης ακινήτων κατά 160 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει βάλει η Reds, θυγατρική της Ελλάκτωρ.

    Η εισηγμένη σχεδιάζει έργα ύψους τουλάχιστον 320 εκατομμυρίων ευρώ, το 50% της χρηματοδότησης των οποίων θα προέλθει από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε στους επενδυτές που έδωσαν το παρών στο roadshow της Morgan Stanley η διοίκηση της Ελλάκτωρ.

    Όπως εξηγούν εκπρόσωποι της Reds στο mononews.gr, «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για κανένα από τα υπό ανάπτυξη projects, ωστόσο όλα τα έργα έχουν τα στοιχεία που θα μπορούσαν να λάβουν τη σχετική χρηματοδότηση μελλοντικά σύμφωνα πάντα με τις συζητήσεις που γίνονται με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που μας συνδράμουν».

    Με βάση την ίδια παρουσίαση, το 30% του συνολικού προϋπολογισμού του επενδυτικού προγράμματος της Reds θα προέλθει από τραπεζικό δανεισμό (εκτός των δανείων από το RRF), που ισοδυναμεί με 95 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 65 εκατομμύρια ίδια κεφάλαια θα διαθέσει η Reds για να υλοποιήσεις τα δύο βασικά έργα που τρέχει, την ανάπλαση του Κτήματος Καμπά και το μεικτό project στο Ηράκλειο.

    Σε ό,τι αφορά το Cambas Park, το ακίνητο των 315.000 τ.μ. ανήκει κατά 87% στη Reds και κατά 13% στην Ελλάκτωρ, ενώ εκεί θα αναπτυχθούν κτίρια κυρίων εμπορικών χρήσεων και συνολικής επιφάνειας 88.900 τετραγωνικών μέτρων.

    Βάσει ενός προκαταρκτικού business plan που έχει εκπονήσει η Reds, τα κεφάλαια που απαιτούνται για την ανάπτυξη της παλιάς οινοποιίας στην Κάντζα εκτιμώνται σε 170 εκατομμύρια ευρώ.

    Μέσω της ανάπλασης του Κτήματος Καμπά η Reds εισέρχεται στην ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών.

    Προς το παρόν βρίσκεται στην φάση έκδοσης της άδειας κατασκευής οικιστικού συγκροτήματος στην περιοχή της Κάντζας, εντός του οικοπέδου της Βίλας Καμπά, πλησίον του κτήματος Καμπά, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διετίας για να πωληθεί σε ιδιώτες.

    Το Cambas Park στην Παλλήνη

    Παράλληλα ωριμάζει η αξιοποίηση της έκτασης της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, που απέκτησε η Reds από το ΤΑΙΠΕΔ το Φεβρουάριο του 2023.

    Το ακίνητο έχει έκταση 346 στρεμμάτων, ενώ τα κτίρια που θα κατασκευαστούν θα έχουν επιφάνεια 59.000 τ.μ..

    Ο προϋπολογισμός για την ανάπτυξη καζίνο, πολυτελούς ξενοδοχείου, κατοικιών και εμπορικού κέντρου ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ.

    Ρευστότητα από το Smart Park

    Ρευστότητα ύψους 50 εκατομμυρίων παρέχει στη Reds η πώληση του Smart Park στην πρόσφατα εισηγμένη Trade Estates, συμφωνία που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ενώ 13 εκατ. ευρώ εισέρευσαν στα ταμεία της εταιρείας από την πώληση ακινήτων στη Ρουμανία.

    Παρότι αποτελεί το μοναδικό asset που παρήγαγε έσοδα για την εισηγμένη, η Reds θεώρησε ότι το εμπορικό πάρκο των Σπάτων έχει πλέον φτάσει στη φάση της ωρίμανσης και η πώλησή του εξασφαλίζει κεφάλαια τα οποία θα ενισχύσουν τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή δομή της εταιρείας.

    To τίμημα που εισέπραξε η Reds ανέρχεται σε 95,8 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία του εμπορικού,  συμφωνήθηκε σε 110 εκατομμύρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Trade Estates: Ολοκληρώθηκε η αγορά του Smart Park έναντι 95,8 εκατ. ευρώ

    REDS: Στα 7,6 εκ. ευρώ οι πωλήσεις στο εννεάμηνο – Άλμα 314% στα καθαρά κέρδη

    Γιώργος Οικονόμου: Ο εφοπλιστής με τις αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες του, που όμως κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ