• Real Estate

    Real Estate: Σε χαμηλό 11 ετών οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη

    • NewsRoom


    Υποχώρησαν σε χαμηλό 11 ετών οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της MSCI Real Assets που δημοσιεύτηκε σήμερα.

    Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών το α’  τρίμηνο του 2023, καθώς οι επενδυτές φάνηκε να ανησυχούν ιδιαίτερα από τις αυξήσεις των επιτοκίων, τον υψηλό δανεισμό και την οικονομική αστάθεια, που είχαν ως αποτέλεσμα να βάλουν στον «πάγο» τα σχέδια αγορών.

    Ο αριθμός των γραφείων που πωλήθηκαν, μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ η αξία του όγκου των συναλλαγών βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών στα 11,94 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις χώρων γραφείων, αποτελούν την κύρια δραστηριότητα του εμπορικού Real Estate της Ευρώπης.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο διατήρησε την πρώτη του θέση ως η μεγαλύτερη αγορά εμπορικών ακινήτων της Ευρώπης, ωστόσο, το Παρίσι ξεπέρασε το Λονδίνο και έγινε ο πιο ενεργός επενδυτικός προορισμός, με τις τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμφωνίες ακινήτων του α’ τριμήνου να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου στην γαλλική πρωτεύουσα.

    Επισημαίνεται ότι μετά την πανδημία, τα εμπορικά ακίνητα έχουν γίνει το επίκεντρο νέων ανησυχιών που σχετίζονται με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, εν μέσω απότομων αυξήσεων των επιτοκίων, φόβων ύφεσης και μείωσης της πληρότητας των γραφείων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις ακολουθούν πια το υβριδικό μοντέλο εργασίας.

    Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχολεί  μια σημαντική μερίδα επενδυτών, με την JP Morgan να αναφέρει σε πρόσφατη έρευνα επενδυτών τα εμπορικά ακίνητα ως την πιο πιθανή αιτία της επόμενης οικονομικής κρίσης.

    Επιπλέον, κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφέρει ότι τα εμπορικά ακίνητα αποτελούν τομέα ανησυχίας, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μικρότερη άμεση έκθεση στον κλάδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Real estate: Το επόμενο «μαγαζί – γωνία» των γραφείων



    ΣΧΟΛΙΑ