• Real Estate

    Ποιοι μπαίνουν στο Μινιόν – Τα δύο «βαριά» ονόματα του εμπορίου

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand


    Σε προχωρημένες συζητήσεις με υποψήφιους χρήστες του εμβληματικού Μινιόν στη συμβολή των οδών Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου βρίσκεται η Dimand.

    Στο ιστορικό πολυκατάστημα θα πάρουν θέση ένας έως δύο anchor tenants, που θα ενοικιάσουν χώρους 4.000 έως 5.000 τ.μ. από το σύνολο των 6.000 τ.μ. των εμπορικών χρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύναψη συμφωνίας με δύο κορυφαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις, η JD Sports και η Inditex. Ο κολοσσός των αθλητικών ειδών, JD Sports, ο οποίος έχει εξαγοράσει το 80% της Cosmos Sport που ίδρυσαν οι αδελφοί Τσικνάκη από το 2021, λειτουργεί μέχρι ώρας τέσσερα φερώνυμα καταστήματα στην Ελλάδα.

    Το πρώτο άνοιξε το φθινόπωρο του 2022 στο Smart Park και το πιο πρόσφατο άνοιγμα ήταν αυτό του καταστήματος JD Sports στη λεωφόρο Μεταξά στη Γλυφάδα. Από την άλλη, η Inditex συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, με τα σήματα Zara, Zara Home, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho, και Massimo Dutti. Λειτουργεί 160 καταστήματα στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 43 είναι Zara.

    Θυμίζουμε πως οι δύο πολυεθνικές έχουν συμφωνήσει ήδη με τη Dimand στη μίσθωση χώρων στον Πύργο του Πειραιά. Η συμφωνία της βρετανικής JD Sports αφορά στη μίσθωση πάνω από 1000 τ.μ. στον ουρανοξύστη, ενώ ο ισπανικός όμιλος θα ανοίξει κατάστημα συνολικής επιφάνειας 5.850 τ.μ., που θα καταλαμβάνει χώρους από το ισόγειο έως και το δεύτερο όροφο, για Zara και Zara Home.

    Συζητήσεις είχε κάνει η Dimand και με τη βρετανική Primark, η οποία όμως φέρεται να έχει ως προτεραιότητα την είσοδο σε άλλες αγορές και δευτερευόντως στην ελληνική, τουλάχιστον έως ότου ωριμάσουν οι συνθήκες.

    Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται η εταιρεία και για τη μίσθωση των γραφείων συνολικής επιφάνειας 7.000 τ.μ. σε εταιρείες που αναζητούν χώρους εργασίας κοντά στο μετρό. Βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους τελικούς χρήστες, καθώς απομένει να οριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ μεταξύ των υποψηφίων είναι διαφημιστικές και τεχνολογικές εταιρείες.

    Οι ενδιαφερόμενοι για τα 45 διαμερίσματα

    Το μεγάλο στοίχημα της Dimand είναι, πάντως, η επιστροφή των μόνιμων κατοίκων στην καρδιά της πόλης, το οποίο θα επιχειρήσει να κερδίσει και μέσω της ανακατασκευής του Μινιόν. Τα διαμερίσματα στο συγκρότημα των τεσσάρων κτιρίων θα ολοκληρωθούν σε δεύτερη φάση, δηλαδή αφού τελειώσουν οι εργασίες στο υπόλοιπο 75% του ακινήτου. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από περισσότερους από 100 υποψηφίους για τα περίπου 45 διαμερίσματα επιφάνειας 60 έως 125 τ.μ., που θα αναπτυχθούν σε περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα του Μινιόν.

    Προς το παρόν η Dimand αξιολογεί τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είναι κατά 70% Έλληνες και κατά 30% Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν να έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, στρατηγική απόφαση της Dimand είναι να φέρει πίσω στο κέντρο της Αθήνας τους μόνιμους κατοίκους και όχι οι κατοικίες να αγοραστούν ως επενδυτικά προϊόντα ή να χρησιμοποιηθούν ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι από τους χώρους που προορίζονται για εμπορική χρήση θα αξιοποιηθούν από καταστήματα γειτονιάς και convenience stores, που διευκολύνουν την κατοίκηση μίας περιοχής, όπως η Ομόνοια.

    Αυτές είναι οι κινήσεις που κάνει η εισηγμένη προκειμένου το Μινιόν να επανακτήσει τη χαμένη του αίγλη έως το 2025. Το συνολικό ύψος της επένδυσης, μαζί με την αγορά του κτιρίου, αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, αφού περιήλθε στην κατοχή της Dimand έναντι 25 εκατομμυρίων, στα τέλη του 2021, ύστερα από διαγωνισμό που διεξήγε η Folli Follie. Στόχος είναι το ακίνητο να πιστοποιηθεί ως πράσινο κατά LEED Gold.

    Πρόσφατα και ενόψει των Χριστουγέννων το Μινιόν φωταγωγήθηκε με τρία χρώματα: το ιστορικό πορτοκαλί του εμβληματικού πολυκαταστήματος των περασμένων δεκαετιών, το πράσινο της ελιάς και το λευκό επί της οδού Βερανζέρου. Προσεχώς, θα γυρίσει σελίδα στο βιβλίο που άνοιξε τη δεκαετία του 1950, όταν ο Γιάννης Γεωργακάς άνοιξε το πρώτο πολυκατάστημα της χώρας, το οποίο ήταν και το πρώτο που διέθετε κυλιόμενες σκάλες. Στις 19 Δεκεμβρίου του 1980 τυλίχτηκε στις φλόγες και το 1998 πέρασε στην κατοχή της Elmec Sports της οικογενείας Φάις, η οποία πουλήθηκε στη Folli Follie, ιδιοκτήτρια του ακινήτου έως το 2021.

    Διαβάστε επίσης:

    Μινιόν: Δείτε πώς θα είναι όταν ανοίξει τις πύλες του (video)



    ΣΧΟΛΙΑ