• Real Estate

    Dimand: Έργα 1,2 δισ. και στροφή στις κατοικίες του κέντρου

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand


    Διαμερίσματα με τιμή πώλησης 5.000 έως 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά η Dimand, στρέφοντας τα ραντάρ της στην οικιστική αγορά του κέντρου της Αθήνας.

    «Οι κατοικίες έχουν αποκτήσει ισχυρή ζήτηση, εξαιτίας του ότι επί 14 χρόνια δεν χτιζόταν νέο προϊόν, η πανδημία δημιούργησε την κατηγορία των ψηφιακών νομάδων, καθώς και νέες ανάγκες στους Έλληνες. Μελετάμε τον χώρο αυτό επί τέσσερα χρόνια και έχουμε αποφασίσει να αναπτυχθούμε σε αυτόν», είπε ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Ανδριόπουλος, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Dimand.

    Τα περίπου 300 διαμερίσματα που θα αναπτύξει η εισηγμένη σε ορίζοντα πενταετίας σε έως 6 κτίρια μεταξύ 2.000 και 5.000 τ.μ. σε Μινιόν, Απελλού και Σωκράτους (πρώην ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Αβέρωφ), στο παλιό ακίνητο της Εμπορικής Τράπεζας, στη συμβολή Σοφοκλέους και Αιόλου, στο ακίνητο Φιξ στη Θεσσαλονίκη και στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά, θα απευθύνονται σε Έλληνες και κατοίκους εξωτερικού. «Ένα από τα επενδυτικά προγράμματα που δουλεύουμε είναι η επιστροφή του μόνιμου κατοίκου στο κέντρο της πόλης, είναι ένα επιχειρηματικό πλάνο με συνοχή. Θα απευθυνθούμε σε ανθρώπους που ζουν μόνοι τους, σε ζευγάρια και μικρές οικογένειες, κοντά σε σταθμούς μετρό κι ελεύθερους χώρους».

    Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση στο 35% των επενδύσεων

    Σήμερα, η Dimand έχει στο πρόγραμμα έργα αξίας 1,16 δισ. ευρώ, όταν προ της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο το pipeline προέβλεπε έργα 700 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, τα 23 έργα του επενδυτικού προγράμματος έχουν εξασφαλισμένο ή προγραμματισμένο το 35% των ιδίων κεφαλαίων.

    «Τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2024-2026 θα αρχίσει η σταδιακή ολοκλήρωση όλων αυτών των έργων. Υπάρχει μια κατανομή των έργων στην προσεχή τριετία που έρχεται σε απόλυτη συμφωνία που είχαμε πει πριν την ΑΜΚ. Είμαστε μια εταιρεία και μια μετοχή με ορίζοντα τριετίας για τις αναμενόμενες αποδόσεις. Το 30% του συνόλου των έργων είναι προπωλημένο με υπογραφές. Το 52% των τετραγωνικών μέτρων των έργων που ολοκληρώνονται έως το 2024, είναι προμισθωμένα με προκαταβολές, δεσμεύσεις και εγγυητικές επιστολές σε μεγάλες πολυεθνικές και εθνικές εταιρείες». Να σημειωθεί ότι σε όρους τετραγωνικών μέτρων, το 30% έως 35% αφορά σε κτίρια γραφείων, το 35% έως 37% σε έργα μεικτής χρήσης, το 15% – 17% αποθήκες και το υπόλοιπο ποσοστό περιλαμβάνει κατοικίες και ξενοδοχεία.

    Κατά τα λοιπά, ο βασικότερος τομέας στον οποίο θα συνεχίσει να έχει παρουσία η εταιρεία είναι οι αστικές αναπλάσεις. Πρόσφατα, εγκρίθηκε η σύμβαση με το ΤΕΕ για την εκμετάλλευση του ακινήτου στο Δαχτυλίδι, όπου θα αναπτυχθεί πράσινο κτίριο 10.000 τ.μ. σε συνεργασία με την Τέρνα και το Ιατρικό Αθηνών, το οποίο είναι ήδη προμισθωμένο.

    Θυμίζουμε ότι βάσει συμβατικής υποχρέωσης, τμήμα του κτιρίου θα δοθεί ως αντιπαροχή στο ΤΕΕ, ενώ το υπόλοιπο είναι ιδιοκτησία της παραπάνω κοινοπραξίας με βασικό μέτοχο την Dimand.

    Στο ελεγκτικό συνέδριο βρίσκεται επίσης προς κύρωση η σύμβαση της Dimand για την ανάπτυξη του νέου δικαστικού μεγάρου Πειραιά.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, το Skyline, το πακέτο ακινήτων που θα εκμεταλλευτεί κοινοπραξία των Alpha Bank – Dimand – Premia, «οι προπωλήσεις ακινήτων είναι ελπιδοφόρες και οικονομικά αποδοτικές, το επόμενο δίμηνο ξεκινούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων από την Alpha Bank στη νέα εταιρεία και ολοκληρώνονται τον επόμενο χρόνο».

    Σίγουρη θεωρείται η είσοδος της EBRD στο μετοχικό σχήμα του επενδυτή (Dimand – Premia) με ποσοστό 15%.

    Πώς αντιμετωπίζεται το αυξημένο κόστος του χρήματος

    Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος, η εταιρεία δανείζεται με spread 3%, όπως και πριν το ξέσπασμα του ρωσοουκρανικού.

    Η ζήτηση ακινήτων εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, για αυτό και η έλλειψη δυναμικού θα είναι οξυνόμενο πρόβλημα τα επόμενα χρόνια, όπως εκτίμησε ο Δ. Ανδριόπουλος.

    «Εξαιτίας αυτού, τα επόμενα τρία χρόνια έχουμε κάνει προβλέψεις και κινήσεις για μακροχρόνιες συνεργασίες με κατασκευαστικές εταιρείες, ώστε να εξασφαλίζουμε δίκαιες τιμές».

    Παρατήρησε, δε, ότι, ως εξαίρεση στην Ευρώπη, το κατασκευαστικό κόστος στην Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνεται με ρυθμό 15% έως 17%.

    Όσον αφορά στις αξίες, ο ίδιος διατύπωση την εκτίμηση ότι υπάρχει περιθώριο ανόδου, ενώ τα ενοίκια δείχνουν να σταθεροποιούνται.

    Θετικό πρόσημο αναμένει, τέλος, η διοίκηση της Dimand από το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών και την ενδεχόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Διαβάστε επίσης:

    Cenergy: Η Hellenic Cables προμηθευτής στη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική ζώνη στον κόσμο

    LAMDA: Ανακοινώθηκε το νέο ΔΣ – Νέος πρόεδρος ο Στέφανος Κοτσώλης

    ΟΤΕ: Ομόλογο 80 εκατ. ευρώ από την θυγατρική OTE plc – Στο 3,701% η απόδοση

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ