• Real Estate

    Noval Property: Πρώτη επένδυση σε πολυτελείς κατοικίες μέσω Μετς


    Την πρώτη της επένδυση στον οικιστικό κλάδο υλοποιεί αυτή την περίοδο η Noval Property, καθώς έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ανακατασκευή ακινήτου σε προνομιακή τοποθεσία στο Μετς.

    Έχοντας στην κατοχή της την πλήρη κυριότητα του ακινήτου – έπειτα από την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου –, η ΑΕΕΑΠ σχεδιάζει τη μεταμόρφωση ενός κτιρίου που παρέμενε μέχρι πρότινος κουφάρι, επί της οδού Αρδηττού, απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Ολυμπίου Διός. Η συνολική επένδυση της δεύτερης μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ – σε αξία χαρτοφυλακίου – εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι μέχρι πρότινος το συγκεκριμένο ημιτελές ακίνητο εντασσόταν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, μέσω μακροχρόνιας μισθωτικής σύμβασης.

    Η συνολική επιφάνειά του ανέρχεται σε 4.284 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει τέσσερις ορόφους και δύο υπόγεια, σε οικόπεδο εμβαδού 840 τ.μ.. Η Noval σχεδιάζει εκεί μία μεικτή ανάπτυξη, καθώς τα επίπεδα του ισογείου και του ημιωρόφου θα στεγάσουν εμπορικό χώρο με ανεξάρτητους χώρους γραφείων, ενώ θα κατασκευαστούν 9 διαμερίσματα, που θα καταλαμβάνουν τρεις ορόφους. Στον 3ο όροφο, οι δύο από τις τρεις κατοικίες θα έχουν πρόσβαση σε ξεχωριστό ιδιωτικό roof garden με πανοραμική θέα στο κέντρο της Αθήνας. Οι υπόλοιπες επτά κατοικίες θα μοιράζονται έναν κοινό χώρο roof garden, με εξωτερική πισίνα και συνοδές εγκαταστάσεις. Η ανεξάρτητη κύρια είσοδος κατοικιών θα είναι στην οδό Μ. Μουσούρου, ενώ η κύρια είσοδος των γραφείων θα είναι στην οδό Αρδηττού.

    Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, οι όψεις του κτιρίου – που σχεδιάστηκε πρώτη φορά το 1979 – «αποτίουν φόρο τιμής στην πολυκατοικία της χρυσής εποχής της Αθήνας». Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ακινήτου υπογράφουν οι Divercity Architects (γραφείο γνωστό από τη συμμετοχή του σε έργα της Prodea και της Dimand, όπως είναι η κατασκευή του Hub26 στη Θεσσαλονίκη), ενώ την κατασκευή του μεικτού project έχει αναλάβει η Μπαλλιάν Τεχνική. Η Noval έχει στόχο να πιστοποιηθεί το κτίριο ως πράσινο, κατά τα πρότυπα LEED ή BREEAM.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα

    Βέβαια, αυτή δεν είναι η μοναδική επένδυση στις κατοικίες που σχεδιάζει η Noval. Από τα 55.000 τ.μ. κτιρίων που θα ανεγερθούν στο Art District της Πειραιώς – στη θέση του πρώτου εργοστασίου της Βιοχάλκο – το 25% θα αφορά σε οικιστικό συγκρότημα. Το υπόλοιπο 25% γραφεία, το 14% ένα ξενοδοχείο, το 20% εμπορικές χρήσεις και το 16% θα καλύψουν πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Εκεί θα αναπτυχθεί η πρώτη γειτονιά στην Ελλάδα, που θα λάβει πιστοποίηση κατά LEED Gold Neighborhood, για την υιοθέτηση πρακτικών χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και έχει ύψος συνολικής επένδυσης 150 εκατομμύρια ευρώ.

    Να θυμίσουμε εδώ ότι η εταιρεία έχει υποβάλει παράταση της προθεσμίας εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο έως τον προσεχή Oκτώβριο, «λόγω των δυσμενών και αβέβαιων συνθηκών της αγοράς οι οποίες συνεχίζουν να επικρατούν σήμερα, ως απόρροια του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

    Το 2022 τα έσοδα από μισθώματα της Noval ήταν αυξημένα κατά 34%, σε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ, χάρη στην ενσωμάτωση μισθωμάτων από νέες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η επέκταση του εμπορικού κέντρου River West και στην αντικατάσταση υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης με νέες συμβάσεις με πιο ευνοϊκούς όρους μίσθωσης. Η αξία των ακινήτων της ΑΕΕΑΠ αυξήθηκε κατά 16,5%, μια ανάσα από το μισό δισ. (στα 497,6 εκατ. ευρώ) και σχεδιάζει επενδύσεις άνω των 400 εκατομμυρίων. Στις κάτω γραμμές του ισολογισμού, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 24,5 εκατομμύρια από 32,5 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Η Prodea ρίχνει στην αγορά τα γραφεία της Cosmote

    Γραφεία: Οι πρωταγωνιστές των deals 370 εκατ. του 2022



    ΣΧΟΛΙΑ