• Real Estate

    Η Prodea ρίχνει στην αγορά τα γραφεία της Cosmote


    Σε συζητήσεις με υποψήφιους μισθωτές βρίσκεται η Prodea για την αξιοποίηση του campus γραφείων στον Καρελλά Παιανίας, ενόψει της αποχώρησης της Cosmote από το ακίνητο.

    Πρόκειται για το πρώτο πράσινο κτίριο που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα, έργο που ανέλαβε προ δεκαετίας η Dimand. Δεδομένου ότι πρόκειται για ακίνητο μεγάλης επιφάνειας, άνω των 60.000 τετραγωνικών, η Prodea προτίθεται να το μισθώσει σε περισσότερους από έναν χρήστες. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για trophy asset της ΑΕΕΑΠ, καθώς είναι το «ακριβότερο» ακίνητο του χαρτοφυλακίου της. Σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση επενδύσεων, του 2022, η αξία αποτίμησής του ανερχόταν σε 112,5 εκατομμύρια ευρώ, ίση με το 4,5% επί συνόλου αξίας χαρτοφυλακίου.

    Σε συνδυασμό και με την έλλειψη πράσινων χώρων, ειδικότερα στην περιοχή της Παιανίας, το μίσθωμα για τους νέους ιδιοκτήτες θα πλησιάζει τα 20 ευρώ το τετραγωνικό. Το ακίνητο, που ολοκληρώθηκε το 2012, κατασκεύασε η Άκτωρ και περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, γραφειακό συγκρότημα 61.135 τ.μ., τρία υπόγεια πάρκινγκ, τα οποία περιλαμβάνουν 729 θέσεις στάθμευσης, εστιατόρια, καφέ, γυμναστήριο και βοηθητικούς χώρους με πράσινη ταράτσα. Είναι το πρώτο κτίριο της Dimand με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με το μεγαλύτερο φυτεμένο δώμα στην Ελλάδα, καθώς και το πρώτο με πιστοποίηση LEED σε επίπεδο Gold, από τον Μάρτιο του 2013.

    Να σημειωθεί ότι ο όμιλος έχει συνεργαστεί με τη Dimand και για την ανακατασκευή του εργοστασίου εκτύπωσης του τηλεφωνικού καταλόγου του Χρυσού Οδηγού στην Κηφισιά σε νέο συγκρότημα γραφείων και τηλεοπτικών στούντιο της Cosmote TV.

    Το ανακαινισμένο Διοικητικό Μέγαρο στο Δαχτυλίδι

    Το κτίριο βγαίνει ξανά στην αγορά, καθώς ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του Διοικητικού Μεγάρου του ΟΤΕ στο Δαχτυλίδι της λεωφόρου Κηφισίας, με σκοπό να επιστρέψει στην εταιρεία το προσωπικό που φιλοξενούταν στο office park της Prodea. Οι εργασίες για το πρόγραμμα ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου εντατικοποιήθηκαν το 2021. Εντός του 2022 ολοκληρώθηκε ο 13ος όροφος όπου εγκαταστάθηκε διοίκηση του ομίλου, ενώ εντός της χρονιάς παραδόθηκαν προς χρήση ο 12ος όροφος και η πρώτη πτέρυγα του κτιρίου, από τον 2ο έως τον 11ο όροφο και ακολούθησε η έναρξη των εργασιών ανακατασκευής της τρίτης πτέρυγας.

    Αριθμός εργαζομένων αναμένεται επίσης να μετακομίσει στα δύο ιδιόκτητα κτίρια του ΟΤΕ, στο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ της Πατησίων, όπου έγιναν εργασίες σύμφωνα με τον σχεδιασμό για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου και στον Πύργο του ΟΤΕ στην Αγία Παρασκευή. Για το κτίριο των 4.590 τ.μ. θα εκδοθεί πιστοποιητικό BREEAM, καθώς ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός του πληροί μια σειρά προδιαγραφών για το εσωτερικό του περιβάλλον, τα υλικά και την ενεργειακή του απόδοση.

    Τα ανακαινισμένα ακίνητα του ΟΤΕ περιλαμβάνονται στις 2.300 ιδιοκτησίες, 918 εκατομμυρίων ευρώ και βασικός στόχος της θυγατρικής OTE Estate είναι η αξιοποίηση των ακινήτων που δεν ιδιοχρησιμοποιούνται, με στόχο την αύξηση εσόδων από τρίτους.



    ΣΧΟΛΙΑ