• Real Estate

    Μουζενίδης: Πλειστηριασμός ένα χρόνο μετά το «κανόνι»

    Ο Μπόρις Μουζενίδης έφυγε από τη ζωή το 2021


    Σχεδόν ένα χρόνου αφότου υπέβαλε αίτησης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης, ξεκίνησε η διαδικασία των πλειστηριασμών για τα περιουσιακά στοιχεία της Mouzenidis Travel.

    Η αρχή γίνεται από τμήμα οικοπέδου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, το οποίο έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 15 Φεβρουαρίου του 2023. Τιμή εκκίνησης έχει οριστεί το ποσό των 560 χιλ. ευρώ κι επισπεύδουσα είναι η Ολύμπιον Α.Ε., τουριστική εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια του Αντώνη Δούδου, βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

    Μάλιστα, σε πλειστηριασμό δε βγαίνει ολόκληρο το ακίνητο, αλλά το 40% το οποίο ήταν στην κυριότητα της επιχείρησης του ομογενή Μπόρις Μουζενίδη, καθώς ως ιδιοκτήτρια αναφέρεται η Νέα Ακτή – Πόρτες, ξενοδοχειακή επιχείρηση του Γεράσιμου Μπακογιάννη, πρώην προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

    Το ακίνητο στη Χαλκιδική

    Το ακίνητο 8 στρεμμάτων βρίσκεται, συγκεκριμένα στην περιοχή Πόρτες του Αγίου Μάμα, βορειοανατολικά της Νέας Εθνικής Οδού Μουδανιών – Κασσάνδρας. Σύμφωνα με τους εκτιμητές, είναι γενικά επίπεδο, περιφραγμένο και στο μέσο του περίπου έχει ανεγερθεί δυόροφο κτίριο στεγαζόμενο με κεραμοσκεπή, που στέγαζε λειτουργίες της επιχείρησης. Έκταση περί των 4 στρεμμάτων έχει ασφαλτοστρωθεί και χρησιμοποιούταν ως χώρος στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων και οχημάτων. Στην περιοχή αυτή έχουν κατασκευαστεί και κάποια στέγαστρα στάθμευσης επιβατηγών αυτοκινήτων. Επίσης, σε επιφάνεια 2.500 τ.μ. υπάρχει ελαιώνας. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται γενικά σε καλή κατάσταση, όπως μπόρεσαν να διαπιστώσουν οι εκτιμητές από μακριά.

    Όσον αφορά στην περιοχή, αρχικά ήταν αγροτική και σήμερα παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη καθώς στην νοτιοδυτική πλευρά της Εθνικής Οδού και έως την ακτή Θερμαϊκού έχουν ανοικοδομηθεί σημαντικές ξενοδοχειακές μονάδες και συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών, ενώ εκατέρωθεν της οδού εγκαταστάθηκαν δεκάδες εμπορικές επιχειρήσεις σχετιζόμενες με τον τουρισμό ή με κατασκευές. Απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από τα Νέα Μουδανιά, που είναι η έδρα του δήμου.

    Το ακίνητο στη Χαλκιδική

    Το κανόνι των 70 εκατομμυρίων

    Με τον πλειστηριασμό γράφεται μια ακόμα μελανή σελίδα στην ιστορία του ταξιδιωτικού οργανισμού που δραστηριοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και βάρεσε κανόνι, λίγους μήνες μετά το θάνατο του ιδρυτή του, ομογενή Μπόρις Μουζενίδη, από κορονοϊό. Το ξέσπασμα της πανδημίας συνέτεινε στα οικονομικά προβλήματα με τα οποία είχε αρχίσει ήδη να έρχεται αντιμέτωπος ο όμιλος. Ενώ το 2021 κατέθεσε την αίτηση εξυγίανσης, ήδη από το 2018 τα ίδια κεφάλαια είχαν καταστεί αρνητικά κατά 39 εκατ. ευρώ.

    Εκείνη τη χρήση, κατά την οποία η Mouzenidis Travel είχε κύκλο εργασιών 277 εκατομμυρίων, οι σωρευμένες ζημιές είχαν φτάσει τα 30,6 εκατ. ευρώ και το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων ξεπερνούσε τα 86 εκατομμύρια. Τον φετινό Φεβρουάριο η Mouzenidis Travel LLC και η Mouzenidis Travel-SPb LLC υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης στο ρωσικό Διαιτητικό Δικαστήριο με το ποσό των απαιτήσεων να φτάνει τα 11 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις προς την αγορά ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ.

    Έδρα της εταιρείας ήταν η Θεσσαλονίκη και λειτουργούσαν υποκαταστήματα σε Αθήνα, Πιερία, Χαλκιδική, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Θάσο και Ζάκυνθο. Ο όμιλος είχε δραστηριοποιηθεί επίσης στα ακίνητα και στο λιανεμπόριο, ενώ ιδιοκτησίας Μουζενίδη ήταν η πτωχευμένη σήμερα Ellinair, η αεροπορική, που παρά το λουκέτο, ενισχύθηκε πρόσφατα από την Κομισιόν με 6,8 εκατ. ευρώ, ως αποζημίωση για τις συνέπειες της πανδημίας.

    Θυγατρικές της Mouzenidis Travel αποτελούν επίσης η BoMo Club, εταιρεία διαχείρισης εννέα ξενοδοχειακών μονάδων, η Solun, ελληνορθόδοξο κέντρο ιερού προσκυνήματος, η Active MICE, εταιρεία οργάνωσης εταιρικών πακέτων διακοπών, η Mouzenidis Intour, που διαστηριοποιούταν στην τουριστική αγορά της Ρωσίας, η Ellin Camp, που διαχειριζόταν παιδικές κατασκηνώσεις, το εμπορικό κέντρο Enigma στα Νέα Μουδανιά, το εστιατόριο Big Fish στη Θέρμη, η μεσιτική και κατασκευαστική Grekodom Development και η μεταφορική Cargo Service & Representations.

    Διαβάστε επίσης

    Μαρινάκης – Φράγκου: Δεν παραβιάζουμε κανένα εμπάργκο, τηρούμε τις κυρώσεις ως έχουν



    ΣΧΟΛΙΑ