• Business

    Μαρινάκης – Φράγκου: Δεν παραβιάζουμε κανένα εμπάργκο, τηρούμε τις κυρώσεις ως έχουν

    Η Αγγελική Φράγκου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Navios Maritime Partners και ο Ευάγγελος Μαρινάκης, πρόεδρος Capital Maritime & Trading Corp παίρνουν μέρος στη συζήτηση

    Η Αγγελική Φράγκου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Navios Maritime Partners, και ο Ευάγγελος Μαρινάκης, πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp παίρνουν μέρος στη συζήτηση “Προβλέψιμες και Απρόβλεπτες Προκλήσεις στο Σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης στο 26ο ετήσιο συνέδριο Economist (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Την απάντηση στους ισχυρισμούς Ζελένσκι ότι ο ελληνικός στόλος παραβιάζει το εμπάργκο της μεταφοράς καυσίμων από τη Ρωσία έδωσαν από το βήμα του φετινού συνεδρίου Economist ο Ευάγγελος Μαρινάκης και η Αγγελική Φράγκου.

    «Αν αναλύσουμε το τονάζ που είναι διαθέσιμο στη Δύση αυτή τη στιγμή, εμείς έχουμε το 50%-60%. Η διακίνηση όλου αυτού του όγκου πετρελαίου που έρχεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη έχει χρονοδιαγράμματα παράδοσης ως το τέλος του έτους κι είναι προσχεδιασμένη διαδικασία. Η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο δε θα συμβεί εν μία νυκτί», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Capital Maritime, εξηγώντας επίσης πως «αυτό που συμβαίνει έχει συμφωνηθεί μέσω συμβολαίων κι απλά μεταφέρουμε το πετρέλαιο. Δεν παραβιάζουμε οποιονδήποτε νόμο ή εμπάργκο, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα».

    Την ίδια άποψη εξέφρασε και η πρόεδρος της Navios Maritime, διευκρινίζοντας πως το 95% του παγκόσμιου στόλου, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών πλοίων, είναι πιστό στην τήρηση των κυρώσεων.

    «Έχουμε νομική ομάδα που μας πληροφορεί για τους κανόνες και τους ακολουθούμε. Για παράδειγμα, υπήρχε ένα τάνκερ που μετέφερε πετρέλαιο από το Καζακστάν στις ΗΠΑ και αυτομάτως χαρακτηρίστηκε παράνομη κίνηση. Θα πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο και να τηρήσουμε τις κυρώσεις ως έχουν. Οι πολιτικοί πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα, εμείς θα ακολουθήσουμε», κατέληξε.

    Καταλυτικός ο ρόλος των Ελλήνων εφοπλιστών στην ασφαλή μεταφορά καυσίμων

    Την ίδια ώρα, ο Ευάγγελος Μαρινάκης μίλησε για τον ρόλο των εφοπλιστών και κυρίως των Ελλήνων, οι οποίοι κατέχουν το 32% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς LNG και πετρελαίου.

    «Εμείς έχουμε αναλάβει τη μεταφορά του πετρελαίου, παρέχοντας ασφάλεια και σταθερότητα, διότι η μεταφορά της ενέργειας μέσω των πλοίων μας δεν ενέχει πολιτικό ρίσκο και χρειάστηκε ένα διάστημα για να οικοδομηθεί αυτό. Είναι σημαντικό για μία ευρωπαϊκή χώρα του ΝΑΤΟ να μπορεί να πραγματοποιήσει αυτό που ζητά η εποχή, να είμαστε δηλαδή λιγότερο εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Επίσης, επειδή υπάρχει η συζήτηση για περιβαλλοντικά ζητήματα, πρέπει να τονίσουμε ότι ο παγκόσμιος στόλος είναι υπεύθυνος μόνο για το 3% της παγκόσμιας μόλυνσης. Αυτό, ότι δεν είναι μόνο ασφαλές να μεταφέρεις ενέργεια μέσω πλοίων, αλλά είναι και περιβαλλοντικά φιλικό, δεν το έχουν κατανοήσει όλοι», είπε ο εφοπλιστής και πρόσθεσε με νόημα ότι «είναι πολύ σημαντικό να παρέχουμε τη σταθερότητα στον κόσμο και στην Ευρώπη. Επίσης πιστεύουμε ότι οφείλουμε να δούμε περισσότερες πολιτικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη της ειρήνης. Η οικονομία είναι ο αποδέκτης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και δε μπορέσει να αντέξει περισσότερο. Πρέπει να κάνουμε ριζοσπαστικά βήματα για την ευρύτερη σταθερότητα».

    Από την πλευρά της, η κ. Φράγκου επισήμανε πως «κάθε κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή για να διασφαλίσει ότι τα αγαθά θα φτάσουν στη χώρα».

    Μάικ Πομπέο: Μακρά διαδικασία η ενεργειακή μετάβαση

    Στο πάνελ συμμετείχε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα των ενεργειακών επενδύσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους, με αφορμή το γεγονός ότι ο Eastmed έχει μπει στον πάγο.

    «Μόνο για την κατασκευή ενεργειακών έργων θα απαιτηθούν τεράστιες επενδύσεις. Αν Ευρώπη και ΗΠΑ δεν πιστέψουν στις επενδύσεις στα καύσιμα, τότε θα δούμε ανεπαρκή εφοδιασμό και προμήθεια από περιοχές που δεν είναι ασφαλείς. Το νόημα είναι ότι πρέπει να αποδεχτούμε ότι η ενεργειακή μετάβαση θα είναι μια μακρά διαδικασία. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε, αν θέλουμε να έχουμε μια ευημερούσα οικονομία».

    Σε αυτό συνηγόρησε η κ. Φράγκου, εξηγώντας πως «μπορεί η εξάρτηση όσον αφορά τον επισιτιστικό κλάδο να επιλυθεί σχετικά γρήγορα, ωστόσο η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι μήλα και ηλεκτρονικά, θέλει χρόνο και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε».

    Διαβάστε επίσης:

    Μυτιληναίος: Παγίδα θανάτου για την Ευρώπη το χρονικό κενό προς την ενεργειακή μετάβαση

    Bloomberg: Θεαματικά κέρδη από τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου για εφοπλιστές από Ελλάδα, Τουρκία και Κίνα

     



    ΣΧΟΛΙΑ