• Business

    Αίτηση πτώχευσης από το Mouzenidis Travel στα ρωσικά δικαστήρια- Τεχνική χρεοκοπία, τη χαρακτηρίζουν δικηγόροι

    • NewsRoom

    Ο κ. Ιωάννης Μουζενίδης


    Η αίτηση κατατέθηκε στις 27 Ιανουαρίου

    Αίτηση πτώχευσης στο ρωσικό Διαιτητικό Δικαστήριο υπέβαλαν η Mouzenidis Travel LLC και η Mouzenidis Travel-SPb LLC .

    Η αίτηση της Mouzenidis Travel LLC αναρτήθηκε στον ιστότοπο kad.arbitr.ru στις 27 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με το makthes.gr,  με όσα αναφέρει ο ρωσικός ιστότοπος tourdom.ru το ποσό των απαιτήσεων είναι σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ρούβλια που αντιστοιχεί με τη σημερινή (29/1) ισοτιμία σε 11.000.000 ευρώ.

    Όπως σχολίασαν Ρώσοι δικηγόροι στην πύλη TourDom.ru, μια τέτοια έκβαση ήταν προβλέψιμη. «Πρόκειται για τεχνική χρεοκοπία. Το άρθρο 9 του ομοσπονδιακού νόμου “Περί αφερεγγυότητας (Πτώχευση)” υποχρεώνει τον οφειλέτη να υποβάλει αίτηση στο Διαιτητικό Δικαστήριο εάν πληροί τα σημάδια της αφερεγγυότητας και δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Κατά κανόνα, τέτοιες αιτήσεις υποβάλλονται προκειμένου να αποφευχθεί η ευθύνη των διευθυντών της εταιρείας για σκόπιμη πτώχευση. Σε κάθε περίπτωση, οι προοπτικές για πληρωμές σε τουρίστες εξαρτώνται από τη διαθέσιμη περιουσία που μπορεί να κατασχεθεί ή από κεφάλαια στους λογαριασμούς διακανονισμού της επιχείρησης. Αν υπήρχαν, ο οφειλέτης θα εξοφλούσε τα χρέη, και δεν θα έκανε αίτηση πτώχευσης. Επομένως, νομίζω ότι αυτό είναι το νομικό σημείο σε όλη αυτή τη δραματική ιστορία», σχολίασαν δικηγόροι στο TourDom.ru.

    Σύμφωνα με ρωσικές πηγές πάντως οι τουρίστες μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για πληρωμές στο ταμείο προσωπικής ευθύνης του ταξιδιωτικού πράκτορα στο Turpomoshch.

    Όπως όπως εκτιμούν οι τουρίστες δεν πρέπει να περιμένουν πολλά, αφού τα νομικά πρόσωπα του Μουζενίδη, προφανώς, δεν έχουν περιουσία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

    Το Mouzenidis Travel Fund έχει 2,8 εκατομμύρια ρούβλια (30.800 ευρώ). Η συλλογή των εγγράφων για τη λήψη αποζημίωσης από το FPO θα ξεκινήσει όχι νωρίτερα από 60 εργάσιμες ημέρες μετά την επίσημη δήλωση του ταξιδιωτικού πράκτορα σχετικά με την αναστολή των δραστηριοτήτων. Δηλαδή, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε από τις 12 Νοεμβρίου.

    Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, ελήφθησαν περίπου 8 χιλιάδες αιτήσεις από Ρώσους τουρίστες που είχαν πληγεί από τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του ταξιδιωτικού πράκτορα για συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια ρούβλια (13.200.000 ευρώ).

    Τέσσερα ρωσικά νομικά πρόσωπα του Μουζενίδη είναι ασφαλισμένα συνολικά για 80,5 εκατομμύρια ρούβλια (885.500 ευρώ).

    Τα «φέσια» στους Έλληνες ξενοδόχους, η αίτηση προστασίας και η προσπάθεια διάσωσης

    Η Mouzenidis Travel, ξεκίνησε από το μηδέν πριν από 25 χρόνια και αναπτύχθηκε σε πολυσχιδή όμιλο τουριστικών εταιρειών, που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τουριστικά γραφεία, διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, παιδικές κατασκηνώσεις, μεσιτική- κατασκευαστική εταιρία για αγοραπωλησίες ακινήτων κυρίως σε πελάτες του εξωτερικού (εντός και εκτός ΕΕ), ενώ ίδρυσε το 2013 και αεροπορική εταιρεία την Ellinair.

    Η δυναμική της στον εισερχόμενο από την Ρωσία τουρισμό ήταν εξαιρετικά σημαντική. Να σημειωθεί πως το 2019 στην Ελλάδα ήρθαν περί τις 800 χιλιάδες Ρώσοι, με τις 500 χιλιάδες να επιλέγουν την Mouzenidis Travel, και να εμπιστεύονται σχεδόν 1 εκατομμύριο –συνολικά- τουρίστες από Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Βαλκάνια.

    Ο τζίρος της ήταν 350 εκατομμύρια ευρώ και απασχολούσε 3.000 εποχικούς εργαζόμενους.

    Καρδιά της Mouzenidis Travel ήταν ο 60χρονος ομογενής Μπόρις Μουζενίδης, που τον περασμένο Μάρτιο σταμάτησε η καρδιά του από επιπλοκές της Covid-19, σε νοσοκομείο της Μόσχας, την οποία είχε επισκεφθεί για να συμμετάσχει στην διεθνή τουριστική Έκθεση ΜΙΤ.

    Η εταιρεία «φορτωμένη» με προβλήματα ρευστότητας από το 2020 λόγω της πανδημίας, πέρασε στα χέρια των κληρονόμων του, του γιού του Γιάννη, της κόρης του Τάνιας και του γαμπρού του.

    Και τρεις μήνες μετά το θάνατο του ιδρυτή, η εταιρεία πήρε το δρόμο της προστασίας από τους πιστωτές.

    Ο χαρισματικός Μπόρις Μουζενίδης, γεννήθηκε το 1961 στη Γεωργία από Έλληνες γονείς, ποντιακής καταγωγής. Σπούδασε μηχανικός και λάτρεψε τον τουρισμό.

    Στην Ελλάδα ήρθε το 1992 με μία βαλίτσα και το 1995 ίδρυσε το πρώτο του τουριστικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη το Mouzenidis Travel και στόχευσε στην αγορά των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

    Το 2013 πήρε την απόφαση να ιδρύσει τη δική του αεροπορική εταιρεία, και μπήκε στις πτήσεις τσάρτερ με την Ellinair, η οποία διαθέτει στόλο πέντε ιδιόκτητων αεροσκαφών.

    Και η Mouzenidis Travel έγινε από τους μεγαλύτερους tour operator της περιοχής, με γραφεία σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Γεωργίας, Μολδαβίας, Καζακστάν, Λετονίας, βαλτικής, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας, και της Τουρκίας.

    Διαβάστε επίσης

    Mouzenidis Travel: Τα «φέσια» στους Έλληνες ξενοδόχους, η αίτηση προστασίας και η προσπάθεια διάσωσης – Όλες οι λεπτομέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ