• Real Estate

    Μύλος με τη συμφωνία του Μ. Καμπουρίδη για την πώληση του Amanzoe στη Grivalia


    Μία «κρυφή» – κατά τη Dolphin Capital Investors συμφωνία του Μίλτου Καμπουρίδη με τη Grivalia, την περίοδο πώλησης του Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, πριν από πέντε χρόνια, έθεσε εκτός της διοίκησης της εταιρείας τον Έλληνα επιχειρηματία, που έχει ήδη απευθυνθεί σε δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου.

    Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η χθεσινή ανακοίνωση της Dolphin Capital Investors για την απομάκρυνση του κ. Καμπουρίδη από τη θέση του διευθυντή. Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο των… αντιμαχόμενων, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Dolphin Capital Partners (που ίδρυσε και διευθύνει ο Μίλτος Καμπουρίδης) έχει αναλάβει τη διαχείριση των επενδύσεων της εισηγμένης στο βρετανικό Χρηματιστήριο Dolphin Capital Investors, ενώ υπάρχει και μετοχική σχέση: η Dolphin Capital Partners διατηρεί το 9,73% της Dolphin Capital Investors.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με την πρώτη ανακοίνωσε που εξέδωσε η αμερικανική εταιρεία «υπέπεσε στην αντίληψή της ότι η DCP σύναψε μια μη δημοσιοποιημένη συμφωνία προαίρεσης με τον αγοραστή του Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η εταιρεία πούλησε το μερίδιό της στο θέρετρο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί στις 2 Αυγούστου 2018». Τότε, η Dolphin Capital Investors είχε ανακοινώσει την πώληση του θερέτρου σε επενδυτικό σχήμα, στο οποίο η Dolphin Capital Partners του Μ. Καμπουρίδη συμμετείχε με 15% και η Grivalia Hospitality με 85%.

    Αυτό που ώθησε τους Βρετανούς να δείξουν την πόρτα της εξόδου στον επιχειρηματία είναι το γεγονός ότι είχε συναφθεί ξεχωριστή συμφωνία με δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον 15% της DolphinCI Fourteen Limited (της εταιρείας ειδικού σκοπού που ελέγχει το θέρετρο) από τον Μίλτο Καμπουρίδη. Σύμφωνα με την εισηγμένη, η εταιρεία του Καμπουρίδη δεν έκανε γνωστή αυτή τη συμφωνία στη Dolphin Capital Investors τη στιγμή της πώλησης του Amanzoe.

    Τον ισχυρισμό αυτό αντέκρουσε η πλευρά Καμπουρίδη, με κύκλους της εταιρείας να διευκρινίζουν στο mononews ότι «το επιχείρημα είναι έωλο και αβάσιμο» και ότι είναι σαφές ότι «είχε ανακοινωθεί στην DCI και ήταν ευρέως γνωστό». Μας παρέπεμψαν μάλιστα σε δημοσιεύματα του Αυγούστου του 2018, ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί ότι ούτε οι επίσημες ανακοινώσεις, ούτε οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2018 όλων των συμβαλλομένων (της DCI, της DCP, της DolphinCI Fourteen Limited και της τότε εισηγμένης Grivalia) κάνουν λόγο για το δικαίωμα προαίρεσης της εταιρείας Καμπουρίδη να εξαγοράσει επιπλέον ποσοστό στο Amanzoe.

    Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι η συμφωνία για τη διαχείριση του θερέτρου (την είχε αναλάβει η Dolphin Capital Partners) θα ισχύει για 5 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής με δυνατότητα παράτασης για άλλα 3 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι η DCP θα διατηρήσει τουλάχιστον 5% μετοχικό μερίδιο στον όμιλο. Σημειωτέον ότι το Amanzoe – με το οποίο εισήλθε στην ελληνική αγορά η ασιατική αλυσίδας Aman – πωλήθηκε προς 5,8 εκατ. ευρώ και οι νέοι ιδιοκτήτες ανέλαβαν την αποπληρωμή χρεών ύψους 76,5 εκατομμυρίων.

    Η αναφορά στη συμφωνία 5 χρόνια μετά

    H ανακοίνωση, που εξέδωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας η πλευρά Καμπουρίδη, κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες της DCI», που «είναι πλήρως αβάσιμες, καταχρηστικές και παράνομες». Θεωρεί μάλιστα ότι οι «αστήρικτοι αλλά και δυσφημιστικοί» ισχυρισμοί της Dolphin Capital Partners περί απόκρυψης της συμφωνίας του 2018 είναι δικαιολογία για την έξωση του κ. Καμπουρίδη από το διοικητικό σχήμα, αλλά και τη διακοπή της συνεργασίας με τη Dolphin Capital Partners.

    Οι ίδιοι «επιφυλάσσονται ρητά για την προάσπιση όλων των νόμιμων και συμβατικών δικαιωμάτων της». Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο mononews πως «οι δικηγόροι μας στην Αγγλία, η Reed Smith LLP) έχουν ήδη προχωρήσει στη σύνταξη σχετικών επιστολών προς το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, απαιτώντας τη συμμόρφωση του με τις συμβατικές υποχρεώσεις του. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει εν ευθέτω χρόνω θα προχωρήσουν στις κατάλληλες νομικές ενέργειες».

    Αναπάντητο μένει το ερώτημα γιατί το θέμα ανακινήθηκε τώρα, αφού η πώληση του Amanzoe μετρά ήδη πέντε χρόνια. Γεγονός είναι ότι η διοίκηση της εισηγμένης έχει αλλάξει από τα τέλη του 2021. H Dolphin Capital Partners αποδίδει τη λύση της συνεργασίας σε «προσχεδιασμένες και ιδιοτελείς ενέργειες των διευθυντών της DCI, Nick Paris και Nicolai Huls». Αφορμή, πάντως, είναι η πώληση του υπόλοιπου ποσοστού που κατείχε στο Amanzoe ο Μ. Καμπουρίδης, εξαιτίας της οποίας οι Βρετανοί άρχισαν να «σκαλίζουν» τα έγγραφα της μεταβίβασης. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες διατηρούσε ποσοστό μικρότερο του 5% και πρόσφατα το μεταβίβασε στη Grivalia Hospitality (έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο).

    Σε κάθε περίπτωση και μέχρι νεοτέρας, ο Μίλτος Καμπουρίδης μέσω της DCP της οποίας είναι 100% μέτοχος, παραμένει βασικός μέτοχος της εισηγμένης. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Dolphin Capital Investors, η βρετανική J O Hambro Capital Management ελέγχει το 10,32% της εταιρείας, η Fortress το 9,94%, και το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζονται επίσης διεθνή funds.

    Εκτός από το μήλον της έριδος, το Amanzoe, η Dolphin Capital Investors έχει αναπτύξει και το One&Only στη Τζια, το οποίο είναι εκτός του χαρτοφυλακίου της: νέοι μέτοχοι είναι κατά 10% η εταιρεία Καμπουρίδη και το πλειοψηφικό ποσοστό πέρασε σε βρετανικό fund, που ακόμα δεν είναι γνωστό. Οι εξελίξεις αυτές δεν επηρεάζουν το έργο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της DCP, ενώ ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του το καλοκαίρι και κάποιες κατοικίες έχουν ήδη πωληθεί.

    Η στρατηγική επένδυση στην Αργολίδα, Kilada Hills, όμως, τις υπογραφές για την οποία είχε βάλει προ τετραετίας ο Μίλτος Καμπουρίδης στο υπουργείο Ανάπτυξης, ανήκει κατά 85% στη Dolphin Capital Investors. «Η διοίκηση διαθέτει πρόσθετους πόρους, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης, προκειμένου να μπορέσει η εταιρεία να διαχειρίζεται τα περιουσιακά της στοιχεία και να επιτρέψει τη συνέχιση της κατασκευής του Kilada Hills Golf & Country Resort και των διαδικασιών πώλησης περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε εξέλιξη», επισημαίνει η χρηματιστηριακή ανακοίνωση.

    Διαβάστε επίσης

    Εκτός της Dolphin Capital Investors ο Μίλτος Καμπουρίδης – Τι απαντά ο επιχειρηματίας

    Τι απαντά η Μιράντα Κυπριώτη για τον πόλεμο Κυπριώτη – HIG

    Ακίνητα: Επενδύσεις μισού δισ. σε 40 ημέρες



    ΣΧΟΛΙΑ