• Real Estate

    Γύρισε το νόμισμα η ΤΕΜΕΣ: Στα επίπεδα του 2019 οι πωλήσεις ακινήτων

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ


    Πωλήσεις πολυτελών ακινήτων που θυμίζουν 2019 από άποψη εσόδων έγραψε μετά την πανδημία η ΤΕΜΕΣ, γυρίζοντας παράλληλα το νόμισμα στις κάτω γραμμές του ισολογισμού.

    Ο real estate βραχίονας του ομίλου Κωνσταντακόπουλου αποκόμισε πέρσι συνολικά έσοδα 95,9 εκατομμυρίων ευρώ, αναπτύχθηκε δηλαδή κατά 31% σε σχέση με το 2020. Παρόλο που η επιχειρηματική δραστηριότητα πώλησης κατοικιών για τον όμιλο και την Εταιρεία κυμάνθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από το 2019, η ανάπτυξη του συγκεκριμένου business επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2020. Τα έσοδα από την πώληση επενδυτικών ακινήτων έφτασαν το 2021 τα 29,4 εκατ. ευρώ, ωστόσο εν μέσω πανδημίας – συγκεκριμένα το 2020, όταν ο ξενοδοχειακός βραχίονας υπολειτουργούσε –, η ΤΕΜΕΣ είχε έσοδα από τις κατοικίες ύψους 40,6 εκατομμυρίων. Επιπλέον, οι δραστηριότητες και τα έσοδα στον τομέα υπηρεσιών και φιλοξενίας παρουσίασαν μερική ανάκαμψη, συνέπεια της επέκτασης της περιόδου λειτουργίας σε σχέση με το 2020 και από 32 εκατ. ευρώ έφτασαν στα 60 εκατ. το 2021.

    Σημαντική, πάντως, ήταν η άνοδος της κερδοφορίας, όπως προκύπτει από την ετήσια οικονομική έκθεση. Το EBITDA διαμορφώθηκε σε 20,8 εκατομμύρια το 2021, έναντι 1 εκατομμυρίου ευρώ το 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη άγγιξαν τα 2,1 εκατ. ευρώ, όταν το 2020 το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 3,9 εκατομμύρια. Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του ομίλου, ο κύκλος εργασιών του 2022 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει κατά 30% αυτόν του 2019 σε συγκρίσιμες πάντα δραστηριότητες.

    Δάνεια 300 εκατομμυρίων

    Οι επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ – της οποίας ηγείται ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος – σε Costa Navarino και Χίλτον έχουν αυξήσει το δανεισμό του ομίλου, που στο τέλος του 2021 έφτασε μια ανάσα από τα 300 εκατομμύρια (299,8 εκατ. ευρώ). Εντός του 2022 και συγκεκριμένα στα τέλη Σεπτεμβρίου, η ΤΕΜΕΣ προχώρησε σε τροποποίηση σύμβασης ομολογιακού δανείου με την Τράπεζα Πειραιώς. επεκτείνοντας το πρόγραμμα αποπληρωμών και εκταμιεύοντας 100 εκατομμύρια, ενώ πρόσφατα η θυγατρική που ελέγχει το Χίλτον υπέγραψε μακροπρόθεσμο ομολογιακό δάνειο 280 εκατομμυρίων ευρώ με την Εθνική, κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στο μετασχηματισμό του εμβληματικού ξενοδοχείου σε project μεικτών χρήσεων.

    Navarino Bay

    Στην επόμενη μέρα του, το Χίλτον θα φέρει το brand Conrad (επωνυμία εμπνευσμένη από το μικρό όνομα του ιδρυτή του αμερικανικού ομίλου) και το συγκρότημα στη βασιλίσσης Σοφίας θα περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο και 50 ιδιωτικές κατοικίες, μια λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια και θεματικούς εμπορικούς χώρους.

    Η ΤΕΜΕΣ έχει παράλληλα ξεκινήσει την ανάπτυξη και την πώληση πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών στο Navarino Dunes. Τον Αύγουστο του 2022 ξεκίνησε τη λειτουργία του το πολυτελές ξενοδοχείο W Costa Navarino στην περιοχή Navarino Waterfront, το πρώτο ξενοδοχείο της W Hotels Worldwide στην Ελλάδα, μέλος του χαρτοφυλακίου της Marriott. Στην περιοχή Navarino Waterfront η υπό κατασκευή Navarino Agora – με χώρους αναψυχής και εστίασης – και το πολυτελές ξενοδοχείο Mandarin Oriental, αναμένεται να ολοκληρωθούν από το 2023 και ύστερα. Aγοραστές έχουν βρεθεί για το σύνολο των οικιστικών projects στο Navarino Dunes (περίπου 84 βίλες και 94 διαμερίσματα), όπως έχει γίνει ήδη γνωστό. Θυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2022 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των γηπέδων The International Olympic Academy Golf Course, The Hills Course, καθώς και της λέσχης γκολφ The Hills Clubhouse, στην περιοχή Navarino Hills.

    Εξελίξεις αναμένονται και στο μέτωπο του Ελληνικού, όπου η ΤΕΜΕΣ έχει συμφωνήσει στην ανάπτυξη δύο ξενοδοχειακών μονάδων με παραθεριστικές κατοικίες στο παράκτιο μέτωπο, από κοινού με τη Lamda Development. Το σχέδιο των 300 εκατομμυρίων ευρώ θέλει τη δημιουργία δύο εταιρειών ειδικού σκοπού για την ανάπτυξη των ξενοδοχείων (ένα εκ των οποίων στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά), στα οποία η ΤΕΜΕΣ θα έχει ποσοστό 70%. Προσεχώς θα ανακοινωθεί ο operator των ξενοδοχείων στο πρώην αεροδρόμιο.



    ΣΧΟΛΙΑ