• Real Estate

    «Χρυσάφι» οι αποθήκες της Εθνικής


    Με υπερδιπλασιασμό των κερδών και περιθώριο κέρδους πολλαπλάσιο του κλάδου των logistics κινείται η ΠΑΕΓΑΕ, η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, που μεταξύ άλλων σχεδιάζει στρατηγική επένδυση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, στη «Μέκκα» των αποθηκών.

    Παρόλο που ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε οριακά, μόλις 0,3%, και έφτασε στα 15,6%, το κόστος των πωλήσεων παρουσίασε μείωση κατά 1,6%. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το ποσοστό του μεικτού περιθωρίου της εταιρείας, που ανήλθε σε 26,7% του τζίρου και παραμένει αρκετά υψηλότερο από το μεικτό περιθώριο του κλάδου, που την τελευταία πενταετία κυμαίνεται στο 17,3%, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΠΑΕΓΑΕ. Επίσης, το περιθώριο καθαρού κέρδους ανήλθε το 2021 σε 12,3%, με το περιθώριο καθαρού κέρδους του κλάδου να κυμαίνεται την τελευταία πενταετία (2016 – 2020) σε 2,2%. Να σημειωθεί ότι η ΠΑΕΓΑΕ γύρισε το νόμισμα στις κάτω γραμμές του ισολογισμού κι από ζημιές 5,8 εκατομμυρίων έγραψε κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ το 2021.

    Η επένδυση της ΠΑΕΓΑΕ που γιγαντώνει την ήδη μεγαλύτερη ενιαία ιδιωτική εγκατάσταση στον κλάδο των logistics στην Ελλάδα έχει πάρει το δρόμο για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει έκταση 1,13 εκατ. τ.μ. στο οποίο υφίστανται 105.000 τ.μ. στεγασμένων και 600.000 τ.μ. διαμορφωμένων υπαίθριων αποθηκευτικών χώρων στη Μαγούλα, την οποία σκοπεύει να επεκτείνει με νέες εγκαταστάσεις σε τρεις αποθήκες 119 στρεμμάτων και δύο αποθήκες 30,8 στρεμμάτων, ενώ υπό ανάπτυξη είναι και εκτάσεις αποθήκευσης αυτοκινήτων με χωρητικότητα περίπου 13.000 αυτοκινήτων.

    Κεφάλαια 120 εκατ. στο μεγαλύτερο ελληνικό logistics park

    Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ που έχει ήδη υπαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων έπειτα από απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής, καθώς θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογράφει τη σχετική απόφαση. Μάλιστα, το επιχειρηματικό σχέδιο της θυγατρικής της Εθνικής προβλέπει την απόκτηση 10 νέων ιδιοκτησιών συνολικού εμβαδού περίπου 29 στρεμμάτων για τον νέο υποδοχέα.

    Η εταιρεία διείδε την αυξημένη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους σε σχέση με την περιορισμένη προσφορά, που πυροδότησε ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων στον κλάδο των logistics το 2021, «τάση που προβλέπεται να διατηρείται σε ισχύ και τα επόμενα χρόνια». Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η συνεισφορά των logistics στο ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται στο 9,5% και στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία στα 11 δισ. ευρώ, ενώ στον κλάδο απασχολούνται περίπου 200 χιλ. εργαζόμενοι.

    Το project, που έχει πάρει το πράσινο φως από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έχει στόχο «την αναβάθμιση της περιοχής, την ενίσχυση του υπερτοπικού κέντρου χονδρεμπορίου του Θριασίου και την υποστήριξη του χονδρεμπορίου και του διαμετακομιστικού εμπορίου, με προώθηση συνδυασμένων μεταφορών», σύμφωνα με τη διοίκηση της ΠΑΕΓΑΕ, στο τιμόνι της οποίας είναι ο Γιώργος Σκοτίδας. Στο επενδυτικό πρόγραμμα ανήκουν και οι κινήσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία για να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος. Με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος στις στέγες των αποθηκών τον Μάρτιο, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του παρόχου στα logistics της Μαγούλας θα μειωθεί μέχρι και 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Πάντως, η δραστηριότητα της αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων έσωσε την παρτίδα για την ΠΑΕΓΑΕ, καθώς ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 7,4%. Σημειωτέον ότι εκτός από τη Μαγούλα, η εταιρεία διατηρεί εγκαταστάσεις και στη Σίνδο, σε οικόπεδο 60 στρεμμάτων. Τα έσοδα από τις δραστηριότητες 3rd party logistics οχημάτων, κυρίως επιβατικών και δευτερευόντων επαγγελματικών, παρουσίασε έσοδα 5,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,9%, παρά την άνοδο 24,6% στις ταξινομήσεις νέων επιβατικών οχημάτων, ενώ και η σύσταση ιδιωτικών παραρτημάτων και χορήγηση τίτλων αποθήκευσης είδε τζίρο μειωμένο κατά 20%.

    Συνεχίζεται το σίριαλ με το εμπόρευμα της Καπνική Μιχαηλίδης

    Το φετινό καλοκαίρι δύο εκ των ενεχυρούχων δανειστριών της Καπνική Μιχαηλίδης, προέβησαν σε άσκηση αγωγών κατά της ΠΑΕΓΑΕ, αιτούμενες την αποζημίωση για το απόθεμα ενεχυριασμένων εμπορευμάτων που βρισκόταν σε αποθήκες. Πρόκειται για μία υπόθεση που χρονολογείται από το φθινόπωρο του 2016 (λίγους μήνες πριν από την κατάρρευση μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας καπνού στον κόσμο), όταν διαπιστώθηκε έλλειμμα εμπορευμάτων καπνού. Το εμπόρευμα είχε αποθηκευτεί στα logistics της Εθνικής, με την ΠΑΕΓΑΕ να εκδίδει τίτλους, που χρησιμοποιήθηκαν για την εξασφάλιση δανείων από την Καπνική Μιχαηλίδης.



    ΣΧΟΛΙΑ