• Real Estate

    Ακίνητο ΕΟΜΜΕΧ: Αμετακίνητος ο δήμος στον πόλεμο με το ΤΑΙΠΕΔ & τους Ολλανδούς επενδυτές

    Ανδρέας Ευθυμίου, δήμαρχος Ταύρου – Μοσχάτου


    Αποφασισμένη να φτάσει τη διαμάχη με το ΤΑΙΠΕΔ και τους Ολλανδούς επενδυτές της MRP μέχρις εσχάτων είναι η δημοτική αρχή Ταύρου – Μοσχάτου, που έχει εκφράσει τις αντιθέσεις της για την αξιοποίηση των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ από την εταιρεία real estate.

    Μετά την απόρριψη της αγωγής που υπέβαλε ο δήμος κατά των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ακινήτου, θα ασκηθούν κι άλλα ένδικα μέσα, προκειμένου ο δήμος να μπλοκάρει την πώληση στον ολλανδικό όμιλο.

    Όπως είπε ο δήμαρχος Ταύρου – Μοσχάτου, Ανδρέας Ευθυμίου στο mononews, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για προσφυγή στο Εφετείο και για κινήσεις περιορισμών στους όρους δόμησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα φτάσουμε μέχρι τέλους». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής απέρριψε ήδη την προσφυγή του ΤΑΙΠΕΔ επί απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για αναστολή των οικοδομικών αδειών.

    Κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη στάση απέναντι στην ιστορία» (το κτίριο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής για τη διοργάνωση συσσιτίων από το ΕΑΜ), ο δήμαρχος εξηγεί την εναλλακτική λύση αξιοποίησης του ακινήτου έκτασης 3.300 τετραγωνικών μέτρων: «εκτός από την προβολή της ιστορικής μνήμης του ακινήτου (Μουσείο Εθνικής Αντίστασης για την ανάπτυξη του οποίου έχει υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση), θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής», σημειώνει. Να θυμίσουμε πως κτίριο με εμβαδό κάλυψης 584 τ.μ. και συνολική δόμηση 837 τ.μ. εντός του οικοπέδου έχει κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

    To ακίνητο
    To ακίνητο

    Ο κ. Ευθυμίου απαντά επίσης στα σενάρια συμμετοχής της δημοτικής αρχής στον διαγωνισμό, τονίζοντας πως «οι δήμοι δε μπορούν να παίρνουν μέρος σε δημοπρασίες, αφού λόγου χάρη δε μπορούν να αγοράζουν ακίνητα έναντι τιμήματος μεγαλύτερου της αντικειμενικής αξίας.

    Serviced apartments στο ακίνητο

    Πάντως, ο δήμος δεν έχει λάβει την απόφαση του Πρωτοδικείου, σύμφωνα με την οποία ο δήμος Ταύρου – Μοσχάτου δεν έχει κανένα έννομο συμφέρον επί των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το εν λόγω ακίνητο.

    Το ακίνητο περικλείεται από τις oδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού και, εκτός του διατηρητέου, εντός της έκτασης υφίστανται παλαιά κτίσματα με χρήσεις Εκθεσιακών Χώρων, Εργαστηρίων και Αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ, που χτίστηκαν από το 1940 έως το 1970. Βρίσκεται σε απόσταση 250 μέτρων από την Πειραιώς και 150 μέτρων από τη Χαμοστέρνας. Το ακίνητο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ εδώ και μία δεκαετία και το 2021 έγινε ο τρίτος διαγωνισμός αξιοποίησής του, ενώ το Μάιο του 2022 κατακυρώθηκε στην MRP, η οποία έχει αγοράσει και το Ξενία Σπετσών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ολλανδοί βάζουν στο κάδρο την ανάπτυξη οικιστικού συγκροτήματος, και συγκεκριμένα εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων, χάρη και στην παρουσία πολυεθνικών στην ευρύτερη περιοχή, όπως της Teleperformance που δραστηριοποιείται με call center στα παλιά καπνεργοστάσια της Παπαστράτος στον Πειραιά. Σημειωτέον ότι ο συντελεστής δόμησης είναι 3, επομένως στο ακίνητο μπορεί να ανεγερθεί κτίριο 10.000 τ.μ..



    ΣΧΟΛΙΑ