• Πολιτισμός

    Σημαντικός ναυτικός σταθμός το Φισκάρδο στην αρχαιότητα – Μνημείο σε ανάδειξη

    Άποψη του ταφικού θαλάμου – μαυσωλείου στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς


    Ένας ταφικός θάλαμος-μαυσωλείο που αποκαλύφθηκε στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, μνημείο της αρχαίας πόλης Πάνορμος, που βρισκόταν στην περιοχή, πρόκειται τώρα να προστατευθεί και να αναδειχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. ΄Ηδη μάλιστα συντάχθηκαν και εγκρίθηκαν οι  μελέτες  της στατικής επάρκειάς και της αποστράγγισης του χώρου, καθώς και η μελέτη κατασκευής προσωρινού στεγάστρου προστασίας του μνημείου.

    Ιδρυμένη από τους Ρωμαίους η πόλη Πάνορμος είχε τη μεγαλύτερη ακμή της στον 2ο μ.Χ. αιώνα ενώ  η αρχιτεκτονική ακολουθεί τα πρότυπα σύγχρονών της πόλεων, όπως η Νικόπολη και η Πομπηία. Από την ίδια περίοδο προέρχεται και το μαυσωλείο, που είχε ανεγερθεί κοντά στο κέντρο της αρχαίας πόλης, στη σημερινή θέση Τηγάνια. Πρόκειται, για την ακρίβεια, για τον έναν από τους δύο τάφους στη συγκεκριμένη θέση, οι οποίοι περιβάλλουν μία θεατρική κατασκευή – ένα ωδείο – ενώ το σύνολο είναι σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό δημόσιο χώρο της  πόλης.

    Άποψη του ταφικού θαλάμου – μαυσωλείου στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς

    Μαυσωλείο

    Το μνημείο, το οποίο  αποτελείται από τον κύριο ταφικό θάλαμο και έναν προθάλαμο βρίσκεται στο όριο δύο οικοπέδων, ενώ ως βόρειο όριο των ιδιοκτησιών έχει ληφθεί ο εξωτερικός τοίχος του θαλάμου. Στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν κτιστός κιβωτιόσχημος τάφος (1ος  μ.Χ.- 3ος  μ.Χ. αιώνας), λίθινη σαρκοφάγος (2ος μ.Χ.- 3ος μ.Χ. αιώνας), καμαροσκεπής τάφος (3ος μ.Χ.- 4ος μ.Χ.) και δύο εγχυτρισμοί βρεφών σε αμφορείς του 6ου μ.Χ. αιώνα.

    Να σημειωθεί, ότι η υλοποίηση του έργου χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ενώ οι όμορες ιδιοκτησίες τελούν σε διαδικασία απαλλοτρίωσης.

    Από τις ανασκαφές εξάλλου, που έχουν πραγματοποιηθεί κατά την τελευταία εικοσαετία, εκτός από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του Πάνορμου έχουν έρθει στο φως αποτελεί μέρος των καταλοίπων της ρωμαϊκής πόλης, του Πανόρμου. Τα αρχιτεκτονικά σύνολα που ήλθαν στο φως μεταξύ άλλων, ασύλητοι τάφοι με εντυπωσιακά ευρήματα, όπως γυάλινα και πήλινα αγγεία, χρυσά ενώτια και δακτυλίδια,  καθώς και χάλκινα νομίσματα.

    Άποψη του ταφικού θαλάμου – μαυσωλείου στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς

    Τα έργα στην Κεφαλονιά

    «Όλα δείχνουν, ότι το Φισκάρδο, στην αρχαιότητα, ήταν ένας σημαντικός ναυτικός σταθμός, μεταξύ της ιταλικής και ελληνικής χερσονήσου», όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Συμπληρώνοντας, ότι με τις προτεινόμενες επεμβάσεις, σε συνδυασμό και με την ολοκλήρωση των απαραίτητων απαλλοτριώσεων, στόχος είναι, να προστατευτούν και να αναδειχθούν τα ευρήματα, καθιστώντας το μαυσωλείο προσβάσιμο στους πολίτες και στους επισκέπτες της Κεφαλονιάς.

    Παράλληλα ωστόσο, αρχίζει, όπως αναφέρει η υπουργός και το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αργοστόλι, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημοπράτησής του συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6.000.000 ευρώ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, προχωρεί η έκθεση στο Μουσείο Σκλάβου που ανέλαβε ο Δήμος, με πόρους που  εξασφάλισε το  υπουργείο Πολιτισμού επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Και τέλος προχωρεί  και το έργο της αποκατάστασης του τάφου στα Τζαννάτα του οποίου οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και επίκειται η δημοπράτησή του. Ας σημειωθεί εξάλλου, ότι η Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης εγκαινιάστηκε προ διετίας.

    Άποψη του ταφικού θαλάμου – μαυσωλείου στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς

    «Έτσι, δημιουργείται στο νησί από το υπουργείο Πολιτισμού ένα σύνολο από σημαντικούς πολιτιστικούς πόλους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξή του αλλά και  στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος του» αναφέρει η κυρία Μενδώνη.

    Διαβάστε επίσης

    Ξεχάστε την γκάφα της Κέιτ Μίντλετον, οι βασιλιάδες επεξεργάζονται διαχρονικά τα πορτρέτα τους

    Μείωση του όγκου της οικίας Κούστα στις Σπέτσες ζήτησε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

    «Δημιουργική Ελλάδα» – Νομοσχέδιο για κινηματογράφο, οπτικοακουστικά και βιβλίο



    ΣΧΟΛΙΑ