ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενάμιση μόνον μήνα πριν από τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια στις 3 Ιουλίου και στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο της Γκίζας φθάνουν τα τελευταία εκθέματα που θα εμπλουτίσουν τις συλλογές του. Τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντικά όμως, το αντίθετο ακριβώς!
Κι αυτό, γιατί πρόκειται για τα αντικείμενα, 163 τον αριθμό, που βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών, μία από τις σπουδαιότερες και εντυπωσιακότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στον κόσμο. Και είναι σημαντικό, ότι για πρώτη φορά θα βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη όλα μαζί αυτά τα πολύτιμα ευρήματα, περισσότερα από 5000, αν και δεν πρόκειται να εκτεθούν όλα ασφαλώς.

Το έσχατο όλων ωστόσο, όπως αναφέρει το ίδιο το μουσείο θα είναι η περίφημη νεκρική, χρυσή μάσκα του φαραώ, το διασημότερο από όλα τα ευρήματα της αρχαίας Αιγύπτου, ένα «πραγματικό σύμβολο του φαραωνικού πολιτισμού», όπως θεωρείται. Ζυγίζοντας περί τα έντεκα κιλά καθαρού χρυσού και στολισμένη με πολύτιμες πέτρες είναι ένα μοναδικό αριστούργημα ανεκτίμητης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, το οποίο πάντως το 2015 υπέστη μία βλάβη, συγκεκριμένα αποκόλληση του χαρακτηριστικού κυανόχρυσου υπογένειου κατά την ώρα του καθαρισμού του.
Η ζημιά αποκαταστάθηκε αλλά σήμερα οι αιγύπτιοι υπεύθυνοι –τόσο το αρμόδιο υπουργείο όσο και οι επιστήμονες του μουσείου- τονίζουν εμφατικά τα εξαντλητικά μέτρα προστασίας, που έχουν ληφθεί για την προστασία των αρχαίων κατά την μεταφορά τους όσο και την σχολαστική συντήρησή τους, πριν εκτεθούν εκ νέου.

Η τελετουργική καρέκλα του Τουταγχαμών
Μεταξύ των εκθαμβωτικών θησαυρών, που είναι τα πιο εμβληματικά αντικείμενα από τον τάφο του Τουταγχαμών είναι φυσικά και η φημισμένη τελετουργική καρέκλα, που είχε ανακαλυφθεί στον διάδρομο, ο οποίος οδηγεί στον ταφικό του θάλαμο, το επιχρυσωμένο ξύλινο ντουλάπι για τα κανοπικά αγγεία του και μια σειρά από εκπληκτικά κοσμήματα από χρυσό και αχάτη, συμπεριλαμβανομένων περιδέραιων και άλλων στολιδιών.

Η τελετουργική καρέκλα ειδικότερα, ξεχωρίζει ως ένα εξαιρετικό αριστούργημα της αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης από το Νέο Βασίλειο. Είναι διακοσμημένη με ένθετα στοιχεία από ελεφαντόδοντο, έβενο, φαγεντιανή και χρυσό ενώ στην πλάτη απεικονίζεται ο ακτινοβόλος ηλιακός δίσκος με την φτερωτή θεά. Το υποπόδιο εξάλλου είναι διακοσμημένο κι αυτό με περίπλοκα επιχρυσωμένα μοτίβα, που σ΄αυτήν την περίπτωση όμως, αναφέρονται στους παραδοσιακούς εχθρούς της Αιγύπτου, τους οποίους ο φαραώ έχει πατάξει..
Η ανακάλυψη
Ανάμεσα στα πολυτιμότερα αντικείμενα είναι και η ταφική κλίνη του νεαρού φαραώ –ανέλαβε επικεφαλής της χώρας σε ηλικία εννέα ετών και πέθανε στα 18 του- μία ξύλινη κατασκευή με επίστρωση χρυσού, που κοσμείται με το κεφάλι της θεότητας του πολέμου Σεχμέτ, που έχει τη μορφή κεφαλής λιονταριού. Για το ταξίδι του Τουταγχαμών στην αιωνιότητα υπήρχε όμως και η χρυσή άμαξα, ένα θαύμα κομψότητας και τέχνης ενώ στην μετά θάνατον ζωή τον συνόδευαν και τα χρυσοποίκιλτα όπλα του -τελετουργικές ασπίδες, ξίφη, τόξα και άλλα- καθώς και πολλά πολυτελή έπιπλα.

Περισσότερο από ένας αιώνας έχει περάσει από την ημέρα, Νοέμβριο του 1922, που ο Χάουαρντ Κάρτερ, ερασιτέχνης αρχαιολόγος –κατά ορισμένους τυχοδιώκτης- κέρδισε την αθανασία εντοπίζοντας τον τάφο του Τουταγχαμών. Εκατόν εβδομήντα και πλέον φαραώ από τριάντα δυναστείες κυβέρνησαν την Αίγυπτο σε βάθος τριών χιλιετιών αλλά αυτός έγινε διάσημος στην εποχή μας ακριβώς, λόγω της ανακάλυψης του ασύλητου τάφου του.
Το μουσείο, όπως είναι γνωστό έχει καθυστερήσει υπερβολικά να ολοκληρωθεί –υποτίθεται ότι τα εγκαίνια θα γίνονταν το 2015- αλλά μια σειρά από πολιτικούς και οικονομικούς λόγους έχουν οδηγήσει σε διαρκείς αναβολές. Ήδη άλλωστε χαρακτηρίζεται ως φαραωνικό και όχι τιμητικά ως αναφορά στους αρχαίους αιγύπτιους ηγεμόνες αλλά με την τρέχουσα ερμηνεία της μάταιης υπερβολής. Παρ΄όλα αυτά ο μεγάλος αιγυπτιακός πολιτισμός σίγουρα το χρειαζόταν, όπως βεβαίως και ο πολύτιμος για την χώρα τουρισμός.

Διαβάστε επίσης
Από το σκοτάδι στο φως – Ο μυστηριώδης κόσμος των σπηλαίων σε έκθεση
Ένα αρχαίο εργαστήριο γλυπτικής στην Πάρο
Φως μέσα στο σκοτάδι – Ο Παρθενώνας και ο μυστηριακός φωτισμός του σε νέα μελέτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΑΔΕ: 81 κιλά κοκαΐνης αξίας άνω €2,2 εκατ. κατασχέθηκαν στο λιμάνι Θεσσαλονίκης
- TikTok: Τι απάντησε στην Κομισιόν μετά την κατηγορία για μη διαφάνεια στις διαφημίσεις
- ΙΟΒΕ για Ελληνικός Χρυσός: Σημαντική συμβολή στην οικονομία μεταξύ 2024-2044 – Σε €11,6 δισ. η συνεισφορά στο ΑΕΠ
- Κοινωνικός τουρισμός: Ρεκόρ συμμετοχής στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ με 567.462 αιτήσεις – «Ανοίγει» από 1 Ιουνίου
