Μαρμάρινα γλυπτά, κυρίως της Αφροδίτης, πήλινες κεφαλές γυναικείων μορφών και άλλα ακόμη, αν και πολλά από αυτά ημίεργα. Αλλά για έναν πολύ σημαντικό λόγο: Γιατί ο χώρος όπου βρέθηκαν ήταν ένα αρχαίο εργαστήριο γλυπτικής. Πρόκειται για τα αποτελέσματα της φετινής ανασκαφής στην Παροικιά της Πάρου, όπου, στην θέση Φλόγα συγκεκριμένα η αρχαιολογική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων υπό την διεύθυνση της δρος Σοφίας Δετοράτου φέρνει στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα από την Ελληνιστική περίοδο.

Ο χώρος είχε αρχίσει να ανασκάπτεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, οπότε και ήρθαν στο φως τρεις κτηριακές ενότητες. Παράλληλα όμως, οι εναποθέσεις λατύπης μαρμάρου σε διάφορα σημεία, καθώς και ο σημαντικός αριθμός ημίεργων μαρμάρινων γλυπτών, που εντοπίστηκαν έδωσαν τις πρώτες ισχυρές ενδείξεις για τη λειτουργία ενός εργαστηρίου γλυπτικής.  Εικόνα που επιβεβαιώθηκε με την επανεκκίνηση της έρευνας αρκετά αργότερα, το  2008 με νέα ευρήματα, που τεκμηρίωσαν μία διαχρονική χρήση του χώρου από την Κλασική εποχή, περίπου από τα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα. Τα κινητά ευρήματα όμως αυτής της πρωϊμότερης εγκατάστασης (θραύσματα αγγείων, κυρίως επιτραπέζιων, βρώσης και πόσης, και λιγότερο χρηστικών ή αποθηκευτικών) έδειξαν ότι σ΄αυτήν την περίοδο η χρήση ήταν οικιστική.

1

Τμήμα δίσκου λύχνου με παράσταση μονομάχου

Τα ημίεργα γλυπτά

Όπως αποδεικνύουν όμως οι νεώτερες ανασκαφές στα τέλη του 3ου με αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. έγινε μία ριζική αναδιοργάνωση του χώρου. Η εσωτερική διαρρύθμιση των κτηριακών ενοτήτων, που έχουν αποκαλυφθεί επιβεβαιώνει την συνέχιση του οικιστικού χαρακτήρα του χώρου και στην Ελληνιστική περίοδο. Κάτι που ενισχύεται  από την αποκάλυψη ενός δωματίου με βοτσαλωτό δάπεδο και τμήματα τοιχογραφίας που μιμείται πλάκες ορθομαρμάρωσης και ταυτίζεται με ανδρώνα.

Κεφαλή γυναικείου ειδωλίου με περίτεχνη κόμμωση και ενώτια

Ωστόσο, το εκτεταμένο στρώμα μαρμάρινης λατύπης, που έχει εναποτεθεί στον αίθριο χώρο, υπερκαλύπτοντας τις πρωϊμότερες μάλιστα φάσεις, καθώς και ο μεγάλος αριθμός ημίεργων γλυπτών τεκμηριώνουν την επιπρόσθετη χρήση και ως εργαστήριο. Άλλωστε οι απορρίψεις και ο εντοπισμός εντός αυτών ευρημάτων όπως πήλινες μήτρες και σφραγίδες, χρωστικές ουσίες, πορφύρες και σκωρίες μετάλλου επιβεβαιώνουν εργαστηριακές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή και σε μεταγενέστερη περίοδο.

Ημίεργο αγαλμάτιο, πιθανώς Αφροδίτης

Στις φετινές αρχαιολογικές έρευνες τέλος, αποκαλύφθηκαν επιπλέον δωμάτια του οικοδομικού συγκροτήματος οι τοίχοι των οποίων διατηρούνται σε εντυπωσιακό ύψος.

Αποκάλυψη νέου χώρου του συγκροτήματος

Εκτός από  την επιστημονική ομάδα της ανασκαφής, που αποτελείται από τον αρχαιολόγο της ΕΦΑ Κυκλάδων Α. Παπαδημητρίου και τους αρχαιολόγους Δρ Αθ. Γκαρώνη και Σπ. Πετρόπουλο, στις έρευνες συμμετείχαν οι αρχαιολόγοι Δ. Φιλιππάκης και Σ. Φραγκέδη, καθώς και οι φοιτητές από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων Μ. Βασιλάκη, Β. Βασιλειάδου, Δ. Καραθάνο, Δ. Κουτσογιάννη, Σπ. Κουτούβαλη Μέντη, Ι. Μ. Λάμπρου, Κ. Μιέστρι, Αγγ. Νομικού, Γ. Σαβόγλου.

Διαβάστε επίσης

Φως μέσα στο σκοτάδι – Ο Παρθενώνας και ο μυστηριακός φωτισμός του σε νέα μελέτη

Αρχαίοι και σύγχρονοι πολιτισμοί στο Μουσείο Ακρόπολης –Μια τριλογία με μνήμες λεηλασίας, εξορίας και μετανάστευσης

Πάπας Λέων ΙΔ΄: Τι μπορεί να περιμένει η τέχνη και η πολιτιστική κληρονομιά από τον νέο Ποντίφικα