• Πολιτισμός

    Λαθρανασκαφή σε βυζαντινό μοναστήρι στα ορεινά της Σμύρνης

    βυζαντινό μοναστήρι Σμύρνη

    Αποκάλυψη του ψηφιδωτού μωσαϊκού σε ορεινή περιοχή της επαρχίας της Σμύρνης


    Ένα εξαιρετικό μωσαϊκό δάπεδο, που προφανώς βρισκόταν σε βυζαντινό μοναστήρι, παρ’ ολίγον να πέσει θύμα λαθρανασκαφής σε ορεινή περιοχή της επαρχίας της Σμύρνης.

    Λαμπερή η επιγραφή, στα ελληνικά φυσικά βρισκόταν στην βασιλική του μοναστηριού, ενώ αποκαλύπτει και την ηλικία του, καθώς φαίνεται ότι χρονολογείται στον 4ο με 5ο αιώνα. Όπως λέει, μάλιστα, ο διευθυντής του Μουσείου Αρχαιολογίας της Σμύρνης, Χουνκάρ Κεσέρ, το εύρημα είναι πολύτιμο αρχαιολογικά.

    Τα κατάλοιπα του μοναστηριού βρίσκονται σε μία δύσβατη περιοχή στην επαρχία Αλιάγκα και σήμερα τουλάχιστον δεν υπάρχει τρόπος προσέγγισης με όχημα. Μόνον τρακτέρ μέσα από μονοπάτια θα μπορούσε να φθάσει στο σημείο.

    βυζαντινό μοναστήρι Σμύρνη
    Αποκάλυψη του ψηφιδωτού μωσαϊκού σε ορεινή περιοχή της επαρχίας της Σμύρνης

    Την λαθρανασκαφή εντόπισαν ομάδες της χωροφυλακής, που συνέλαβαν και τους δύο υπόπτους, οι οποίοι προσπαθούσαν να αφαιρέσουν το μωσαϊκό ή και ό,τι άλλο εύρισκαν, σκάβοντας σε βάθος δύο μέτρων. Τώρα πάντως το μωσαϊκό θα μεταφερθεί στο μουσείο για τις πρώτες μελέτες, ενώ η περιοχή τέθηκε υπό προστασία.

    Ιστορικά είναι άγνωστο πότε διαδόθηκε ο χριστιανισμός στην περιοχή της Σμύρνης, αν και θεωρείται πιθανό αυτό να έγινε από τον Απόστολο Παύλο ή έναν από τους μαθητές του. Να σημειωθεί πάντως, ότι η Εκκλησία της Σμύρνης αναφέρεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννου, μεταξύ άλλων έξι της Ασίας.

    βυζαντινό μοναστήρι Σμύρνη
    Αποκάλυψη του ψηφιδωτού μωσαϊκού σε ορεινή περιοχή της επαρχίας της Σμύρνης

    Ήδη μάλιστα από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, η Σμύρνη ήταν αυτοκέφαλη αρχιεπισκοπή στο πλαίσιο της Μητρόπολης Εφέσου. Οι τουρκικές επιδρομές και η κατάληψη της Σμύρνης τον 14ο αιώνα από τους Οθωμανούς είχαν ως αποτέλεσμα την παρακμή της Εκκλησίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Δημοπρασία: Η Μαρί-Τερέζ του Πικάσο για 55 εκατ. δολάρια

    Εγκαίνια: Ο Ηνίοχος των Δελφών στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα

    Η αλήθεια για τις πινακίδες στην Ακρόπολη – Γκάφα της αντιπολίτευσης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ