• Πολιτισμός

    Η αλήθεια για τις πινακίδες στην Ακρόπολη – Γκάφα της αντιπολίτευσης


    Καμία επιγραφή με το όνομα της υπουργού Πολιτισμού δεν πρόκειται να τοποθετηθεί στην Ακρόπολη.

    Όσο κι αν εφημερίδα της Αντιπολίτευσης και ο Σύλλογος Αρχαιολόγων ήθελαν σήμερα να «δουν» και το όνομα της Λίνας Μενδώνη στην πινακίδα, που αφορά την χορηγία για τα πρόσφατα έργα στον ιερό βράχο, η πραγματικότητα απέχει κατά πολύ από το σκηνικό επίθεσης και στοχοποίησης που στήθηκε από σήμερα το πρωί. Ψευδείς ειδήσεις και κορώνες «καταγγελιών», που υιοθετήθηκαν άκριτα και χωρίς διασταύρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο τον κ. Τσίπρα, που έπεσε θύμα τους, προφανώς λόγω σπουδής να αποδεχθεί ό,τι του σερβίρουν.

    Και για του λόγου το αληθές το υπουργείο Πολιτισμού δίνει στην δημοσιότητα τις πραγματικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν, στις οποίες αναφέρεται ο χορηγός και μόνον.

    Όπως αναφέρεται σε αυτές: «Ο φωτισμός της Ακρόπολης, ο ανελκυστήρας και οι διαδρομές ΑμεΑ υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ιδρύματος Ωνάση. Η χρηματοδότηση των έργων αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση προς την Ελληνική Πολιτεία».

    Κατόπιν αυτού το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του στρέφεται εναντίον της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι  «αναλώνεται σε fake news στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται» στην Ακρόπολη.

    Όπως αναφέρει η στοχοποίηση της υπουργού έχει ξεπεράσει τα όρια της αντιπολιτευτικής κριτικής, την οποία χαρακτηρίζει ως δολοφονία χαρακτήρος. «Όσο ο χώρος ήταν κλειστός είχαν περιθώριο για ασύστολα ψέματα και διαστρεβλώσεις. Τώρα ΟΧΙ», προσθέτει η ανακοίνωση.

    Οι πινακίδες που θα τοποθετηθούν στην Ακρόπολη

    Να σημειωθεί ότι στην Ακρόπολη, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ή στην Πύλη Μπελέ είναι τοποθετημένες και άλλες μαρμάρινες επιγραφές: Η επιγραφή της UNESCO (έχει ως γνωστόν τον Παρθενώνα ως έμβλημά του) για την κήρυξη της Ακρόπολης ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Επίσης η επιγραφή για την ανακήρυξη της Αθήνας πρώτης  Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1985, θεσμό που εγκαινίασε η Μελίνα Μερκούρη. Σ΄αυτήν μάλιστα περιέχεται και ο στίχος «Θεσμόν τον εις άπαντ’ εγώ θήσω χρόνου», από τις Ευμένιδες του Αισχύλου.

    Η πινακίδα της UNESCO

    Και ακόμη μία μαρμάρινη στήλη από την Ισπανία προς την Ελλάδα, που τοποθετήθηκε το 2011 στην Πύλη Μπελέ με αφορμή τα 700 χρόνια από την εγκαθίδρυση των Καταλανών και Αραγώνων στο δουκάτο της Αθήνας. Σ΄αυτήν αναγράφεται και η φράση του βασιλιά Πέτρου Δ’ της Αραγωνίας που υμνούσε την Ακρόπολη, λέγοντας «Το κάστρο της Αθήνας είναι το πολυτιμότερο κόσμημα του κόσμου».

    Η πινακίδα της Ισπανίας

    Υπάρχει τέλος στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και η επιγραφή που αναφέρεται ότι το Έργο Συντήρησης και Αναστήλωσης των Μνημείων της Ακρόπολης συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.

    Αυτό πάντως που πρέπει να αναφερθεί, είναι ουδέποτε ως τώρα έχει τοποθετηθεί πινακίδα ιδιώτη χορηγού στην Ακρόπολη και αυτό για λόγους σεβασμού προς την υψηλή σημασία του παγκόσμιου μνημείου. Γι΄αυτό το λόγο ούτε καν στο παρελθόν είχαν υπάρξει ιδιωτικές χορηγίες για τα έργα στην Ακρόπολη, καθώς αυτό θεωρούνταν πάντα αποκλειστική υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας.

    Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ έχει ως εξής:

    «Η στοχοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη έχει ξεπεράσει τα όρια της αντιπολιτευτικής κριτικής. Είναι δολοφονία χαρακτήρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έκανε απολύτως τίποτε για τον πολιτισμό, στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση αναλώνεται σε fake news στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται. Τα έργα στην Ακρόπολη τον έχουν ξεπεράσει. Αυτό είναι το μήνυμα από τους επισκέπτες του χώρου. Οσο ο χώρος ήταν κλειστός είχαν περιθώριο για ασύστολα ψέματα και διαστρεβλώσεις.  Τώρα ΟΧΙ.

    Καμία πινακίδα δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως. Δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πινακίδων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα  αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών».

    Διαβάστε επίσης:

    Fake news Τσίπρα για Μενδώνη: «Θα βάλει μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της στην Ακρόπολη» – Τι ισχύει πραγματικά



    ΣΧΟΛΙΑ