Πολιτισμός

Ο Ηνίοχος των Δελφών στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον γεν. διευθυντή της Αρχής των Μουσείων του Κατάρ, Αλμάντ Αλ-Ναμλά στην τελετή εγκαινίων του Ηνιόχου


Στον κεντρικό σταθμό του μετρό στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα βρίσκεται πλέον το αντίγραφο του Ηνίοχου, δώρο της Ελληνικής Κυβέρνησης προς το Κατάρ αλλά και μία ισχυρή αναφορά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, για τους τουρίστες που φθάνουν στη χώρα.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στο Κατάρ, και από τον γεν. διευθυντή της Αρχής των Μουσείων του Κατάρ, Αλμάντ Αλ-Ναμλά.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο σημείο για την έκθεση του αντιγράφου του Ηνιόχου, από τον προηγμένης τεχνολογίας σταθμό του Μετρό στο αεροδρόμιο της Ντόχα», όπως είπε η κυρία Μενδώνη στην ομιλία της.

«Το Κατάρ προχωρά με ταχύτητα προς το μέλλον, δείχνοντας παράλληλα, σεβασμό και τιμή στην πολιτιστική του κληρονομιά. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το πνεύμα σε μία κίνηση συμβολισμού επιλέξαμε να προσφέρουμε το άγαλμα του Ηνιόχου στον λαό του Κατάρ, σε μια εποχή που σηματοδοτεί την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, όχι μόνον στο πεδίο του πολιτισμού και του αθλητισμού, αλλά και γενικότερα», πρόσθεσε.

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ιστορία του Ηνιόχου, στην ανακάλυψη του το 1896 -την χρονιά της διοργάνωσης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα- στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του, στα συναισθήματα που αποτυπώνονται στο πρόσωπό του, στο γεγονός ότι είναι από τα σπάνια αγάλματα, στα οποία διασώζονται τα μάτια, από ημιπολύτιμο λίθο και γυαλί, στοιχεία που κάνουν τον Ηνίοχο πιο διάσημο από τα αφιερώματα στον Απόλλωνα των Δελφών.

Ευχαριστήριο tweet  εξάλλου προς την Ελληνική Κυβέρνηση για το δώρο στο Κατάρ έκανε και η  Σεΐχα Αλ-Μαγιάσα πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Μουσείων.

Ευχαριστήριο tweet της Σεΐχα Αλ-Μαγιάσα προς την Ελληνική Κυβέρνηση για το δώρο του Ηνιόχου στο Κατάρ

Εκτός από το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ και το «Katara Village», ένα «χωριό» πολιτισμού και ψυχαγωγίας, η κυρία Μενδώνη επισκέφθηκε και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, δημιουργία του I.M. Πέι, στο οποίο εργάζονται έλληνες συντηρητές. Ειδική αναφορά έγινε μάλιστα στην υφιστάμενη συνεργασία του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης με την Ισλαμική Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και η προοπτική συνδιοργάνωσης εκθέσεων κοινού ενδιαφέροντος.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο «Katara Village» με τον διευθυντή του Δρ Καλίλ μπιν Ιμπραχίμ Αλ-Σουλαϊτί

Ένα ακόμη μουσείο εξάλλου, το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλητισμού πρόκειται να εγκαινιαστεί τους επόμενους μήνες στο Κατάρ. Το μουσείο, το μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο, παρουσιάζει την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη αναβίωσή τους, μέχρι σήμερα ενώ δίνει έμφαση στον αθλητισμό για όλους, μέσα από έξι διαφορετικά αθλητικά «περιβάλλοντα».


ΣΧΟΛΙΑ