• Πολιτισμός

    Δημοπρασία: Η Μαρί-Τερέζ του Πικάσο για 55 εκατ. δολάρια

    Pablo Picasso

    Pablo Picasso


    Εκείνη ήταν μόλις 17 χρονών, ψηλή, ξανθή, μια παρουσία εντελώς διαφορετική στο πολυ-πολιτισμικό, παρ΄όλα αυτά, Παρίσι του ΄20. Εκείνος 45άρης , μονίμως μπερδεμένος με τα προσωπικά του αλλά με το φωτοστέφανου του σπουδαίου δημιουργού ήδη, να λάμπει επάνω του.

    Ο Πικάσο φυσικά και η μούσα και ερωμένη του Μαρί-Τερέζ Ουολτέρ, ένα πορτρέτο της οποίας βγαίνει τώρα από τους Christie΄s, σε δημοπρασία, που αναμένεται να ανεβάσει την αξία του στα 55 εκατ. δολάρια.

    «Γυναίκα καθισμένη κοντά σ΄ ένα παράθυρο» είναι ο τίτλος του έργου, που έχει ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 1932. Η Μαρί –Τερέζ φοράει έντονα κόκκινα και πράσινα ρούχα ενώ τα άκρα της έχουν μια απαλή λιλά απόχρωση. Το κεφάλι της που αναδεικνύεται σε προφίλ, παραπέμπει κατά τους ειδικούς σε αρχαιοελλληνικά πρότυπα και τα ξανθά μαλλιά της έχουν έντονο χρώμα χρυσού.

    Το έργο έχει ζωγραφίστηκε στο Château de Boisgeloup του Πικάσο στη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια του 1932, που θεωρείται το «έτος των θαυμάτων» του καλλιτέχνη, που στην περίοδο αυτή δημιούργησε περισσότερα από 100 έργα. Πολλά από αυτά απεικονίζουν τη Μαρί-Τερέζ, σχεδόν πάντα γυμνή ή μερικώς ντυμένη, κοιμισμένη ή σε ανάπαυση. Όπως είναι γνωστό έζησαν μαζί από το 1927 ως το 1935, παρ΄όλο που ο Πικάσο ήταν ακόμη παντρεμένος με την πρώτη σύζυγό του Όλγκα Κόχλοβα, και απέκτησαν μία κόρη την Μάγια.

    Η τελευταία δημόσια «εμφάνιση» του πίνακα είχε γίνει το 2017 στην έκθεση «Picasso, 1932: Αγάπη, φήμη, τραγωδία» στην Tate Modern και στο Μουσείο Picasso στο Παρίσι ενώ η δημοπρασία θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 11 Μαΐου με την ελπίδα της αποκατάστασης της αναταραχής, που έχει προκληθεί στη διεθνή αγορά τέχνης εξ αιτίας της πανδημίας.

    Η Μαρί-Τερέζ Ουολτέρ, μούσα και ερωμένη του Πικάσο

    Να σημειωθεί ότι συνολικά η αγορά τέχνης μειώθηκε πέρυσι, κατά περίπου 25% με περισσότερο πληγέντες τον ιμπρεσιονισμό και την μοντέρνα τέχνη, όπου οι πωλήσεις έργων αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων μειώθηκαν κατά 41%, σύμφωνα με την Artnet News.

    Ένας τέτοιος Πικάσο λοιπόν θεωρείται ότι μπορεί να αναθερμάνει την αγορά, όπως και ένας πίνακας του Μπασκιά που ανακοίνωσαν ότι θα δημοπρατήσουν οι Sotheby΄s.

    Το έργο Γυναίκα καθισμένη κοντά σ΄ ένα παράθυρο», Οκτώβριος 1932



    ΣΧΟΛΙΑ