Πολιτισμός

Οίκος Βέργος: Δημοπρασία ζωγραφικής και γλυπτικής, παρουσία κοινού!


Με παρουσία κοινού, στην Αθηναΐδα, υποδέχεται την καλοκαιρινή περίοδο o δημοπρατικός Οίκος Βέργος την ετήσια δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής, Ιστορικών, Φιλελληνικών και Λαϊκών Αντικειμένων.

Στην αντίστοιχη τριήμερη έκθεση που θα προηγηθεί στον ίδιο χώρο, οι φιλότεχνοι θα παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τα έργα κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων. Επίσης, σπάνια αντικείμενα εξαιρετικού φιλελληνικού ενδιαφέροντος

Ρόρρης 4.000-6.000 ευρώ

Στην κατηγορία Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής περιλαμβάνονται έργα από τους κορυφαίους της ελληνικής εικαστικής σκηνής: Α. Ακριθάκης, Γ. Βασιλείου, Γ. Γαΐτης, Α. Γεραλής, Ν. Χ. Γκίκας, Δ. Διαμαντόπουλος, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Ιακωβίδης, Ν. Κεσσανλής, Κ. Μαλέας, Δ. Μυταράς, Ν. Παπαλουκάς, Κ. Παρθένης, Γ. Σπυρόπουλος, Σ. Σορόγκας, Π. Τέτσης, Γ. Τσαρούχης, Θ. Τσίγκος, Κ. Τσόκλης, Α. Φασιανός, Γ. Ψυχοπαίδης, μεταξύ άλλων.

Με ευρεία συλλογή εξαιρετικά σπάνιων αντικειμένων, το δεύτερο μέρος της δημοπρασίας αποτελεί φόρο τιμής στην Ελληνική Επανάσταση και το φιλελληνικό κίνημα. Αναπτύχθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική εκείνη την περίοδο, συνεισφέροντας υλικά και ηθικά στους σκοπούς της.

Ξεχωρίζει το Πορτρέτο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σχεδιασμένο εκ του φυσικού από τον Γάλλο Pierre Bonirote (Πιέρ Μπονιρότ 1811 – 1891) με τιμή εκτίμησης € 8.000 – 12.000.

Το χειρόγραφο σημείωμα του Αλή πασά (1744 – 1822) με την υπογραφή του προς τον Αθανάσιο Λοιδωρίκη με τιμή εκτίμησης € 4.000 – 6.000.

Η οθωμανική Σπάθη (shamshir) του βασιλιά Όθωνα (μέσα 19ου αιώνα) με τιμή εκτίμησης € 18.000 – 22.000.

Και φυσικά, πολλοί ακόμη λαχνοί.

Τέλος, η δημοπρασία θα ολοκληρωθεί με ευρεία γκάμα λαογραφικών αντικειμένων. Ρόκες, χαλιά, καλύμματα κρεβατιών, κασέλες αλλά και περίτεχνα είδη που κοσμούσαν τις λαϊκές φορεσιές, πρόκειται να δημοπρατηθούν, φέρνοντάς μας σε επαφή με τη μακρά ελληνική παράδοση.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Πιέρ Μπονιρότ

Πληροφορίες

Δημοπρασία

Νεοελληνική Ζωγραφική και Γλυπτική, Ιστορικά, Φιλελληνικά και Λαϊκά Αντικείμενα

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021, 6:30 μ.μ.

ΑΘΗΝΑΪΣ Πολυχώρος Πολιτισμού, Βοτανικός

Έκθεση

ΑΘΗΝΑΪΣ Πολυχώρος Πολιτισμού, Βοτανικός

Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 6:00 μ.μ. έως 10:00 μ.μ.
Τρίτη, 15 Ιουνίου, 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.
Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.ΣΧΟΛΙΑ