• Πολιτισμός

    Ένα νοητό ταξίδι η δημοπρασία του οίκου Βέργου με σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, έγγραφα


    «Με αίσθημα ευθύνης και αισιοδοξία για το μέλλον», η Vergos Auctions του Πέτρου και Ανδρέα Βέργου ανοίγεται εκ νέου στο βιβλιόφιλο και φιλότεχνο κοινό ανακοινώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί στο Athens Plaza η καθιερωμένη δημοπρασία Σπάνια Βιβλία, Χειρόγραφα και Έγγραφα – Νεοελληνικής Χαρακτικής και Ζωγραφικής τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση της υγείας των επισκεπτών και εργαζομένων της.

    Από τα 526 είδη που θα δημοπρατηθούν την πρώτη ημέρα ξεχωρίζουν δύο εξαιρετικά σπάνια έργα: το Viaggio nella Grecia του Ιταλού ζωγράφου Σιμόνε Πομάρντι (Simone Pomardi) και το De Venise à Constantinople à travers la Grèce του Γάλλου σχεδιαστή και χαράκτη Θ. Ντε Μονσέλ (Th. Du Moncel), που αποτελούν κατά κάποιο τρόπο ένα νοητό ταξίδι στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.

    Simone Pomardi

    Ο Πομάρντι περιγράφει το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το 1805-6 ως συνοδός του Άγγλου αρχαιολόγου Εδουάρδου Ντόντγουελ (Edward Dodwell), με ενενήντα δύο χαλκογραφίες που διακρίνονται για την καλλιέπεια και τη συνέπεια στην τοπογραφία. Στο εντυπωσιακό De Venise à Constantinople à travers la Grèce ο Ντε Μονσέλ απεικονίζει με λιθογραφίες εξαιρετικής ακρίβειας τόπους που επισκέφθηκε.

    Αξιόλογο επίσης το χειρόγραφο του αγιογράφου και συγγραφέα Διονυσίου εκ Φουρνά Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης (β’ μισό 18ου αιώνα), που αποτέλεσε  βασικό εγχειρίδιο Ελλήνων και ξένων αγιογράφων για τη συνέχιση, τη διάδοση και την αναγέννηση της βυζαντινής αγιογραφικής τέχνης από τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι και σήμερα.

    Διονύσιος ὁ ἐκ Φουρνᾶ

    Το τρίτομο, ιστορικό χειρόγραφο Historique de lOccupation internationale de la Crète, par le Capitaine Cazenove (1908), συνιστά σημαντική ανέκδοτη πηγή για την ιστορία της αυτόνομης Κρήτης την περίοδο της κατοχής των Μεγάλων Δυνάμεων.

    Η πλούσια συλλογή 162 έργων Νεοελληνικής Χαρακτικής και Ζωγραφικής της δημοπρασίας τη δεύτερη μέρα, περιλαμβάνει έργα επιφανών καλλιτεχνών (Μόραλης, Φασιανός, Λύτρας, Διαμαντόπολος, Τσαρούχης, Κυριακούλης, Μακρουλάκης μεταξύ άλλων) σε προσιτές τιμές.

    Ντε Μονσέλ

    Πληροφορίες:

    Η δημοπρασία Σπάνια Βιβλία, Χειρόγραφα και Έγγραφα – Νεοελληνικής Χαρακτικής και Ζωγραφικής, η οποία θα λάβει χώρα 24 και 25 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Athens Plaza και ώρα 6.00 μμ

    Για περισσότερες πληροφορίες για τους εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στη δημοπρασία και τη διαδικασία εξέτασης των λαχνών, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ορίζονται από την Πολιτεία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα  www.vergosauctions.com.



    ΣΧΟΛΙΑ