• Πολιτισμός

    Auction for Axion: μεγάλη δημοπρασία για την Axion Hellas


    Έργα από τις κορυφογραμμές της σύγχρονης τέχνης παρουσιάζονται στο χώρο τέχνης Arch λίγο πριν εκποιηθούν στη δημοπρασία Auction for Axion που διοργανώνει η Axion Hellas. Τα έσοδα θα διατεθούν εξολοκλήρου στο ευρύτατο κοινωφελές της έργο για τη βελτίωση της ζωής σε απόμακρες περιοχές της νησιώτικης και ηπειρωτικής Ελλάδας.


    Από όλο τον κόσμο, ανώνυμοι συλλέκτες, οι πιο πρωτοποριακές εγχώριες και ξένες γκαλερί, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και πληθώρα από καλλιτέχνες συγκέντρωσαν συνολικά εξήντα τρία έργα τα οποία τα οποία εκτίθενται στο χώρο τέχνης για την ιδιοίς όμμασι εμπειρία του κοινού. Τέσσερις μέρες αργότερα θα περάσουν από τη «χρυσή μπαγκέτα» (όπως έχει χαρακτηριστεί) του κορυφαίου στο πόντιουμ Simon de Pury.

    «Είμαι κατενθουσιασμένος για την ευκαιρία που μου προσφέρεται να υποστηρίξω την Axion Hellas», δήλωσε ο ίδιος. «Επιπλέον εντυπωσιάζομαι από τη συνέπεια και το υψηλό επίπεδο των έργων, που έχουν παραχωρήθεί για αυτόν τον σκοπό. Ανυπομονώ να διεξάγω την πρώτη μου δημοπρασία στην Ελλάδα».

    Η παρουσία του επισφραγίζει τόσο την καλλιτεχνική όσο και την κοινωνική βαρύτητα του γεγονότος. Ο Simon de Pury θεωρείται ογκόλιθος στη διεθνή σκηνή της σύγχρονης τέχνης, μαέστρος των οικονομικών συσχετισμών που την υποκινούν.

    Στο κέντρο Lakis & Aris Ionas / The Callas, East Beat και αριστερά Ugo Rondinone, Moonrise

    Έδρασε επί σειρά ετών ως κύριος δημοπράτης στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s και στον Phillips de Pury & Company όπου διετέλεσε και πρόεδρος. Έχει κατά συνέπεια εισάγει πλήθος νέων δημιουργών στον ευρύτερο καλλιτεχνικό χώρο, με έργα τόσο καινοφανή που έχουν χαρακτηριστεί ως wet art, «υγρή τέχνη».

    Στο κέντρο έργο της Vivian Suter

    Προτού αποκτήσει το ομώνυμο μουσείο της στη Μαδρίτη, υπήρξε επιμελητής της περίφημης συλλογής Thyssen- Bornemisza Collection.

    Με ένα ντοκιμαντέρ από το BBC4 στο ενεργητικό του, τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει τη δράση του στις φιλανθρωπικές δημοπρασίες κολοσσών όπως το Ίδρυμα για το Έιτζ (amfAR), το Ίδρυμα του Έλτον Τζον για το Έιτζ (Elton John AIDS Foundation), το Ίδρυμα του Λεονάρντο ΝτιΚάπριο (Leonardo DiCaprio Foundation), τη διοργάνωση για το έιτζ MTV Staying Alive, το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου Β’ του Μονακό (Prince Albert II of Monaco Foundation). Υπολογίζεται ότι έχει συγκεντρώσει πάνω από τρία δισεκατομμύρια δολάρια για φιλανθρωπικές και πολιτιστικές οργανώσεις.

    Ευχαριστώντας  τους χορηγούς και δωρητές της βραδιάς, ο πρόεδρος της Axion Βασίλης Πατέρας υπογραμμίζει ότι «οι καλλιτέχνες και τα δημιουργικά μυαλά επηρεάζουν την Ελλάδα χιλιάδες χρόνια τώρα, προσφέροντας χαρά, επικοινωνία, και έμπνευση στις κοινωνίες. Η Τέχνη αποτελεί πρόκληση και ανταμοιβή στο ανθρώπινο πνεύμα και ενθαρρύνει τις κοινότητες να συμμετέχουν με περισσότερη περισυλλογή, να πραγματοποιήσουν βήματα προς την κοινωνική πρόοδο».


    Η Axion Hellas στηρίζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, από το ιατρικό ως το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κομμάτι. Στο τελευταίο τμήμα δραστηριοποιείται η Ιωάννα Μαρτίνου.

    Η ίδια ευθύνεται για την πρωτοβουλία και την οργάνωση της συγκεκριμένης δημοπρασίας.
    Αφού εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο πριν από περίπου έναν μήνα, τις προσπάθειες της Ιωάννας στη διοργάνωση της δημοπρασίας πλαισίωσαν ισότιμα οι Τερψιχόρη Αγγελοπούλου μέσω της Art Expertise, η Χριστίνα Παπαδοπούλου, η Νηνώ Ευσταθιάδη, ο Ανδρέας Μελάς, η Άρτεμις Μπαλτογιάννη, η Έφφη Στρατάκη, ο δικηγόρος Δωροθέος Σαμολαδάς και ο Νικόλας Μάνος.

    Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, μπαινοβγαίνουν ακαταπαύστως οι ενδιαφερόμενοι συλλέκτες. Η Ιωάννα με την οργανωτική επιτροπή δεν προλαβαίνουν να τους ξεναγήσουν στο χώρο.


    Η Ιωάννα με την Ελένη Βερναρδάκη μπροστά σε έργο του Nicolas Party

    Μία μνεία μόνο στους έλληνες καλλιτέχνες: Αλέξης Ακριθάκης και η κόρη του Χλόη Ακριθάκη, Ράνια Μπελου, Αντωνάκης Χριστοδούλου, Χριστίνα Δημητριάδη, Ειρήνη Ευσταθίου, Μάρκος Ευσταθίου, Απόστολος Γεωργίου, Πρίγκιπας Νικόλαος, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Διονύσης Καβαλιεράτος, The Callas/Λάκης και Άρης Ιωνάς, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Αριστείδης Λάππας, Παναγιώτης Λουκάς, Ντιάνα Μαγγανιά, Εύα Μήταλα, Φρύνη Μουζακίτη, Ραλλού Παναγιώτου, Πάνος Παπαδόπουλος, Πέτρος Σοφικίτης, Πάνος Τσαγκάρης, Αλέξανδρος Τζάννης, Γιάννης Βαρελάς, Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Κωστής Βελόνης, ο Μωρίς Γκανής, Ελένη Βερναρδάκη, Βασίλης Φωτόπουλος και Τάκης.

    Από τους ξένους ξεχωρίζει ο σούπερ σταρ Nicolas Party, η Chloe Wise , η Jenny Holzer, η Suzan Frecon, ο Ugo Rondinone inter allia.

    Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Satyrs. Στο βάθος Πρίγκιπας Νικόλαος (αριστερά) και Αλέξανδρος Τζάννης

    Οι συμμετέχουσες ελληνικές γκαλερί Bernier/Eliades, The Breeder, Rebecca Camhi Gallery, Κalfayan Galleries, Eleni Koroneou Gallery, Rodeo Gallery, Stefanidou – Tsoukala Gallery, Zoumboulakis Galleries, Eleftheria Tseliou Gallery, Ileana Tounta Contemporary Art Center. Και πολύ σημαντικές ξένες γκαλερί: Α Palazzo Gallery, Miguel Abreu Gallery, Thomas Ammann Fine Art AG, Galerie Sébastien Bertrand, Sadie Coles HQ, Gagosian Gallery, Herald St, Hauser & Wirth, Karma International, Lévy Gorvy, The Modern Institute, Galerie Eva Presenhuber, Lucas Ratton Gallery, Almine Rech Gallery, Rodeo, Galerie Georges-Philippe & Nathalie Vallois, David Zwirner.

    Bendix Harms, Himmelfahrt

    Πληροφορίες:
    Η έκθεση πραγματοποιείται στο Arch
    Γκούρα 5, Αθήνα
    +30 210 3227301
    [email protected]

    Από την Πέμπτη 5 Μαρτίου ως και τη Δευτέρα 9 Μαρτίου
    Ώρες 12:00 με 19:00 (στις 9/2/2020 από τις 10:00 ως τις 17:00)

    Θα ακολουθήσει δημοπρασία την Τρίτη.



    ΣΧΟΛΙΑ