• Πολιτισμός

    Ρεκόρ για τον Εγγονόπουλο και Μόραλη στην Greek Sale του Bonhams

    Εγγονόπουλος


    Μεγάλα ρεκόρ εν μέσω σαρωτικής πανδημίας σημειώθηκαν προχθές στο Λονδίνο για την ελληνική τέχνη στην καθιερωμένη βραδινή δημοπρασία Greek Sale του οίκου Bonhams στην Bond Street του Λονδίνου. Σημειώθηκαν συνολικά οι υψηλότερες τιμές από το 2008.

    Απογειώθηκαν συγκεκριμένα δύο σημαντικοί εκπρόσωποι της μοντέρνας ελληνικής ζωγραφικής: Το έργο Scène homérique avec le héros / Scène homérique του σουρεαλιστή Νίκου Εγγονόπουλου (1907-1985) χτυπήθηκε στα 765,000€ (£682.750), ρέκορ για τον συγκεκριμένο πολυσχιδή δημιουργό. To έργο είχε μάλιστα ξεκινήσει με τιμή εκκίνησης τις 150 με 250,000 στερλίνες.

    Τετραπλασίασε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειώσει για τον Ναύτη του το μακρινό 2006. Πρόκειται μάλιστα για το έκτο πιο ακριβό νεοελληνικό έργο όλων των εποχών. Έτσι, ο Εγγονόπουλος ανακηρύσσεται πλέον ο πιο ακριβός έλληνας ζωγράφος του εικοστού αιώνα -ανέλπιστα ίσως.

    Μόραλης

    Ακόμη όμως και ο σταθερά δημοφιλής στις δημοπρασίες Γιάννης Μόραλης (1916-2009) «έφυγε» από τη δημοπρασία με £525.250, σημειώνοντας ακόμη ένα ρεκόρ για τον ζωγράφο που δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει από το 2007, δύο χρόνια πριν από το θάνατό του. Το Ερωτικό συνιστά πλέον το τρίτο ακριβότερο με την υπογραφή έλληνα καλλιτέχνη του εικοστού αιώνα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σημαντικά όλων των εποχών.

    Εν συνόλω, η βραδιά θύμισε τη χρυσή εποχή των δημοπρασιών της ελληνικής τέχνης στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Ο τζίρος κινήθηκε στα 2,600,000€ ενώ πουλήθηκε το 67% by lot και το 76% by value. Ούριος άνεμος πλέον πνέει στα πανιά του ελληνικού πολιτισμού.

    Όπως δήλωσε η διευθύντρια της ημέτερης Art Expertise που διοργανώνει τις ελληνικές δημοπρασίες του οίκο Bonhams Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, «οι συλλέκτες και μάλιστα σε διευρυμένη βάση, δείχνουν ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον και διαπιστώνουμε με χαρά ότι η Ελληνική τέχνη επανακτά την εμπιστοσύνη του διεθνούς συλλεκτικού και επενδυτικού κοινού».



    ΣΧΟΛΙΑ