• Πολιτισμός

    Πέτρος Βέργος: Αποτελέσματα τελευταίας δημοπρασίας Vergos Auctions

    Τσόκλης


    Τα 81 από τα 100 συνολικά έργα πούληθηκαν σε ιδιαίτερα καλές τιμές στην ανοιξιάτικη δημοπρασία Νεοελληνικής Τέχνης του οίκου δημοπρασιών Πέτρος Βέργος.

    Εγκαινίασε μια νέα κατηγορία δημοπρασιών «με εξαιρετικές δημιουργίες σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές εκκίνησης», όπως την αποκαλεί ο Οίκος Vergos Auctions (η νέα του ονομασία με την νέα ηγεσία Ανδρέα Βέργου).

    Πρόκειται δηλαδή για έργα περίφημων ζωγράφων που όμως δεν προέρχονται από την καλύτερή τους περίοδο. Ή δεν θεωρούνται αντιπροσωπευτικά του ύφους τους. Ωστόσο, η αρτιότητα της σύνθεσής τους παραμένει αδιαμφισβήτητη ενώ παράλληλα φέρουν και βαρύτιμες υπογραφές.

    Με την επιτυχία της φαίνεται ότι πράγματι κάλυψε ένα κενό στο ευρύτερου φιλότεχνου κοινού.

    Η τελική τιμή πώλησης για τα περισσότερα έργα της δημοπρασίας ξεπέρασε σημαντικά τις αρχικές τιμές εκτίμησης.

    Επιπλέον, έργα όπως ο Κουταλιανός του Γαΐτη (τελική τιμή €2.936) και η Σύνθεση του Ακριθάκη (τελική τιμή €3.342), πωλήθηκαν σε τιμές υπερτριπλάσιες της αρχικής.

    Ανοδική πορεία σημείωσαν επίσης οι ενότητες έργων των καταξιωμένων δημιουργών όπως οι Διαμαντόπουλος, Μόραλης, και Φασιανός.

    Ελισάβετ, Μόραλης

    Πιο αναλυτικά:

    Η Ελισάβετ (μελάνι και αραιωμένο μελάνι σε χαρτί, 19 x 25 cm) και η Αννούλα (μολύβι σε χαρτί, 29,5 x 21 cm) του Μόραλη πήραν τελική τιμή €4.241. και €2.827 αντιστοίχως.

    Το ενδιαφέρον του φιλότεχνου κοινού προσέλκυσαν επίσης τα δύο έργα του Κοσμαδόπουλου με θέματα από τη Μύκονο και τιμές 3.084 και 3.342 έκαστο.

    Επίσης, καλές τιμές πέτυχαν το Κεφάλι νέου του Τσαρούχη (τιμή πώλησης € 5.783) όπως και το Φεγγάρι και Πέτρα του Τσόκλη με τελική τιμή πώλησης € 7.711.

    ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ Αλέξης, Σύνθεση, €3.342

    Η ένθερμη ανταπόκριση του κοινού στην νέα αυτήν κατηγορία δημοπρασιών (εγκαινιάστηκε στις 15 Απριλίου και προβλήθηκε μέσω της ιστοσελίδας του Οίκου), αποτελεί την πλέον ελπιδοφόρα προοπτική για την καθιέρωση της συγκεκριμένης κατηγορίας.

    Ένα ολοένα και πιο διευρυμένο κοινό, έχει την ευκαιρία να αποκτήσει έργα καλλιτεχνικής αξίας. Έτσι συμβάλλει παράλληλα και στην ενίσχυση της εγχώριας εικαστικής αγορά Τέχνης.

    ΓΑΪΤΗΣ Γιάννης, Κουταλιανός, κατασκευή από ζωγραφισμένο ξύλο, 60 x 53 cm, Τελική τιμή €2.936

    ΓΑΪΤΗΣ Γιάννης, Κουταλιανός, κατασκευή από ζωγραφισμένο ξύλο, 60 x 53 cm, Τελική τιμή €2.936



    ΣΧΟΛΙΑ