• Άρθρα

    Πού το πάει ο Πούτιν; Πάμε για ενεργειακό πόλεμο που θα διαρκέσει όλο το 2022;

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρος Ρωσίας

    Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρος Ρωσίας


    Ρωσικό αέριο τέλος σε Πολωνία και Βουλγαρία. Μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού; Με τι στόχο;

    Στις Βρυξέλλες, πάντως, κρίνουν την εξήγηση που δίνει η Gazprom, ότι δηλαδή η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη επειδή οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο, ως προσχηματική. Και όχι μόνο διότι και άλλες χώρες αρνήθηκαν, αλλά βρέθηκαν λύσεις (για παράδειγμα, η Γερμανία).

    Η Πολωνία και η Βουλγαρία επιμένουν ευρωπαίοι πολιτικοί και επιστήμονες επιλέχθηκαν για άλλους λόγους και στόχους.

    Κατ’ αρχήν τιμωρητικούς. Η Πολωνία επειδή είναι παραδοσιακά εχθρική απέναντι στη Ρωσία – αρκεί να θυμηθούμε ότι από εκεί ξεκίνησε το ξήλωμα της Σοβιετικής Ένωσης- φανατικά καθολική, με «ειδική» σχέση με τις ΗΠΑ και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σήμερα στον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Βουλγαρία επειδή, προφανώς, η Ρωσία πιστεύει ότι επέδειξε αγνωμοσύνη και επιλέγοντας το ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον «πρόδωσε» τη στοργική σχέση που είχαν από τον 19ο αιώνα. Ενδεχομένως γιατί και μέσω Βουλγαρίας φτάνει δυτικός οπλισμός στην Ουκρανία.

    Προσπάθεια να διχαστεί η Δύση

    Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι με τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία, ο Πούτιν αφενός επιχειρεί να στείλει προειδοποίηση προς την Ευρώπη για τις επιπτώσεις που θα έχει αν κάτι τέτοιο επεκταθεί – είτε  ο ίδιος το αποφασίσει, είτε οι Ευρωπαίοι – αφετέρου για να δείξει ότι η Ρωσία αντέχει χωρίς τα έσοδα που εξασφαλίζει από τις πωλήσεις ενέργειας. Με τι στόχο; Προφανώς να προκαλέσει διχόνοια στη Δύση, αναστάτωση και δυσαρέσκεια σε επίπεδο κοινής γνώμης γιατί θα δει την ενέργεια να ακριβαίνει ακόμη περισσότερο, επομένως και την καθημερινότητά της.

    Υπολογίζεται ότι το ρωσικό φυσικό αέριο είναι 3-4 φορές φτηνότερο από το αντίστοιχο άλλων προμηθευτών, καθώς οι αγωγοί με τους οποίους μεταφέρεται έχουν αποσβεστεί, άρα ο Ρώσος μπορεί να κατεβάζει την τιμή όσο θέλει, προκειμένου να δελεάζει τους ευρωπαίους που θέλουν να διατηρήσουν ανταγωνιστικές τις οικονομίες τους. Βασικοί παραλήπτες του ρωσικού σήματος είναι η Γερμανία, αλλά και εκείνοι που την πιέζουν να σταματήσει άμεσα να λειτουργεί με ρωσικό φυσικό αέριο. Άλλωστε, η γερμανική διάσταση σε όλο το κακό που γίνεται είναι εξαιρετικά σημαντική, για όσους δεν το έχουν καταλάβει.

    Ήδη, ο αποκλεισμός της Πολωνίας και της Βουλγαρίας από το ρωσικό αέριο προκάλεσε ανησυχία, που έγινε αισθητή και στις τιμές του και στις κυβερνήσεις. Αρκετοί αναλυτές άρχισαν να αναγνωρίζουν ότι διαφέρουν τα συμφέροντα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, με τους πρώτους να θέλουν να κρατήσει σε διάρκεια ο πόλεμος μέχρις τελικής πτώσης της Ρωσίας ώστε να παύσει να υπάρχει ως δύναμη, ενώ οι δεύτεροι θέλουν να τελειώνει γρήγορα, αντιλαμβανόμενοι τις συνέπειες.

    Ρίσκο για τη Ρωσία…

    Υπάρχουν μάλιστα εκτιμήσεις ότι οι διαφορές στις απόψεις είχαν εμφανιστεί πίσω από τις κλειστές πόρτες και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οι Αμερικανοί συγκάλεσαν διευρυμένη διάσκεψη, μη Νατοϊκή, με συμμετοχή 40 χωρών που «ανήκουν» στη Δύση, στην αμερικανική βάση στη Γερμανία. Τόσο για να συντονίσουν τις ενέργειες απέναντι στη Ρωσία, όσο και για να υποβαθμιστούν οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων που ανησυχούν.

    Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση Πούτιν για τα φυσικό αέριο, είναι απάντηση στη διάσκεψη των 40. Από την άλλη πλευρά, δεν παύει να έχει ρίσκο για τη Ρωσία. Η εκτίμηση ότι θα ενταθούν περισσότερο οι πιέσεις στη Γερμανία να διακόψει αμέσως την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Πολωνούς και τους  Βούλγαρους, έχει βάση. Δεν ξέρουμε βέβαια αν θα το κάνει, γνωρίζοντας τις συνέπειες στην οικονομία της,  την κοινωνία της και την υπόλοιπη Ευρώπη. Πιθανώς να σταματήσει να προμηθεύεται ρωσικό πετρέλαιο, αυτό όμως είναι μικρής σημασίας. Αν πάντως διακόψει τώρα την αγορά ρωσικού αερίου, το χάσμα πλέον θα γίνει τεράστιο και αγεφύρωτο και δεν ξέρουμε αν αυτό το επιθυμεί το Κρεμλίνο, όσο αποφασισμένο και να δείχνει.

    Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται επίσης το ρίσκο που παίρνει ο Πούτιν, αν αποδειχθεί εκ των πραγμάτων ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να αναπληρώσει πριν από τον επόμενο χειμώνα το ρωσικό αέριο, παίρνοντάς το από άλλες πηγές, έστω και ακριβότερα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και δεν υπάρξουν κοινωνικές αναστατώσεις, θα είναι απόδειξη ότι τα μέτωπο της Δύσης παραμένει αρραγές και ενιαίο υπό την αμερικανική ηγεσία, άρα αυτός (ο Πούτιν) θα έχει υποστεί μεγάλη πολιτική ήττα, εκτός από οικονομική.

    Το γενικό συμπέρασμα πάντως είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, ο πόλεμος θα έχει μεγάλη διάρκεια, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν ταχύτατα και με γεωμετρική πρόοδο για τους πάντες και οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες και μακροχρόνιες.

    Να δούμε καταρχήν τι θα καταφέρει ο Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Υπάρχει επάρκεια φυσικού αερίου – Τι θα γίνει με τις πληρωμές στη Gazprom στα τέλη Μαΐου

    Έκτακτη σύσκεψη λόγω Gazprom στο Μαξίμου – Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας

    Βουλγαρία: Ο πρωθυπουργός κατηγορεί τη Μόσχα για εκβιασμό σχετικά με την προμήθεια αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ