
Kαταγγέλλουν νεποτισμό εκείνοι που μπήκαν στην πολιτική χάρη στο πεντιγκρί τους και συνεχίζουν να στηρίζουν συγγενικά πρόσωπα.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου θύμωσε πολύ με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να υπερψηφίσει τον Βασίλη Φλωρίδη για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το όργανο αυτό, η Διάσκεψη, είναι απλώς γνωμοδοτικό. Μαζεύονται 28 νοματαίοι, προτείνουν τα πρόσωπα και μετά αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο. Κι εκεί που υπήρχε φαβορί, τσουπ, πέρασε μπροστά στην ψηφοφορία ο αδελφός του Υπουργού Δικαιοσύνης.
Ο άνθρωπος εξηγήθηκε. Έχει τα προσόντα, είπε, κι αν δεν τα έχει, να μην καθίσει στο στασίδι. Και το χόντρυνε: «Το να επιστρέφουμε σε εποχές οικογενειακής ευθύνης, νομίζω λύθηκε με τη Δίκη της Νυρεμβέργης». Δεν είπε κανείς ότι δεν έχει τα προσόντα. Απλώς γίνεται λόγος για ενθαρρυντικά τηλεφωνήματα. Δεν θα πούμε «πιέσεις», μόνο ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο ώστε να προηγηθεί ο αδελφός του υπουργού. Εάν ισχύει, πρόκειται για θεσμική εκτροπή.
Ποιον έχουμε στη Διάσκεψη των Προέδρων για να τα πει όλα αυτά; Την πρόεδρο της Πλεύσης Οικογενειοκρατίας, η οποία εξελέγη πρώτη φορά με το κόμμα του μπαμπά της και πήρε την έδρα του όταν εκείνος αποχώρησε από την πολιτική. Θα μου πείτε ότι ψηφίστηκε. Ναι, αλλά δεν είχε τις ίδιες ευκαιρίες με άλλους συνομήλικούς της, που δεν είχαν μηχανισμό και γνωριμίες σε όλα τα επίπεδα. Εξελέγη σε συνθήκες κληρονομικής δημοκρατίας, όπως εκλέγεται ένας στους πέντε βουλευτές διαχρονικά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Η αρχηγός που διαμαρτύρεται έχει κάνει μια από τα ίδια και ως ταίρι. Να τα θυμηθούμε επί τροχάδην: πριν δύο χρόνια έγιναν εκλογές, μετρήθηκαν οι σταυροί αλλά δεν προέκυψε κυβέρνηση. Μέχρι εκείνο το σημείο, ο σύντροφός της δεν είχε θελήσει να κριθεί από τους ψηφοφόρους. Επειδή δεν βγήκε κυβέρνηση, έγιναν στα γρήγορα ξανά εκλογές, με λίστα. Το όνομα του συντρόφου μπήκε σε εκλόγιμη θέση και η υποψήφια που είχε κερδίσει κανονικά την έδρα έλαβε μια κλωτσιά στα οπίσθια. «Ουστ, παρακατιανή, που θες και έδρα…»
Όπως είπαμε, η Διάσκεψη των Προέδρων είναι γνωμοδοτικό όργανο. Την απόφαση θα πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θα είχε ακόμα μεγαλύτερη πλάκα να καταγγείλει ο πρωθυπουργός τη συμπεριφορά των Αδελφών Φλωρίδη. Να ξεχάσει ότι είναι γιος πρωθυπουργού, ότι κληρονόμησε την έδρα, ότι και η αδελφή του κληρονόμησε άλλη μία, και ότι ο ίδιος έδωσε στον ανιψιό το χρίσμα ώστε να κατέβει δήμαρχος στην πρωτεύουσα χωρίς καμία εσωκομματική διαδικασία.
Είναι τόσοι πολλοί οι γιοί, οι γαμπροί, οι ανιψιοί, οι κουμπάροι που θα θέλαμε πολλές σελίδες για να τους αναφέρουμε όλους. Να διευκρινίσουμε κάτι: όταν γράφουμε για κληρονομική δημοκρατία, για βουλευτές που παίρνουν την έδρα του μπαμπά ή του πεθερού, βασιζόμαστε σε παλαιά νούμερα, στην καταγραφή «Ο πολιτικός χάρτης της Μεταπολίτευσης 1974 – 2006» από τους Γρηγόρη Τζιοβάρα και Βασίλη Χιώτη (εκδόσεις Λιβάνη). Τι λέτε; Είναι ακόμη ένας στους πέντε βουλευτές κληρονόμοι έδρας ή άλλαξαν μυαλά οι ψηφοφόροι;
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
