ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι συζητούν στις κλειστές συσκέψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο Μαξίμου
Θα σας αποκαλύψω σήμερα ποια είναι η ατζέντα των κλειστών συσκέψεων στο Μαξίμου, τώρα με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τι συζητούν, ποιες προτάσεις δέχεται ο Πρωθυπουργός και γιατί κλήθηκαν έγκριτοι νομικοί να πουν την γνώμη τους.
Το πρώτο πράγμα που εξετάζεται σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ στις λεγόμενες κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου (Μ.Μ.) είναι σε ποια επιτροπή θα παραπεμφθεί το σκάνδαλο.
Στην προανακριτική ή στην εξεταστική επιτροπή; Ιδού η απορία. Δύσκολος προβληματισμός, μαθαίνω τόσο που κλήθηκαν νομικοί (εντός και εκτός κόμματος) για να πουν την γνώμη τους, εάν δηλαδή συντρέχουν αξιόποινες πράξεις για τους Βορίδη (κυρίως), αλλά και για τον Αυγενάκη (δευτερευόντως).
Δύσκολη απόφαση για τον Πρωθυπουργό που δεν την πήρε αμέσως αλλά την άφησε για μετά την επιστροφή του από το Άγιο Όρος, την ώρα όμως που έως την τελευταία στιγμή δεχόταν εισηγήσεις συνεργατών του. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται η άποψη που έως τώρα βρίσκει πρόσφορο έδαφος είναι το… όχι σε όλα», δηλαδή όχι σε προανακριτική δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και για την εξεταστική βλέπουμε…
Υπάρχει, όμως -πώς να το κάνουμε- και μια εισήγηση για προανακριτική, την οποία όσο περίεργο κι αν φαίνεται την ζητεί και μάλιστα επιμόνως μόνον η πλειοψηφία της ΚΟ «για να μην γίνουμε ρεζίλι», όπως λένε.
Ορισμένοι υπέρμαχοι της προανακριτικής έχουν ωστόσο σχέδιο: Να μειωθούν οι όποιες αντιστάσεις της αντιπολίτευσης και αφού ολοκληρωθεί η προανακριτική τότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση τι θα ψηφιστεί.
Και ο Κ.Μ. που δεν γνώριζε
Η δεύτερη εισήγηση είναι λοιπόν «ναι» στην προανακριτική, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους, αυτοί που την εισηγούνται, θέλουν να κερδίσουν πολιτικό χρόνο. Πόσο; Περίπου τρεις μήνες, όσο δηλαδή θα διαρκέσει η προανακριτική. Και μετά θα αποφασίσουν εάν θα ψηφίσουν παραπομπή ή όχι.
Τι άλλο ειπώθηκε σε αυτήν την κλειστή σύσκεψη; Ό,τι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για το σκάνδαλο και αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί. Ανέλαβε ο… σπεσιαλίστας του είδους Παύλος Μαρινάκης ( έκλεισε δυο χρόνια στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου), ο οποίος μέτρησε περίπου 5.000 περιπτώσεις σκανδάλων του ΟΠΕΚΕΠΕ που η κυβέρνηση της ΝΔ εν γνώσει του Πρωθυπουργού, είτε τα παρέπεμψε σε έλεγχο είτε στη Δικαιοσύνη.
Στο Άγιο Όρος για προσευχή, νηστεία και αποφάσεις
Ξεφεύγει για λίγο ο Κ.Μ. από τα βάσανα του ΟΠΕΚΕΠΕ και της καθημερινότητας και πάει στο Άγιο Όρος, προσδοκώντας να βρει γαλήνη για να αποφασίσει τι είδους επιτροπή θα στηρίξει η ΝΔ, προανακριτική ή εξεταστική και πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα λεφτά. Προσευχή και νηστεία λοιπόν στην Αθωνική Πολιτεία και κυρίως ηρεμία.
Μαζί του ο γιος του Κωνσταντίνος και ο υπουργός Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Παπαθανάσης. Τι δουλειά, θα πείτε έχει ο Παπαθανάσης μαζί με τον Πρωθυπουργό στο Άγιο Όρος; Θα είναι το σημαντικότερο πρόσωπο (μετά τον Κ.Μ.) για τους μοναχούς, αφού από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό θα μοιράσει, με απόφαση πρωθυπουργού, χρήμα.
Είτε αυτό το χρήμα μετατρέπεται σε έργα για αντισεισμική προστασία των Μονών, είτε για ηλεκτρική διασύνδεση, είτε για συντάξεις μοναχών που θα κάνει τους μοναχούς πολύ χαρούμενους.
Ο Κ.Μ. έχει σκοπό μιλήσει για ενότητα και ίσως εάν είναι σωστές οι πληροφορίες μου θα ορίσει και τα όρια ανάμεσα στην πνευματική δράση και στην πολιτική. Να μην παρεμβαίνει δηλαδή ο ένας στα χωράφια του άλλου (να το πω κάπως λαϊκά). Με το καλό, αφού προσευχηθεί, να επιστρέψει για να μάθουμε την απόφασή του και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Άλλωστε το έχει ξανακάνει ο Κ.Μ. Τις σημαντικότερες αποφάσεις του τις παίρνει στο… βουνό. Κι αν το βουνό αυτό είναι Άγιο τόσο το καλύτερο…
Τι μου είπε ο Αυγενάκης στο «Αλφιέρε»
Τον είδα, καταμεσήμερο εκεί στην οδό Σέκερη, να πίνει αμέριμνος τον καφέ του στο «Αλφιέρε» (στέκι νεοδημοκρατών), ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα. Ο Λευτέρης Αυγενάκης ήταν χαρούμενος και το έδειχνε, φαινόταν σίγουρος για τον εαυτό του, μαυροντυμένος, όπως ο καθωσπρέπει Κρητικός, παρέα με έναν Ελληνοαμερικανό που δεν πολυμιλούσε.
Η συζήτηση περιορίστηκε αποκλειστικά θα έλεγα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ανάμειξή του στο σκάνδαλο. Ήθελε, όπως κατάλαβα, να εκπέμψει ένα μήνυμα προς το Μαξίμου. Μου είπε ότι «έχω στη διάθεσή μου χαρτιά, έγγραφα, όλα τεκμηριωμένα, δεμένα με στοιχεία και με λεπτομέρειες και όταν έρθει η ώρα θα τα παρουσιάσω». Μου φάνηκε περίπου ως απειλή, αλλά αυτός συνέχισε λέγοντας ότι «το πιο σημαντικό, διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας τη δικογραφία, δεν εμπλέκομαι πουθενά σε αξιόποινη πράξη».
Αυτά είπε, κέρασε έναν εσπρεσάκι και συνέχισε την κουβέντα με τον Ελληνοαμερικανό.
Γιατί τον λένε «Φραπέ» και όχι «φρέντο καπουτσίνο;»
Ο «Φραπές», ο πλέον γνωστός πρωταγωνιστής που αναφέρεται στην δικογραφία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Ξυλούρη, πρόεδρο της ΚΣΟΣ (Κοινοπραξία Συνεταιριστικών Οργανώσεων Σουλτανίνας Κρήτης) και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
Γιατί το αποκαλούν όμως «ο Φραπές» και όχι για παράδειγμα «φρέντο καπουτσίνο», ή «ελληνικό βαρύ και όχι»; Μου λένε λοιπόν ότι όπου κι αν πήγαινε (κυρίως στους συνεταιρισμούς) όταν του πρόσφεραν καφέ, αυτός ήθελε μόνον… φραπέ (και όταν κερνούσε, κερνούσε μόνον φραπέ).
Όπως επίσης, λένε ότι πήρε το όνομα «Φραπές», επειδή γενικώς ήταν… χαλαρός στις συνομιλίες του, έδειχνε πως δεν τον φόβιζε τίποτα και συνομιλούσε με αρκετή «άνεση και αργκό».
Υπάρχει βεβαίως και ο «Χασάπης». Μην φανταστείτε κάποιον με χασαπομάχαιρο, αλλά έναν τύπο που εμπλέκεται στη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος είναι αγροτοσυνδικαλιστής, κτηνοτρόφος και κρεοπώλης.
Όλα μαζί και έτσι τον Αντρέα Στρατάκη τον φωνάζουν για συντομία… «Χασάπη» και του αρέσει πολύ, αφού όπως λέει είναι και το επάγγελμά του.
Σαν ταινία του Αλφρεντ Χίτσκοκ.
Βουλή άλλου επιπέδου, συμμαχία Φλωρίδη με… Φλωρίδη
Έγιναν, δύο ας μην τα ονομάσω περίεργα, αλλά σπάνια για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα. Και εξηγούμαι: Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής χθες Πέμπτη από όπου πέρασαν οι υποψήφιοι για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι βουλευτές έκαναν την υπέρβαση!
Ψήφισαν πρώτο και διακομματικά δηλαδή Νέα Δημοκρατία ΠΑΣΟΚ και Σύριζα, τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Φλωρίδη. Με 17 ψήφους έναντι 14 του φερόμενου ως «φαβορί» Κωνσταντίνο Τζαβέλα.
Με το αποτέλεσμα αυτό έδωσαν, είπαν οι βουλευτές (ανάμεσα τους και γαλάζιοι) ένα μήνυμα ότι δεν τους ενδιαφέρει που είναι ο αδελφός του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη. Στις δημοκρατίες, έλεγαν, ότι όλοι αξιολογούνται ως άτομα και δεν αναγνωρίζεται οικογενειακή ευθύνη.
Αυτό όμως που έκανε εντύπωση ήταν η απάντηση που έδωσε ο εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης στην Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν του επιτέθηκε αναφερόμενη στον αδελφό του Γιώργο Φλωρίδη:
«Με καλέσατε και ήρθα εδώ για να αξιολογηθώ ως άτομο για την επί 36 χρόνια πορεία μου στην Εισαγγελία. Αν πειστείτε ότι έχω τα προσόντα αλλά δεν μπορώ να πάρω τη θέση λόγω του αδελφού μου τότε σας λέω το εξής: Η οικογενειακή ευθύνη ενταφιάστηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης».
Εννοώντας ότι ήταν ένα ιδεολογικό μόρφωμα του ναζισμού που τελείωσε εκεί.
Τελικά να που πρέπει είμαστε υπερήφανοι και για τη Βουλή!
Η Νίκη και το ιστορικό χαμηλό ανεργίας
Είχε καιρό να δούμε μάχες εργατών και υπουργείου Εργασίας. Ίσως τα μνημόνια, οι περικοπές, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που κόπηκαν (λόγω κρίσης) δεν υπήρξαν πολλές αντιπαραθέσεις Η μάχη όμως αρχίζει ξανά. Αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προωθεί η Νίκη Κεραμέως. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, ωστόσο αυτό που είναι γεγονός, αναμφισβήτητο, είναι η πρώτη θετική είδηση της χθεσινής ημέρας: Η εικόνα της ελληνικής αγοράς εργασίας έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία έξι χρόνια. Και ιδού τα στοιχεία:
Το 2019, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η ανεργία ήταν στο 17,8%.Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τον Μάιο η ανεργία στη χώρα μας σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό- έπεσε στο 7,9%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στους άνδρες, η χώρα μας βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο της Ευρώπης.
Στις γυναίκες, ήμασταν ουραγοί, ωστόσο για πρώτη φορά σημειώνεται μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας.
Παράλληλα με την μείωση της ανεργίας, αυξάνονται οι νέες θέσεις εργασίας και συνεπώς η ζήτηση για υπαλλήλους. Μέσα σε ένα χρόνο, από πέρυσι έως σήμερα, βρήκαν δουλειά 86.000 άνθρωποι, πληθυσμός που αντιστοιχεί σε μία ελληνική πόλη.
Η Νίκη Κεραμέως το είπε: «Είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις σήμερα δουλειά, από το να βρει μία επιχείρηση εργαζόμενο». Είναι γεγονός ότι οι συσχετισμοί στην αγορά εργασίας έχουν αλλάξει πολύ και αυξημένη ζήτηση σε προσωπικό καθιστά διαπραγματευτικά ισχυρότερους πλέον τους εργαζόμενους.
Τα Leopard φεύγουν έρχονται τα Marte
Μαθαίνω ότι ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο χρηματοδοτείται με πιστώσεις 20 εκατομμυρίων ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defence Fund – EDF). Ποιο είναι αυτό πρόγραμμα; Αφορά το κύριο άρμα μάχης της Ευρώπης, που ονομάζεται στα αγγλικά MARTE (Main ARmoured Tank of Europe) και αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος αρκετών χωρών, όπως: Βελγίου, Γερμανίας, Ελλάδας, Εσθονίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας και Φινλανδίας.
Πρόκειται μάλιστα να αντικαταστήσει στο μέλλον το άρμα μάχης LEOPARD 2, μου λένε οι πηγές μου. Η ελληνική συμμετοχή στο υπόψη πρόγραμμα συνίσταται στην εταιρεία INTRACOM DΕFENSE και την εταιρεία ISD S.A. (που ασχολείται με λογισμικά). Εύγε στην ελληνική αμυντική βιομηχανία! Προχωρεί η ΑΤΖΕΝΤΑ 2030.
Οι περιπέτειες ενός Εμπραέρ στην Κύπρο
Τι απέγινε εκείνο το VIP αεροπλάνο, Εμπραέρ ήταν θαρρώ, που δωρίσαμε στην Κύπρο, για την προσφορά της στη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι; Ε, λοιπόν, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα με τα κυβερνητικά αεροπλάνα έτσι συμβαίνει και στην Κύπρο.
Γίνονται στόχος πάντα από την εκάστοτε αντιπολίτευση. Στην Κύπρο, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για υπερβολική χρήση αυτού του αεροπλάνου και μάλιστα έχουν βαλθεί να μάθουν πόσο στοιχίζει στους φορολογούμενος.
Δηλαδή πού πάει, ποιους μεταφέρει και για ποιο σκοπό. Και εδώ απλώς υπενθυμίζω ότι τα κυβερνητικά αεροπλάνα είναι τρία και παραμένουν τρία παρά τις εξαγγελίες για την πώληση των δύο.
Όταν ο Φειδίας νομίζει ότι η εξωτερική πολιτική είναι… Facebook
Υπάρχει ένα θέμα αρκετό σοβαρό με τον Κύπριο ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου. Δέχθηκε πυρ ομαδόν στην Κύπρο απ΄ όλες τις παρατάξεις, επειδή, όπως ειπώθηκε δεν έχει καμία συναίσθηση της θέσης του, κάνει συνεχώς γκάφες που στοιχίζουν εθνικά και το χειρότερο νομίζει ότι η άσκηση του λειτουργήματος του ευρωβουλευτή ή της εξωτερικής πολιτικής είναι αναρτήσεις στο… Facebook. Για περισσότερα likes.
Τι πήγε και έκανε πάλι και εξόργισε την κυπριακή κυβέρνηση, το ευρωκοινοβούλιο ακόμα και τα Ηνωμένα Έθνη.
Πήρε συνέντευξη (podcast) από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Αδιανόητο θα πείτε, να μεταφέρει ως ευρωβουλευτής τις απόψεις του Τατάρ για δύο κράτη, το μίσος του για τους Ελληνοκυπρίους, τη σύνδεση του ψευδοκράτους με την «μητέρα» (όπως την ονομάζει) πατρίδα και πολλά άλλα. Αυτή η επιπόλαια και εθνικά καταδικαστέα πράξη του Φειδία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Και το σημαντικότερο; Ξέχασε να ρωτήσει τον Τατάρ για τις θηριωδίες των Τούρκων εισβολέων το 1974, τότε που ακόμα και οι βρετανικές εφημερίδες όπως «The Sun» ονόμαζαν τους Τούρκους εισβολείς «The Barbarians».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναλυτές για Metlen: Η εισαγωγή στο LSE φέρνει στο προσκήνιο τιμές στόχους πάνω από τα €60
- ΗΠΑ – Κίνα: Άρουν τους περιορισμούς σε κρίσιμα βιομηχανικά και τεχνολογικά προϊόντα εξαγωγές – Ποια είναι αυτά
- Ryanair: Πανικός σε πτήση από την Μαγιόρκα με 18 τραυματίες – Λάθος συναγερμός φωτιάς οδήγησε σε φρενίτιδα (βίντεο)
- Ξενοδόχοι: Ζητούν διευκρινήσεις για την υπερωριακή απασχόληση – Δεκάδες χιλιάδες οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο
