• Άρθρα

    Ηλίας Ξηρουχάκης: Πώς με μαεστρία και έξυπνες κινήσεις πέτυχε το placement της Πειραιώς – Άρθρο παρέμβαση

    Ηλίας Ξηρουχάκης, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

    Ηλίας Ξηρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)


    Τα ξημερώματα το mononews.gr  και η στήλη Wiseman, σας περιέγραψαν με ακρίβεια όλο το παρασκήνιο με το placement  της Πειραιώς.

    Σας γράψαμε δηλαδή κατ’ αποκλειστικότητα,  ότι η τιμή ανά μετοχή που θα δοθούν στους ξένους θεσμικούς, θα είναι τελικά από 3,98 έως 4 ευρώ.

    Και πράγματι.

    Πριν από λίγο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί προσφορές κάτω των 4 ευρώ.

    Είναι σαφές ότι ο επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης, με την απόφαση του, να μην δεχθεί τις προσφορές των ξένων επενδυτών που έχουν δώσει τιμές κάτω των 4 ευρώ, για το placement της Πειραιώς, κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση.

    Ο πρόεδρος του ΤΧΣ κινήθηκε πολύ έξυπνα τις τελευταίες δυο ημέρες και με την βοήθεια του Ιταλού Marco Mazzucchelli που είναι Εκτελεστικό Μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ),

    Την Δευτέρα και την Τρίτη, ο συντονιστής της έκδοσης που είναι η Bank of America (BOFA), έλαβε τις προσφορές, για το 27% των μετοχών που πουλάει το δημόσιο, ύψους σχεδόν 13 δισ. ευρώ.

    Όμως διαπίστωσε ότι οι αρκετοί ξένοι επενδυτές είναι αμφιβόλου ποιότητας.

    Δηλαδή hedge Funds που μπήκαν για να πάρουν ένα μικρό κέρδος 2-3%.

    Αυτό δημιούργησε φόβο στον επικεφαλής του ΤΧΣ και σε ολόκληρο το συμβούλιο του Ταμείου.

    Με δεδομένο λοιπόν ότι είχαν δώσει bid πολλά Funds αμφιβόλου ποιότητας αποφάσισε να κρατήσει μόνο τους μεγάλους και σοβαρούς, που θα αγοράσουν Πειραιώς στα 4 ευρώ.

    Ο Ξηρουχάκης με μαεστρία και έξυπνες κινήσεις είναι γεγονός ότι πιστώνεται την απόφαση, στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς να μπουν μόνο τα «μεγάλα παιδιά» των διεθνών αγορών.

    Και είναι βέβαιο ότι η απόφαση του αυτή χαροποιεί τον  υπουργό  των οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, που τον στηρίζει απόλυτα.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Έκτακτο: Απόφαση ΤΧΣ για Τράπεζα Πειραιώς – Στα €4 έκλεισε η τιμή για το placement



    ΣΧΟΛΙΑ