• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Η επενδυτική στρατηγική τώρα, αλλά και μετά το placement της Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς


    H πορεία της αγοράς, ενώ ήδη τρέχει το placement της Πειραιώς, αλλά και μετά από αυτό, απασχολεί τους επαγγελματίες της αγοράς, αφού η έξοδος του Δημοσίου από τις τράπεζες (σ.σ. εκκρεμεί ποσοστό 18% στην Εθνική) επαναφέρει τις τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα με αύξηση της διασποράς των μετοχών και της εμπορευσιμότητάς τους.

    Η μετοχή της Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 τερμάτισε χθες στην περιοχή των 4,21 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας πάνω από τα 5,27 δισ. ευρώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και 3 – 3,5 χρόνια, παρατηρούν οι αναλυτές.

    Οι ίδιοι στέκονται στις προβλέψεις της διοίκησης με βάση τα τρέχοντα επίπεδα, στα 4,40 ευρώ δικαιολογεί 0,80 φορές την τιμή της προς τη λογιστική της αξία. Κανονικά με μία φορά την λογιστική της αξία συμπεριλαμβανομένης και της πρόβλεψης για τα φετινά κέρδη (σ.σ. άνω των 900 εκατ. ευρώ), η αξία της μετοχής, όπως εξηγούν οι αναλυτές θα έπρεπε να ανέλθει στα 5,5 ευρώ.

    Ακόμα και με βάση τα κέρδη του 2023, μία φορά η τιμή προς τη λογιστική της αξία δικαιολογεί την τιμή της μετοχής πάνω από τα 5,1 ευρώ.

    Σημειωτέον ότι καμία τραπεζική μετοχή δεν διαπραγματεύεται μία φορά τη λογιστική της αξία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σήμερα.

    Άρα, το διαρκές play στο Χ.Α. για τον τραπεζικό κλάδο και μετά την αποχώρηση του ΤΧΣ, που από την Πειραιώς θα εισπράξει το λιγότερο 1,3 δισ. ευρώ για το 27%, είναι οι τράπεζες, τόσο φέτος, όσο και τα επόμενα χρόνια να συνεχίσουν να βγάζουν σημαντικά κέρδη.

    Ενδιαφέρουσα δε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται για το επόμενο η στάση των άλλων μεγαλομετόχων στην Τράπεζα, του Αμερικανού επενδυτή Τζον Πόλσον που ελέγχει το 18,5% και το ιταλοβρετανικό fund Ηellikon που ελέγχει σχεδόν το 9,3% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Κατά τα άλλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι χθες η υπερκάλυψη των ξένων για το βιβλίο προσφορών είχε φτάσει τις 4 φορές με τις εγγραφές να γίνονται πάνω από τα 3,85 ευρώ, ενώ το τράβηγμα της μετοχής χθες, μπορεί να «δώσει» εγγραφές ακόμα και πάνω από 3,95 ευρώ.

    Σταδιακά από χθες ξεκίνησαν και οι εγγραφές των Ελλήνων επενδυτών, με την αρχή να γίνεται από τα μικρότερου βεληνεκούς χαρτοφυλάκια που ζητούσαν να εγγραφούν για δύο ή τρεις χιλιάδες κομμάτια.

    Σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για μετοχές από Έλληνες μεγάλους ιδιώτες επενδυτές, ενώ σε κάποιες μετοχές ακόμα και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης παρατηρήθηκε μείωση θέσεων π.χ. σε ΕΛΠΕ και ΔΕΗ με στόχο την αποκομιδή ρευστότητας για να εγγραφούν στο βιβλίο της Πειραιώς.

    Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κάλυψη πάνω από 2 φορές για το «ελληνικό» βιβλίο.

    Συνολικά, η υπερκάλυψη εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 7 – 8 φορές, με το σύνολο των προσφορών να υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Πειραιώς: Στα 3,85 ευρώ η προσφορά των ξένων, ήδη υπερκάλυψη 4 φορές

    Οριστικό: Το ΤΧΣ αποφάσισε τη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς

    Μέσα σε 6 λεπτά καλύφθηκε το placement της Τράπεζας Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ