• Άρθρα

    Η (νέα) ώρα του εισαγγελέα για τη Folli Follie: “Εδώ ο πρόεδρος, εκεί ο πρόεδρος, που είναι ο πρόεδρος;”

    Χαράλαμπος Γκότσης. πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Χαράλαμπος Γκότσης. πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για άμεση ανάσυρση απο το αρχείο παλαιότερης έρευνας για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η συγκεκριμένη έρευνα για την Folli Follie δεν είχε καταλήξει σε κάποια ευρήματα. 

    Τι τελευταίες ημέρες ένα όνομα βρίσκεται στην επικαιρότητα. O πρόεδρος. 

    Στην ηλεκτρονική του επικοινωνία με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ο άνθρωπος της Folli Follie γράφει μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Κύριε Τζώρτζη όπως έχετε ήδη ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. 

    Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. 

    Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. 

    Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. 

    Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μία ροή…».

    Ποιος είναι λοιπόν ο πρόεδρος;

    Άπαντες στην αγορά αναρωτιούνται. Ποιος είναι ο πρόεδρος;

    Είναι ο (τέως) πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπος Γκότσης  η ο (τέως) αντιπρόεδρος κ. Ξενοφών Αυλωνίτης για τον οποίο όπως άπαντες ισχυρίζονται ήταν επι της ουσίας ο ισχυρός ανήρ της Επιτροπής; 

    O  κ. Αυλωνίτης εντάχθηκε το 1997 στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ήταν εως τον Αύγουστο του  2019, αντιπρόεδρος. Άπαντες υποστηρίζουν οτι είναι βαθύς γνώστης των νόμων και των διαδικασιών.

    Ομως και οι δύο σιωπούν. Καμμία αντίδραση. Και σε αυτή την περίπτωση κάποιοι κάνουν λόγο για “ένοχη σιωπή”.

    Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο αυτό απόσπασμα του στελέχους της Folli Follie είναι εύλογα: 

    Ο πρόεδρος που αναγράφεται είναι όντως ο κ. Γκότσης; 

    Κι αν ναι, όπως διαφαίνεται, σε τι ακριβώς συνίσταται η καταλυτική του παρουσία; 

    Επίσης, το  «έχουμε ισχυρούς συμμάχους» αφορά μόνο τους  «εξωγενείς» υποστηρικτές των Κουτσολιούτσων ή μήπως κι εκείνους που είναι μέσα στην επιτροπή; 

    Άραγε ποια άλλη επιτροπή εκτός από εκείνην της Κεφαλαιαγοράς θα ήθελε  «βοήθεια» με σταδιακή ροή στοιχείων από τη Folli;

    Αναμφίβολα, αν κάτι σκόρπισε τον βαθύτατο προβληματισμό και τις αναπόφευκτες αιτιάσεις για το ζήτημα της Folli Follie, ήταν ο τρόπος με τον οποίον το χειρίστηκαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές εκείνης της περιόδου. 

    Γεγονός που στηλιτεύθηκε πολλάκις και από πολλές πλευρές, καθώς το ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν να κερδίζουν χρόνο οι Κουτσολιούτσοι.

    Ποιοι μπορεί να  «διάβασαν» λάθος τις εξελίξεις;

    «Δεν συντρέχουν λόγοι για τη αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Folli». 

    Την απάντηση αυτή είχε δώσει σε ερώτημα του mononews.gr ο Χαράλαμπος Γκότσης, το μεσημέρι της 4ης Μαΐου του 2018, όταν στον απόηχο της αποκαλυπτικής έκθεσης-ρουκέτα του αμερικανικού QCM,το  «χαρτί» της Folli.. έλιωνε κάτω από τις πιέσεις των πωλητών. 

    Υποτίμησε άραγε την έκταση του σκανδάλου ο τότε πρόεδρος της κεφαλαιαγοράς, ή είχε στρεβλή ενημέρωση; Και από ποιόν; 

    Είναι αλήθεια ότι εκείνες τις πρώτες ώρες, ο Χαράλαμπος Γκότσης ήταν ο μόνος από την εποπτική αρχή που συνομιλούσε τηλεφωνικά  με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο;

    Το σίγουρο είναι ότι η μετοχή της Folli συνέχισε να  «παίζει» στο χρηματιστηριακό  «ταμπλό» μέχρι και τις 24 Μαίου του 2018, όταν και η ίδια η εταιρεία αιτήθηκε την αναστολή διαπραγμάτευσης… 

    Τέτοια  «πυγμή» και…  «ορθολογική» αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων, για την απάτη του αιώνα. 

    «Διάβασαν» άραγε λάθος τις εξελίξεις, όλοι οι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ή μήπως συνέβη κάτι άλλο; Και τι μπορεί να ήταν αυτό.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συνολικά 15 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις που συνέχιζε να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης η μετοχή της Folli, ο τζίρος των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. 

    Και όσοι στο διάστημα αυτό πίστεψαν τους Κουτσολιούτσους και έκαναν αγορές, απλά έχασαν… 

    Άλλοι λίγα και άλλοι περισσότερα, όπως τα  δύο αδέλφια- επιχειρηματίες που κοστολόγησαν τη ζημιά τους στα 3,4 εκατ. ευρώ…

    Πέραν όλων των άλλων , ένα από τα κορυφαία, αναπάντητα ερωτήματα  είναι  το πώς κατάφεραν οι Κουτσολιούτσοι να ροκανίσουν  το χρόνο και να μην κοινοποιήσουν τα πραγματικά στοιχεία για τα μετρητά που υπήρχαν στα ταμεία της Folli Follie. 

    Παίρνοντας συνεχώς αναβολές από την Κεφαλαιαγορά, για κάτι που θα μπορούσε να πιστοποιηθεί μέσα σε μια-δυό μέρες, με την προσκόμιση των τραπεζικών extrait…

    Αυτό τουλάχιστον, υποστηρίζεται από ανθρώπους που γνωρίζουν το πως λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

    Και αυτό σύμπτωση;

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε τα πάντα για να μην εμφανίζεται η υπόθεση της Folli Follie.

    Στις 18 Απριλίου του 2019 ο κ. Γκότσης παραδίδει την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο τέως  Πρόεδρο της Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλο.

    Πουθενά στις 140 σελίδες της δεν γίνεται καμία ευθεία αναφορά για τη μεγάλη απάτη των Folli…. To όνομα της αμαρτωλής εταιρείας, μετοχικών συμφερόντων τότε της οικογένειας Κουτσολιούτσου, απουσιάζει παντελώς.

    Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη νεώτερη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου και συνάμα η μεγαλύτερη υπόθεση πλαστογράφησης των οικονομικών καταστάσεων ενός επιχειρηματικού ομίλου, που έχει κληθεί ποτέ να αντιμετωπίσει η Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είναι σαν να μην υπάρχει…

    Η απόσυρση απο το αρχείο 

    Ηλθε όμως η ώρα άπαντες να βρεθούν ενώπιον του εισαγγελέα.

    Μετά την δημοσιοποίηση των επίμαχων emails δικαστικές πηγές, κάνουν πλέον λόγο για ανάσυρση απο το αρχείο παλαιότερης έρευνας για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

    Η έρευνα δεν είχε καταλήξει σε κάποια ευρήματα. 

    ‘Ομως τώρα με τα νέα στοιχεία θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη το κρίσιμο 4μηνο Μαιου -Αυγούστου του 2018. 



    ΣΧΟΛΙΑ