• Business

    Άλλα λόγια ο Γκότσης: Ούτε λέξη για τη μεγάλη απάτη των Folli Follie στην Ετήσια Έκθεση της EK

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με τον Χαράλαμπο Γκότση


    Όλος χαρά και ευεξία, όπως τουλάχιστον δείχνει μπροστά στον φωτογραφικό φακό, ο 75χρονος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, πήγε και συνάντησε προ ημερών τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Σκοπός της επίσκεψής του στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν να παραδώσει την ετήσια έκθεση της εποπτικής αρχής, για το 2018. Φροντίζοντας μετέπειτα να εκδώσει και δελτίο Tύπου, με… προμετωπίδα το ενσταντανέ της θερμής χειραψίας, με τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας.

    Ως εδώ όλα καλά θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος. Άλλωστε τέτοιου είδους επικοινωνιακές κινήσεις δεν είναι ασυνήθιστες. Κάθε άλλο μάλιστα. Ειδικά δε για τον Χαράλαμπο Γκότση, που ποτέ δεν έκρυψε την έφεσή του να βγαίνει στα τηλεοπτικά «παράθυρα» για να σχολιάσει τις εξελίξεις με την ιδιότητα του οικονομολόγου. Κρατώντας μέχρι και… ημερολόγιο για τις εμφανίσεις του στο «γυαλί», όπως λένε οι κακές γλώσσες.

    Αν όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μπει στον κόπο να διαβάσει την Έκθεση της Κεφαλαιαγοράς, τότε μάλλον θα νιώσει έκπληξη. Διότι πουθενά στις 140 σελίδες της δεν γίνεται καμία ευθεία αναφορά για τη μεγάλη απάτη των Folli…. To όνομα της αμαρτωλής εταιρείας, μετοχικών συμφερόντων ακόμη μέχρι τώρα της οικογένειας Κουτσολιούτσου, απουσιάζει παντελώς.

    Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη νεώτερη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου και συνάμα η μεγαλύτερη υπόθεση πλαστογράφησης των οικονομικών καταστάσεων ενός επιχειρηματικού ομίλου, που έχει κληθεί ποτέ να αντιμετωπίσει η Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είναι σαν να μην υπάρχει…

    Αν κάποιος, για διάφορους λόγους, δεν έχει πληροφορηθεί μέχρι τώρα τι έχει γίνει με τα Folli Follie, αποκλείεται να το μάθει από την Έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Η «τέχνη» της αποστασιοποίησης

     Ενδεχομένως ορισμένοι να υποστηρίξουν ότι η ανώτερη εποπτική αρχή οφείλει να κρατάει αποστάσεις, από τη στιγμή που η υπόθεση δεν έχει κριθεί δικαστικά. Αυτό όμως δεν μπορεί να στέκεται εμπόδιο για την παράθεση έστω των γεγονότων με την Folli, που έγινε μείζον θέμα και για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Άλλωστε η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχει επιβάλει πρόστιμα στους εμπλεκομένους στην πρωτόγνωρη απάτη.

    Με βάση τα όσα λέει η Έκθεση, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς τα πρόστιμα που επέβαλε η Κεφαλαιαγορά για διάφορες παραβάσεις, έφτασαν στα 8.434.500 ευρώ. Χωρίς να γίνεται καμία άλλη αναφορά σε ονόματα των τιμωρηθέντων. Το οξύμωρο είναι ότι τα ονόματα αυτά δημοσιοποιούνται με επίσημες ανακοινώσεις κάθε φορά που επιβάλλονται… Στην προκειμένη περίπτωση, μόνο οι εξοικειωμένοι θα καταλάβουν ότι σχεδόν τα μισά από τα επιβληθέντα πρόστιμα (4.020.000 ευρώ) αφορούν την Folli και τα άλλα 9 εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα. Στα οποία εξέχουσα θέση έχει η τριμελής οικογένεια Κουτσολιούτσου…

    Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι η Ετήσια Έκθεση της Κεφαλαιαγοράς ακολουθεί μια «απονευρωμένη» και τεχνοκρατικού τύπου παράθεση των πεπραγμένων, αποφεύγοντας να θίξει το «καυτό» ζήτημα των Folli, αυτό θα μπορούσε να το πράξει ο ίδιος ο πρόεδρος Χαράλαμπος Γκότσης. Ο οποίος και υπογράφει το προλογικό σημείωμα της Έκθεσης. Και εκείνος όμως προτιμά να… σφυρίξει αδιάφορα. Σαν να υπάρχει μια συγχορδία… αποποίησης της ανάμειξης με το «καυτό» ζήτημα των Folli. Τουλάχιστον ευθέως.

    Άνω κάτω και πλαγίως

    Ο Χαράλαμπος Γκότσης αφιερώνει 1.149 λέξεις στο σημείωμά του, δίνοντας έμφαση στην… ολοκλήρωση των οικονομικών προγραμμάτων στήριξης και τη σταδιακή επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς κανονικότητας.

    Για το εποπτικό έργο της Κεφαλαιαγοράς, ο πρόεδρος αφιερώνει τις ακόλουθες 143 λέξεις:

    «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο πλαίσιο άσκησης των εποπτικών αρμοδιοτήτων της, εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία για την Κεφαλαιαγορά, μερίμνησε για ένα ακόμα έτος για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, αξιοποιώντας όλα τα εποπτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

    Παραβατικές συμπεριφορές που εμφανίσθηκαν και σε αυτή την περίοδο αντιμετωπίσθηκαν με τη δέουσα προσοχή σε ότι αφορά την επίδρασή τους στις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά, τηρώντας όλες τις κείμενες διατάξεις, κατά περίπτωση και επιβάλλοντας αυστηρά πρόστιμα και σε περιπτώσεις ενδείξεων ποινικής συμπεριφοράς, αποστέλλοντας τις υποθέσεις είτε με μηνυτήρια αναφορά, είτε με διαβίβαση για τα περαιτέρω στη Δικαιοσύνη.

    Οι κυρώσεις που επιβάλλει κάθε φορά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποσκοπούν όχι μόνο στην επαναφορά της εύρυθμης λειτουργίας των εταιριών, όπως και στην επιβολή προστίμων στα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αλλά επιπλέον και στην αποστολή μηνύματος στην Αγορά, ότι παρόμοιες περιπτώσεις η Εποπτική Αρχή θα τις αντιμετωπίσει με την ίδια αυστηρότητα.»

    Mε αυτόν τον «αφυδατωμένο» τρόπο και τις έμμεσες αναφορές, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και η ίδια η εποπτική αρχή «ξεμπέρδεψε» με την παρουσίαση του σκανδάλου των Folli… Μη φωνάζεις, μην πληγώνεις τη σιωπή, όπως θα ‘λεγε κάποιος παραφράζοντας τους στίχους του ευρηματικού στιχουργού Αντώνη Ανδρικάκη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δικαστική απόφαση σοκ για Folli Follie και Κουτσολιούτσους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένωση Ελλήνων Επενδυτών: Τι σημαίνει η δικαστική νίκη κατά Folli Follie – Κουτσολιούτσων



    ΣΧΟΛΙΑ