• Το θρίλερ της Πειραιώς και ο Χατζηδάκης, γιατί θα γίνει στα 3,60-3,70 το placement, ο Στάσσης και ο ψυχρός πόλεμος, γιατί θα αγοράσει και σήμερα Intralot o Κόκκαλης, ο Die Hard Παντελής και οι νέες business της Χαλυβουργίας

    Αγαπητοί αναγνώστες, οι επόμενες 48 ώρες είναι οι πλέον κρίσιμες για την Τράπεζα Πειραιώς

    image

    Περιεχόμενα

    Τράπεζα Πειραιώς: Εντός 48 ωρών η απόφαση – Τι θα πει ο Χατζηδάκης – Στα 3,60 έως 3,70 ευρώ η τιμή του placement

    Αγαπητοί αναγνώστες, οι επόμενες 48 ώρες είναι οι πλέον κρίσιμες για την Τράπεζα Πειραιώς.

    Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει το ακριβές ποσοστό που θα πουληθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ στην συνέχεια θα μάθουμε και το range τιμών για το placement.

    Ας τα δούμε αναλυτικά.

    Η απόφαση επρόκειτο να ληφθεί χθες, όμως λόγω της απουσίας του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη από τα καθήκοντά του, λόγω της επέμβασης που έκανε (η στήλη εύχεται γρήγορα περαστικά) η κυβέρνηση ανέβαλε την απόφαση της.

    Έτσι η απόφαση θα ληφθεί το αργότερο έως την Παρασκευή το απόγευμα.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μάξιμου (ΜΜ), η πλάστιγγα έχει γείρει στην απόφαση να πουληθεί το 27% (δηλαδή ολόκληρο το ποσοστό του δημοσίου) σε ποσοστό 60%.

    Υπάρχουν, όμως οι ισχυρές γνώμες των πολιτικών που λένε ότι συμφέρει το ΤΧΣ να διατηρήσει ένα ποσοστό κοντά στο 5-7%.

    Κρίσιμη σε κάθε περίπτωση θα είναι η γνώμη του Κωστή Χατζηδάκη.

    Το δεύτερο πιο σημαντικό θέμα που ενδιαφέρει την επενδυτική κοινότητα είναι η τιμή που θα γίνει το placement.

    Χθες αν προσέξατε η Πειραιώς (όπως και πολλές άλλες μετοχές) σημείωναν μεγάλη πτώση έως τις 16:00 στην συνέχεια όμως ισορρόπησαν.

    Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,868 με πτώση 0,51% ενώ και πάλι, όπως και την Τρίτη, στο auction μπήκε εντολή αγοράς για 500.000 χαρτιά.

    Τελικά έμειναν ανεκτέλεστες 206.000 μετοχές.

    Επίσης και το ΣΜΕ ΠΕΙΡ2406 έκλεισε στα 3,87 ευρώ.

    Ο όγκος των συναλλαγών ήταν 7.208 συμβόλαια.

    Με βάση τα χθεσινά δεδομένα το placement θα γίνει σε τιμές πέριξ των 3,60 έως 3,70 ευρώ.

     

    Θρίλερ – Ρευστοποιούν χαρτοφυλάκια για την Πειραιώς

    Χθες η συνεδρίαση ήταν πραγματικά extreme και για παίκτες με γερά νεύρα.

    Ο Γενικός Δείκτης κάποια στιγμή έφτανε να χάνει ακόμα και 1% όμως στο τέλος έκλεισε με απώλειες 0,30%.

    Η επενδυτική κοινότητα εκτιμά ότι πολλοί ρευστοποιούν μέρος του χαρτοφυλακίου τους προκειμένου να συγκεντρώσουν μετρητά ενόψει του επικείμενου placement της Πειραιώς.

    Η QUEST ΚΟΥΕΣ 8,70% 6,00 του ομίλου Φέσσα έκλεισε με σημαντικά κέρδη 2,75% στα 5,61 ευρώ ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι δυο μετοχές του ομίλου Στασινοπούλου, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΒΙΟ 2,16% 5,67 και η CENER.

    Επίσης με κέρδη έκλεισε η Εθνική στα 7,15 ευρώ.

    Συντηρητικά κινήθηκε η Alpha Bank που έκλεισε με μικρή πτώση.

     

    Κόκκαλης: Θα αγοράσει και σήμερα Intralot 

    Σημαντικό comeback έκαναν οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη.

    Η Intralot ενώ έκανε χαμηλά στα 1,11 ευρώ, τελικά έκλεισε στα 1,17 ευρώ, με όγκο συναλλαγών τα 2,840 εκατ. χαρτιά.

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης, χθες, αγόρασε 400.000 μετοχές της Intralot,  ενώ σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες του wiseman, οι αγορές στην ίδια μετοχή θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

    Πρακτικά, με αυτή του την κίνηση ο πρόεδρος της Intracom και της Intralot, δείχνει ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη του, στην περαιτέρω πορεία της μετοχής.

    Επίσης και η Intracom από τα 3,70 ευρώ ανέκαμψε και έκλεισε στα 3,87 ευρώ.

     

    ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Περίεργο ράλι

    Χθες άπαντες εξεπλάγησαν από την τεράστια άνοδο της μετοχής της ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ.

    H μετοχή που γενικά έχει μικρή συναλλακτική δραστηριότητα, χθες έκανε τεράστιο για τα δεδομένα της όγκο συναλλαγών, δηλαδή 263.000 χαρτιά.

    Έκλεισε με «θηριώδη» κέρδη 14,5% στα 1,74 ευρώ.

    Πρόκειται για μια μετοχή που πριν τον Δεκέμβριο του 2023, η συναλλακτική της δραστηριότητα ήταν 100-200 μετοχές την ημέρα.

    Ξαφνικά όμως από τις αρχές Δεκεμβρίου άρχισε να ανεβάζει όγκους.

    Βασικοί μέτοχοι είναι οι Πασχάλης Παπαζηλάκης και Αθανάσιος Παπαζηλάκης που κατέχουν σχεδόν το 78% της εταιρείας.

    Τους τελευταίους 3 μήνες έχει αλλάξει χέρια το 1.854% του free float της εταιρείας.

    Οι ειδικοί μου λένε ότι εάν δεν υπάρχει κάποιο εταιρικό νέο, όπως για παράδειγμα να αποεπενδύουν οι βασικοί μέτοχοι για να αυξήσουν το free float, ή να πουλάνε την εταιρεία, τότε η μετοχή έχει συμπεριφορά «αεροπλάνου».

     

    Τraders book: Η νέα στήλη του mononews.gr

    Αγαπητοί αναγνώστες, το mononews.gr από την ερχομένη εβδομάδα καθιερώνει μια νέα στήλη.

    Το traders book.

    Κάθε Δευτέρα, η εξιδεικευμένη στις χρηματαγορές και στις μετοχές, ομάδα του mononews θα αναλύει μια μετοχή.

    Θα σας δίνουμε τιμή στόχο και θα σας αναφέρουμε εάν κατά την γνώμη των ειδικών μας, η μετοχή αυτή είναι buy, sell ή hold.

    Ελπίζουμε η νέα στήλη να σας βοηθήσει τα μέγιστα.

     

    Μέρισμα από τη Strix Holdings στην Πειραιώς

    Στη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς Strix Holdings που εδρεύει στην Ιρλανδία κατέληξε τελικά το ομολογιακό δάνειο της πάλαι ποτέ Euromedica.

    Για να ακριβολογούμε, πρόκειται για το ομολογιακό δάνειο λογιστικής αξίας 15 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε καλύψει η Τράπεζα Πειραιώς για την εταιρεία ASCL Healthcare, η οποία αν θυμάστε αποτέλεσε το διάδοχο σχήμα που δημιουργήθηκε για την σωτηρία της Euromedica.

    H συγκεκριμένη εταιρεία (ASCL) στην πραγματικότητα ελέγχεται από το fund Farallon Capital με πρόεδρο τον Τάκη Δουμάνολγου, (παλιό στέλεχος της Euromedica, και μέλη του Δ.Σ. τον Νίκο Παπαδημητρίου και τον Αλέξη Κομνηνό) το οποίο τη δημιούργησε το 2020.

    Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2021 από την ASCL Healthcare και ήταν ύψους 13,56 εκατ. ευρώ, ήταν μετατρέψιμο με επιτόκιο Euribor + 2% και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από την Τράπεζα Πειραιώς.

    Σκοπός του δανείου μεταξύ άλλων ήταν η  χρηματοδότηση του προσφερθέντος τιμήματος για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της Axon Συμμετοχών που εκποιήθηκαν στα πλαίσια του πρώτου δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού.

    Ο χρόνος αποπληρωμής του ήταν 18 μήνες.

    Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, το δάνειο δεν αποπληρώθηκε στο διάστημα αυτό φθάνοντας στο τέλος του 2023 τα 15 εκατ. ευρώ.

    Το δάνειο λοιπόν αυτό μετά από δυόμιση χρόνια, η Τράπεζα το εισέφερε στην Strix με αντάλλαγμα επιπρόσθετα μερίδια ετερόρρυθμου εταίρου.

    Παράλληλα, η Strix  Holdings I και ΙΙ διένειμαν  εντός του 2023 συνολικό ποσό 21 εκατ. ευρώ (3 εκατ. ευρώ η μία και 18 εκατ. ευρώ η έτερη).

     

    Χαλυβουργία: Οι νέες business στην ενέργεια

    Συμφωνία προμήθειας ενέργειας μέσω PPA έχει ολοκληρώσει από τον Ιούλιο του 2023 η Χαλυβουργία Ελλάδος με την Interphoton.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το PPA είναι δεκαετούς διάρκειας αφορά 104 MW έχει κατατεθεί στον ΑΔΜΗΕ και αναμένει όρους σύνδεσης.

    H ενέργεια, αναφέρουν πηγές,  θα παραχθεί από τα 14 φωτοβολταϊκά της Interphoton σε Λάρισα και Θεσσαλία και στόχος της Χαλυβουργίας Ελλάδας με την κίνηση αυτή είναι να μειώσει το ενεργειακό της κόστος και να μειώσει ο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

    Η βιομηχανία καταναλώνει 300.000 MWh το χρόνο και σήμερα αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ.

    Το ενεργειακό κόστος ήταν πολύ υψηλό για την εταιρεία το 2022 όταν οι τιμές ενέργειας ήταν στα ύψη, μειώθηκε το 2023 ειδικά με την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας μετά το καλοκαίρι του 2023 και αναμένεται ακόμη χαμηλότερο φέτος.

    Ωστόσο, η σύναψη της συμφωνίας PPA κρίνεται απαραίτητη γιατί προστατεύει την εταιρεία από μελλοντικές διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας και μειώνει τις εκπομπές ρύπων από την κατανάλωση ενέργειας.

     

    ΟΠΑΠ Eco: Η νέα εταιρεία του ΟΠΑΠ

    Στη σύσταση νέας εταιρείας με την ονομασία ΟΠΑΠ Eco προχώρησε ο όμιλος ΟΠΑΠ.

    Στη διοίκηση της νεοσύστατης οντότητας βρίσκονται ο CFO του ομίλου Πάβελ Μούχα, με καθήκοντα προέδρου, ο διευθυντής στρατηγικής ανάλυσης και ανάπτυξης του ΟΠΑΠ, Γιώργος Βιτοράκης, ως διευθύνων σύμβουλος και η νομική σύμβουλος, Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου.

    Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, αντικείμενο της ΟΠΑΠ Eco είναι μεταξύ άλλων η σύναψη συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τρίτους αντισυμβαλλόμενους με σκοπό την αντιστάθμιση και διαχείριση του κινδύνου τιμής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος της εταιρείας, των εταιρειών του ομίλου ΟΠΑΠ εν γένει, καθώς και προς ενίσχυση του δικτύου των πρακτόρων του.

    Επίσης, η συμμετοχή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς επόμενης ημέρας, της ενδοημερήσιας αγοράς, της αγοράς εξισορρόπησης και των αγορών παραγώγων.

    Στα καθήκοντα της νέας οντότητας είναι επίσης η παροχή υπηρεσιών αποκλειστικά στη μητρική εταιρεία ή σε άλλες εταιρείες του ομίλου ΟΠΑΠ όσον αφορά την επένδυση, τη διαχείριση και την αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους και τον περιορισμό των επενδυτικών τους κινδύνων.

     

    Ο χρησμός του Σωκράτη Κόκκαλη για ΟΠΑΠ

    Μέσα σε εορταστικό κλίμα έγινε η χθεσινή έναρξη  της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο, καθώς ήταν η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης του ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ της Ιντραλότ.

    Το «παρών» έδωσε σε μία από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του πια, ο πρόεδρος και CEO της Ιντραλότ ΙΝΛΟΤ 0% 1,13 κ. Σωκράτης Κόκκαλης.

    Η προηγούμενη φορά που είχε εμφανιστεί ο κ. Κόκκαλης ήταν στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, ενώ πράκτορας μου τον είχε δει πριν από δύο μήνες στην Κηφισιά να ψωνίζει φωτιστικά.

    Ο πολύπειρος επιχειρηματίας, λοιπόν, ήταν αυτός που χτύπησε χθες το παραδοσιακό… κουδούνι έναρξης των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

    Πέραν όμως από τα εθυμοτυπικά και πανηγυρικά, αυτό που προκάλεσε αίσθηση ήταν η δήλωση του κ. Κόκκαλη για τον ΟΠΑΠ.

    Όπως είπε, έχουμε καλές σχέσεις παρά το ότι μετά την ιδιωτικοποίησή του δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε κάποια εμπόδια.

    Ο OΠΑΠ λειτουργεί καλά σήμερα και εμείς έχουμε σε γενικές γραμμές καλές σχέσεις μαζί του.

    Καταρχήν, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και αδιάφορη η δήλωση.

    Όμως επειδή το πρόσωπο που έκανε τη δήλωση είχε αυξημένο ειδικό βάρος δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

    Να την εκλάβουμε  λοιπόν ως φιλοφρόνηση προς τον ΟΠΑΠ;

    Αυτοκριτική;

    Ή να προετοιμάζεται η αγορά για κάποια νέα;

    Ο καιρός θα δείξει…

    Πάντως, εντυπωσιακά αντανακλαστικά για την Ιντραλότ από το 1,10 στο 1,17.

    Εκεί που έχανε 5% έκλεισε στο +0,50%!

     

    Με το δεξί το ομόλογο της Intralot

    Όσο για το ομόλογο του Σωκράτη Κόκκαλη; Θερμή υποδοχή και με το… δεξί η διαπραγμάτευση.

    Ξεκίνησε στο 100,1499 της ονομαστικής του αξίας (που είναι το 100) με συνέπεια η ετησιοποιημένη απόδοση στη λήξη να πέφτει στο 5,961% από το 6% που προσφέρει το κουπόνι.

    Το ομόλογο της Intralot είναι το ένα από τα δύο εταιρικά που διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή στην Κύρια Αγορά του ΧΑ με τιμές πάνω από την ονομαστική του αξία.

    Επί συνόλου 22 εταιρικών ομολόγων και με αυτό της Ideal Holding να είναι το δεύτερο που διαπραγματεύεται επίσης πάνω από την ονομαστική του αξία.

    Η αξία των συναλλαγών του ομολόγου του Σωκράτη Κόκκαλη ήταν χθες 4,177 εκατ. ευρώ.

     

    Συνεργασία της Brown Hotels με BCA College

    Στις συνεργασίες με Κολλέγια και εκπαιδευτικά ιδρύματα του ιδιωτικού τομέα στρέφονται οι ξενοδόχοι στην προσπάθεια τους να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν σε ανθρώπινο δυναμικό.

    Όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι, από τον τουρισμό σήμερα λείπουν περίπου 50.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι προφανώς και δεν μπορούν να βρεθούν με εισαγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό.

    Τη μεθεπόμενη εβδομάδα λοιπόν η Brown Hotels, όπως έχω πληροφορηθεί, πρόκειται να ανακοινώσει τη συνεργασία με το BCA College της οικογένειας Δασκαλάκη.

    Από κοινού θα δημιουργήσουν προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης τα οποία θα καλύπτουν μία σειρά ειδικοτήτων στον ξενοδοχειακό κλάδο.

    Λεπτομέρειες δε γνωρίζω ακόμη, όμως  η κοινότητα του BCA είναι εξοικειωμένη με τα ξενοδοχεία της Brown, αφού έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές επισκέψεις στις μονάδες της αλυσίδας, η οποία παρεμπιπτόντως λειτουργεί ήδη ένα είδος «ακαδημίας» για τουρισμό στο Ισραήλ.

    Τον δρόμο για τέτοιου είδους συνέργειες έχει ανοίξει η Sani/Ikos, που συνεργάζεται με τον όμιλο Μητροπολιτικό – ΑΚΜΗ και τρέχει το πρόγραμμα Hospitality Forward.

     

    Ο… Die Hard Μαντωνανάκης και η επίθεση των τραπεζών

    Πριν από πολλά χρόνια ο Μπρους Γουίλις έκανε μεγάλη καριέρα όταν πρωταγωνίστησε σε σειρά ταινιών με τίτλο Die Hard.

    «Πολύς σκληρός για να πεθάνει» ήταν ο ελληνικός τίτλος που μου το θύμισε τραπεζική πηγή η οποία γνωρίζει τα όσα συμβαίνουν με τον Παντελή Μαντωνανάκη.

    Ο Κρητικός ξενοδόχος δεν παραδίδει τα όπλα στη διπλή μάχη που δίνει με τις τράπεζες και με το Δημόσιο κι ετοιμάζει τις κινήσεις του.

    Παρά το γεγονός, όπως αποκάλυψε χθες το mononews, ότι κορυφαίος τραπεζίτης είπε ότι «είναι καλύτερο να εξυπηρετεί τα δάνειά του παρά να προσλαμβάνει στρατιές νομικών», ο Μαντωνανάκης ετοιμάζεται να ξαναβάλει μπροστά κάθε ένδικο μέσο που έχει προκειμένου να ακυρώσει τους πλειστηριασμούς για τα ξενοδοχεία της Ήλιος Α.Ε., δηλαδή των Elounda Beach και Elounda Bay Palace στην Κρήτη.

    Όπως πληροφορείται ο wiseman, πιθανότατα μέχρι την επόμενη Τετάρτη υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει εκδοθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επί της ανακοπής για την ακύρωση του πλειστηριασμού.

    Παράλληλα, ο Κρητικός ξενοδόχος ελπίζει ότι από τη συζήτηση που θα γίνει στις 11 Μαρτίου στον Άρειο Πάγο επί της αναίρεσης που έχει ασκήσει ο ίδιος κατά απόφασης του Εφετείου, θα βγει κάτι καλό για τον ίδιο.

    Υπενθυμίζεται ότι το Εφετείο έχει κρίνει έγκυρη την καταγγελία του ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες.

    Μέχρι τότε, εξάλλου, εκτιμάται ότι δε θα έχει καταστεί οριστικό το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού, ακόμα κι αν αυτός πραγματοποιηθεί.

    Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί έπειτα από εκτίμηση συνεργάτη της Δανός & Συνεργάτες, που καταρτίστηκε τον Ιούλιο του 2023.

    Ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αυτή αυξήθηκε κατά 65% και είναι πλέον ίση με το κεφάλαιο του ομολογιακού δανείου που σύναψαν με τον όμιλο Μαντωνανάκη οι τράπεζες το 2007.

    Η εταιρεία, βέβαια, επιτάχθηκε στην καταβολή συνολικού ποσού 513,56 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οφείλονται και τόκοι ύψους 214,56 εκατ. ευρώ.

     

    Ραντεβού τον Σεπτέμβρη στον διαγωνισμό για το Τατόι

    Αρκετά ζεστά φαίνεται να έχει πάρει το ΤΑΙΠΕΔ τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση κτήματος στο Τατόι καθώς, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο Wiseman, τρέχουν οι διαδικασίες ώστε η σχετική προκήρυξη να βγει στον αέρα τον Σεπτέμβριο.

    Ο χρόνος που μεσολαβεί για όσους γνωρίζουν τις διαδικασίες του Δημοσίου είναι πολύ βραχύς, αν ληφθεί υπόψιν ότι πρόκειται για ένα project, το οποίο, θα το τρέξει η μονάδα ωρίμανσης στρατηγικών συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ  (Project Preparation Facility – PPF) για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού.

    Ο διαγωνισμός που προετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ και έχει ως αρχικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό τα 25 εκατ. ευρώ αφορά στη δεύτερη φάση της ανάδειξης του βασιλικού κτήματος με στόχο την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των κτιρίων του τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για φιλοξενία, εστίαση και αναψυχή.

    Έχω να σας αναφέρω, επίσης, ότι εκτός από τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ το υπουργείο Πολιτισμού είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει και άλλα έργα που αφορούν στις υποδομές στο Τατόι.

    Ο πιο πρόσφατος διαγωνισμός αξίας 15,5 εκατ. ευρώ αφορά σε έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να υποβάλουν μέχρι σήμερα το πρωί.

     

    «Κυνήγι» στον μετροπόντικα από  Σταϊκούρα, Ταχιάο και Κουρέτα

    Αυτοψία στο εργοτάξιο που βρίσκεται ο δεύτερος μετροπόντικας της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας θα πραγματοποιήσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος και ο επικεφαλής της Ελληνικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας.

    Οι τρεις τους θα βρεθούν στο εργοτάξιο της ΑΒΑΞ στο Γαλάτσι, στο οποίο βρίσκεται ο μετροπόντικας ΝΙΚΗ που έχει ξεκινήσει να σκάβει από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση.

    Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το σκάψιμο θα έπρεπε να ξεκινήσει στις αρχές του 2023.

    Αντ΄αυτού ο πρώτος μετροπόντικας, η Αθηνά, ξεκίνησε το ταξίδι της  το περασμένο καλοκαίρι, ενώ ο δεύτερος ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες.

    Όπως καταλαβαίνετε έχω μία αγωνία να μάθω τι θα επικαλεστούν οι άνθρωποι της ΑΒΑΞ που θα βρίσκονται στο εργοτάξιο για τις καθυστερήσεις αυτές.

    Να σας θυμίσω ότι ο Νίκος Ταχιάος έχει  χτυπήσει καμπανάκι για το  πριμ έγκαιρης υλοποίησης των 57 εκατ. ευρώ που έχει λάβει η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Alstom-Ghella για τη γραμμή 4 του Μετρό.

     

    Μπαίνουν δυνατά οι Γερμανοί στα ξενοδοχεία της Κρήτης

    Με την εξαγορά δύο ξενοδοχείων που ανήκαν παλιότερα στην Ελένη Λαμπίρη ξεκίνησε τις επενδύσεις της η κοινοπραξία της οικογένειας Παπαδάκη της DTS, του Sören Hartmann, πρόεδρο της BTW, της Ομοσπονδίας Τουριστικής Βιομηχανίας της Γερμανίας και πρώην CEO της Der Touristik και του Ferid Nasr, πρώην ιδιοκτήτη της τσεχικής ταξιδιωτικής εταιρείας Exim Tour.

    Το Hotel Serita Beach διαθέτει 276 δωμάτια στον Ανισσαρά Χερσονήσου και το Roda Beach Hotel & Spa διαθέτει 520 δωμάτια σε έκταση 100.000 τετραγωνικών μέτρων στη βόρεια Κέρκυρα.

    Αν σας θυμίζει κάτι το μόνο γυναικείο όνομα που παρέθεσα είναι γιατί η κ. Λαμπίρη δραστηριοποιείται στον τουρισμό 40 χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία στο πλευρό του συντρόφου της, του αείμνηστου Κώστα Μήτση.

    Μάλιστα, βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιδικίας με τα παιδιά του ξενοδόχου, Σταύρου και Χριστίνας, και τη νόμιμη  σύζυγό του Ευγενία, αλλά αποφάσισε να χαράξει τη δική της πορεία στον τουρισμό.

     

    Η Παπαπολίτης πίσω από την πώληση του Τιτάνια

    Σύμβουλος στα πρώτα τουριστικά deals της χρονιάς ήταν η δικηγορική φίρμα Παπαπολίτης & Παπαπολίτης.

    Η εταιρεία που βρισκόταν και πέρσι πίσω από μερικές από τις σημαντικότερες συμφωνίες ήταν σύμβουλος της βρετανικής London + Regional Group, πωλήτριας των ξενοδοχείων Rhodes Bay Hotel & Spa και Elite Suites στη Ρόδο και Τιτάνια στην Πανεπιστημίου, στο Ροδίτικο όμιλο Χατζηλαζάρου.

     

    Η δίκη για τα Τέμπη, η παράταση και τα πολιτικά πρόσωπα

    Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η χθεσινή ημέρα μνήμης για τα 57 θύματα των Τεμπών, έναν χρόνο μετά την ανείπωτη τραγωδία.

    Η θλιβερή επέτειος επισκιάστηκε από τα  σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν οι γνωστοί μπαχαλάκηδες, με αποτέλεσμα για μία ακόμη φορά να μείνουν στο περιθώριο της ειδησιογραφίας οι  ουσιαστικές ειδήσεις.

    Όπως για παράδειγμα η δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ότι η ανάκριση για την υπόθεση θα παραταθεί καθώς θα σταλεί υλικό σε ειδικά εργαστήρια στον Καναδά και τη Μεγάλη Βρετανία, μετά τις καταγγελίες  για μεταφορά εύφλεκτων υλικών σε κάποιο βαγόνι του μοιραίου συρμού.

    Άλλωστε νωπές είναι ακόμη οι εικόνες από την έκρηξη που ακολούθησε της σύγκρουσης και του «μανιταριού» που σχηματίστηκε  στον ουρανό.

    Ο κ. Φλωρίδης διαβεβαίωσε ότι όλα  θα γίνουν  με υποδειγματικό τρόπο και «δεν πρέπει να μείνει χωρίς διερεύνηση καμία πτυχή της υπόθεσης και χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση».

    Τώρα αν αυτή η παράταση της ανάκρισης σημαίνει ότι η δίκη δεν θα ξεκινήσει στις 6 Ιουνίου, όπως είχε σχεδιαστεί, αυτό θα το μάθουμε σύντομα.

    Πάντως το πρόβλημα εξεύρεσης κατάλληλης αίθουσας που θα διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία έχει ξεπεραστεί.

    Παρά ταύτα η έναρξη της την ημερομηνία αυτή είναι επισφαλής καθώς  είναι μόλις τρεις ημέρες πριν από τις  ευρωεκλογές, με ό,τι αυτό σημαίνει για το ψυχολογικό βάρος που έχει μια τέτοια υπόθεση.

    Από την άλλη, οι πληροφορίες του mononews λένε ότι ενδεχομένως να υπάρξει διεύρυνση του κατηγορητηρίου και σε άλλα πρόσωπα, πλην των αρχικών 31.

    «Και πολιτικά πρόσωπα αλλά και επιχειρηματίες μπορεί να στοχοποιηθούν», λένε πηγές που γνωρίζουν τα πράγματα.

    Και ο νοών νοήτω…

     

    Η Σοφία Ζαχαράκη φαίνεται στα δύσκολα

    Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψης, έλεγαν οι Αρχαίοι και νομίζω ότι το γνωμικό ταιριάζει γάντι στη Σοφία Ζαχαράκη.

    Παρόλο που πολλοί την… περίμεναν στη γωνία, η Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εξελίχθηκε σε  ένα από τα «ισχυρά χαρτιά» της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της για θέματα αρμοδιότητας της κάνουν λόγο για μια αποτελεσματική Υπουργό, η οποία διαθέτει έμφυτο επικοινωνιακό χάρισμα με αποτέλεσμα να κερδίζει με το «καλημέρα» τον συνομιλητή της

    Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της Υπουργού, στο χαρτοφυλάκιο που της εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός και ιδιαίτερα η υποστήριξη των νέων ζευγαριών και η αντιμετώπιση  του δημογραφικού,  κρίνονται παραπάνω από ικανοποιητικά.

    Παρόλο που το νεοσύστατο υπουργείο έχει «φορτωθεί» με ένα πρόσθετες αρμοδιότητες όπως οι παροχές και τα επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ, το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης «Σπίτι μου», αρμοδιότητες που αφορούν τους παιδικούς σταθμούς και τα ολοήμερα σχολεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» και «Νταντάδες στο σπίτι», η Σοφία δεν φαίνεται να «μασάει»…

    Άλλωστε μόνο τυχαία δεν ήταν, για όσους τη γνωρίζουν από τα πρώτα της βήματα στην πολιτική, η «πρωτιά» της σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική κατά τις πρόσφατες εκλογές προσπερνώντας, μάλιστα, τον Μάκη Βορίδη αλλά και τον Στέλιο Πέτσα.

     

    Έργο 53 εκατ. ευρώ αναλαμβάνει η ΤΕΚΑΛ

    Δύο χρόνια έχουν περάσει από τη συμμαχία-έκπληξη του Παναγιώτη Ψαλτάκου με τον νυν δήμαρχο Λαμίας, Πανουργιά Παπαϊωάννου, που παραλίγο να ταράξει τα νερά στις κατασκευές, αλλά πλέον οι δύο επιχειρηματίες έχουν χωρίσει τους δρόμους τους και κατεβαίνουν ως ανταγωνιστές σε αρδευτικά έργα.

    Έχει ο καιρός γυρίσματα και δύο μικρομεσαίοι εργολάβοι από «σύμμαχοι» βρέθηκαν να είναι ανταγωνιστές.

    Ο λόγος για τον Παναγιώτη Ψαλτάκο της ΤΕΚΑΛ και τον  δήμαρχο Λαμιέων και ιδιοκτήτη της ομώνυμης ομάδας Πανουργιά Παπαιωάννου.

    Οι δύο τους είχαν συμμαχήσει μαζί και με την Ιταλική CmC Di Ravena δίνοντας πριν από δύο χρόνια την καλύτερη προσφορά για το Μπράλος-Άμφισσα αξίας 285 εκατ. Ευρώ.

    Παραταύτα, δεν κατόρθωσαν να πάρουν το έργο.

    Πλέον οι δύο τους διασταύρωσαν τα ξίφη τους για αρδευτικά έργα 53 εκατ. ευρώ στην Ερμιονίδα της Αργολίδας.

    Νικητής αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Ψαλτάκος καθώς η κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΚΑΛ επικράτησε στον διαγωνισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δίνοντας μία γενναία έκπτωση της τάξεως του 15%. Αφήνοντας έτσι πίσω τους άλλους τρεις διεκδικητές, ήτοι την ΕΚΤΕΡ του Θανάση Σίψα, την Ιντερκάτ και την Λατομεία Τυρνάβου

     

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Οι επιτυχίες στα Βαλκάνια και η ιστορική φράση του Στρατηγού Ντε Γκωλ

    Με βαλίτσες γεμάτες επιτυχίες γυρίζει ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ από τη Ρουμανία.

    Είναι φανερό ότι ο όμιλος εξελίσσεται πλέον και σε μοχλό ενεργειακής διπλωματίας για τη χώρα μας.

    Πριν από κάποιες ημέρες, θυμίζω, πως ο Στάσσης συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τα Ενεργειακά (και πρώην Πρέσβη στην Αθήνα, μην το ξεχνάμε διότι εκείνος δεν το ξεχνάει!) τον Τζέφρι Πάιατ.

    Αλλά και προ τριημέρου στο Βουκουρέστι συνομίλησε για πολλή ώρα με το Ρουμάνο Πρωθυπουργό Μαρσέλ Τσιολάκου.

    Η συζήτηση με τον κ. Πάιατ έφερε στο φως τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» (3 Seas), των 13 χωρών πέριξ της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής, που με τη στήριξη των ΗΠΑ, στοχεύει στην ενεργειακή-διπλωματική  θωράκιση απέναντι στην Ρωσία, με ενισχυμένο τον ρόλο της Ελλάδας.

    Αλλά και στη Ρουμανία με την εξαγορά της τοπικής ENEL και τις σχεδιαζόμενες τεράστιες επενδύσεις, ο Στάσσης και η ΔΕΗ εξελίσσονται σε κομβικούς ρυθμιστές του οικονομικού-ενεργειακού τοπίου της φίλης χώρας.

    Μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΔΕΗ επιλέχθηκε ως βασικός ομιλητής στο  ετήσιο συνέδριο της μεγαλύτερης οικονομικής εφημερίδας της χώρας Ziarul Financiar, που έχει στενούς δεσμούς και επιρροή στην κυβέρνηση του Βουκουρεστίου.

    Οι διοργανωτές μάλιστα έπλεξαν το εγκώμιο της ΔΕΗ και της ελληνικής οικονομίας.

    Και όπως έλεγε ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκωλ όταν ήθελε να εγκαταστήσει σταθμούς πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία και έβρισκε αντιδράσεις: «μην φωνάζετε διότι όποιος ελέγχει την ενέργεια, ελέγχει και τη διπλωματία».

     

    …οι ζήλιες των Ιταλών και ο Νέος «Ψυχρός πόλεμος»!

    Όμως, επειδή «ουδέν καλόν αμιγές… ζηλοφθονίας» για να παραφράσω το αρχαιοελληνικό γνωμικό, η δράση του Γιώργου Στάσση δεν άφησε τους πάντες ευχαριστημένους.

    Αντέδρασαν οι Ιταλοί!

    ΕΝΙ, Ιtalgas, ENEL έχουν από τη δεκαετία του ’90 ως προνομιακό πεδίο ενεργειακής δράσης τη Ρουμανία και τη Μολδαβία καθώς και τα Δυτικά Βαλκάνια.

    Μαθαίνω από υψηλά ιστάμενους φίλους μου στις Βρυξέλλες, ότι το «ιταλικό λόμπι» της Κομισιόν που είναι πολύ καλά οργανωμένο άρχισε να «χτυπάει καμπανάκια» σε στυλ «μα τι κάνει ο Στάσσης και η ΔΕΗ, αυτά είναι δικά μας, για κοιτάξτε να τον σταματήσουμε» προσθέτοντας πως «εμείς οι Ιταλοί αγοράζουμε τις ενεργειακές υποδομές στην Ελλάδα όπως ΔΕΣΦΑ και ΕΝΑΟΝ και αυτός πάει και αγοράζει δικά μας, στρατηγικά σημεία στη Ρουμανία και ετοιμάζεται για Βουλγαρία-Βόρεια Μακεδονία!».

    Όλο αυτό το σκηνικό μου θυμίζει τη φράση του Αμερικανού πολιτικού και επιχειρηματία Bernard Baruch (1870-1965) ο οποίος το 1949 είπε προφητικά: «Ας μην έχουμε αυταπάτες, βρισκόμαστε σήμερα στο μέσο ενός Ψυχρού Πολέμου» χρησιμοποιώντας μάλιστα για πρώτη φορά τον όρο Cold War.

    Σήμερα και λόγω Ουκρανίας, σχεδόν όλοι λένε  ότι  είμαστε σε παρόμοια φάση.

    Σε αυτή την περίπτωση τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και ο Γιώργος Στάσσης με τη ΔΕΗ;

    Μα να ακολουθήσει τη συμβουλή του Κινέζου θεωρητικού της στρατηγικής Σουν Τζου που είπε πριν από περίπου 25 αιώνες: «Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη» κάτι που ισχύει και για το σύγχρονο Ψυχρό Πόλεμο.

     

    QUIZ: Για ποιον λένε εκεί στην όμορφη Πάτρα περί καζίνο;

    Όπως γνωρίζουν οι παροικούντες την… Πάτρα το fund Glafka Capital (Πέτρος Μυλωνάς, Κρίστοφερ Παπανικολάου, Άγγελος Κοταρίδη και Πάνος Αναστασάκης) θέλει όσο τίποτα τα καζίνο του Κώστα Πηλαδάκη σε Ρίο, Αλεξανδρούπολη και Κέρκυρα.

    Έχει μάλιστα ήδη επενδύσει σε αυτά χωρίς να έχει τον έλεγχο.

    Στην όμορφη Πάτρα πάντως φλυαρούν περί silent partner της «Γλαύκας» που δεν είναι φυσικά ο Πηλαδάκης, αλλά άλλο όνομα ελληνικότατο και… νησιώτικο με δραστηριότητες ακόμη και στο εξωτερικό.

    Όλα αυτά διαψεύδονται επίσημα, αλλά ανεπίσημα με πληροφορούν πως μετά την άνοιξη έρχεται όπως πάντα το καλοκαίρι και αυτή την εποχή του χρόνου ευδοκιμούν τα φρούτα.

    Μεγάλα φρούτα και μικρά φρούτα, δηλαδή φρουτάκια…

     

    QUIZ 2: Ποιος θα είναι αντιπρόεδρος στην Ε.Κ.

    Η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία είναι εν αναμονή αντιπροέδρου μετά την παραίτηση του Νικόλα Κονταρούδη, από τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.Ακούγονται πολλά ονόματα και πολλές φήμες για τον αντικαταστάτη του.

    Ο Wiseman πάντως στοιχηματίζει ότι θα είναι… άνδρας ο νέος αντιπρόεδρος.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.