• Business

    Τραπεζίτης κατά Μαντωνανάκη: «Αντί να πληρώνει στρατό δικηγόρων, ας εξυπηρετούσε τα δάνειά του»

    Παντελής Μαντωνανάκης

    Παντελής Μαντωνανάκης, CEO Αττικός Ηλιος ΑΕ


    «Ο Μαντωνανάκης πληρώνει έναν στρατό δικηγόρων, αν αυτά τα χρήματα τα έδινε για την εξυπηρέτηση των δανείων του, αντί για νομικές συμβουλές, δίκες και ανακοπές, δεν θα έβγαιναν τα ξενοδοχεία του σε πλειστηριασμό…»

    Μ’ αυτά τα λόγια τραπεζικό στέλεχος περιγράφει στο mononews.gr την επί σειρά ετών δικαστική διαμάχη του Κρητικού ξενοδόχου, Παντελή Μαντωνανάκη με τις τράπεζες.

    Οι τελευταίες δικαστικές «μάχες» αφορούν τον πλειστηριασμό για τα δύο πεντάστερα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην πλέον δημοφιλή τουριστική περιοχή της χώρας, στην Ελούντα στο νομό Λασιθίου, τα Elounda Beach Hotel & Villas και του Elounda Bay.

    Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 6 Μαρτίου, με επισπεύδουσα την Eurobank.

    Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 181,6 εκατ. ευρώ.

    Για τον δίδυμο αυτό πλειστηριασμό ο Παντελής Μαντωνανάκης «χτύπησε» τρεις φορές ακολουθώντας την πεπατημένη για τον ίδιο, δηλαδή την δικαστικό οδό.

    Τι έκανε;

    • Αρχικά κατέθεσε αίτημα ανακοπής του πλειστηριασμού.
    • Στη συνέχεια ζήτησε αύξηση της τιμής εκκίνησης.
    • Τέλος στράφηκε κατά της συμβολαιογράφου του πλειστηριασμού.

    Και πέτυχε:

    Μάλιστα όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο mononews.gr, το πιθανότερο είναι ο πλειστηριασμός της 6ης Μαρτίου να κηρυχθεί άγονος, καθώς είναι πολύ σύντομο το διάστημα που μεσολαβεί, από την αύξηση της τιμής μέχρι την διενέργεια του, για να υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές.

    Στο μεταξύ αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου για την ανακοπή του πλειστηριασμού, η οποία συζητήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2023.

    Τέλος ο ξενοδόχος στράφηκε και κατά της συμβολαιογράφου του πλειστηριασμού καταθέτοντας εναντίον της αγωγή κακοδικίας.

    Η δικαστική προσφυγή

    Η Ήλιος Α.Ε, προσέφυγε δικαστικά για τη διόρθωση της περίληψης του πλειστηριασμού ως προς την περιγραφή, την εκτίμηση της αξίας και την τιμή πρώτης προσφοράς των δύο ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

    Υποστήριζε πως: τα δύο ξενοδοχεία «αποτελούν ένα ενιαίο ξενοδοχειακό συγκρότημα η περιγραφή του οποίου είναι ανακριβής κατά τα εκτιθέμενα στην ανακοπή, η δε πραγματική εμπορική αξία του ενιαίου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, ανέρχεται σε ποσό ανώτερο από εκείνο, που αναφέρεται στην ως άνω περίληψη κατασχετήριας έκθεση για κάθε επιμέρους ξενοδοχειακό συγκρότημα».

    Και ότι: «η εμπορική αξία και η τιμή πρώτης προσφοράς των περιγραφόμενων στο προσβαλλόμενο πρόγραμμα πλειστηριασμού ξενοδοχειακών μονάδων, που αποτελούν μια λειτουργική ενότητα – ξενοδοχειακό συγκρότημα, δεν κυμαίνεται στο συνολικό ποσό των 181.630.000 ευρώ αλλά στο συνολικό ποσό των 300.000.000 ευρώ».

    Ανέφερε ακόμα ότι στο συγκρότημα έχουν πραγματοποιηθεί αναπλάσεις και παρεμβάσεις καθιστώντας το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και  η διαμόρφωση 29 πολυτελών επιπλωμένων κατοικιών, οι οποίες μπορούν και να πωληθούν ως αυτοτελείς ιδιοκτησίες.

    Η Eurobank είναι επισπεύδουσα του πλειστηριασμού ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών του από 22.03.2007 κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η εταιρεία του Κρητικού ξενοδόχου.

    Πρόκειται για την επιταγή με την οποία η Ήλιος Α.Ε. επιτάχθηκε στην καταβολή συνολικού ποσού 513.562.864,96 ευρώ, το οποίο αναλύεται σε οφειλόμενο κεφάλαιο ομολογιών ύψους 299.000.000 ευρώ και οφειλόμενους τόκους 214.562.864,96 ευρώ, νομιμοτόκως με συμβατικούς τόκους υπερημερίας από την 9-6-2023 και με εξάμηνο ανατοκισμό τόκων, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση, και αυτό νομιμοτόκως με συμβατικούς τόκους υπερημερίας από την 9-6-2023 και με εξάμηνο ανατοκισμό τόκων, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση.

    Διαβάστε επίσης:

    Όμιλος Μαντωνανάκη: Τι απαντά για τους πλειστηριασμούς ξενοδοχείων της ΗΛΙΟΣ

    Σε δύο μέτωπα ο πόλεμος Μαντωνανάκη με τις τράπεζες και το δημόσιο

    ΕΤΑΔ: Στα 257 εκατ. υπολογίζει τη ζημιά από την υπόθεση Μαντωνανάκη



    ΣΧΟΛΙΑ